jacgyver  Dołączył: 13 Gru 2007
[ analog] jak sprawdzić czy działa gorąca stopka w MX'ie
Witam,

mam taką starą lampę Pentaxa AF160 i z instrukcji wynika, że działa ona z MX'em. Ale nie jak ją zamontuję na stopce to nie chce błyskać. Sama lampa działa.
Próbowałem też do MX'a podłaczyć lampę XELA poprzez kabelek i też nie błyska.
Jak mogę sprawdzić stopkę (rozumiem że wyzwolenie lampy odbywa się poprzez zamknięcie obwodu - dwa styki na stopce)?
Tak samo jest z kabelkiem, czy może ma się pojawić na nim jakieś napięcie z aparatu?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Dobrze rozumiesz - tylko zwarcie styków.
Najłatwiej sprawdzić stopkę lampy - przez zwarcie właśnie. Byle przewodnikiem styki w stopce, centralny i blaszkę w szynie bocznej. Mówiąc o przewodniku nie mam na myśli książki o wycieczkach ani oprowadzacza po muzeum, ale sam już chyba do tego doszedłeś ;-)
Stopkę w aparacie nieco trudniej sprawdzić, bo zwarcie trwa króciutko; jak masz multimetr z testem obwodu z piszczałką, ale taki, żeby piszczał natychmiast, to może usłyszysz, że zwiera, ale on musi umieć zapiszczeć jak tylko pukniesz końcówkami jego kabli o siebie.
Jeśli masz pod ręką taki stary omomierz wskazówkowy, to wskazówka wyraźnie podskoczy w reakcji na zwarcie na stopce. Jeśli natomiast posiadasz dobry oscyloskop cyfrowy....w tym przypadku nie zadałbyś tego pytania :->
Można też baterią z diodą świecącą, żarówka może nie zdążyć zaświecić.
Nie wiem, co Ci jeszcze zaproponować.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a czas ustawiasz ok? synchro albo krótszy ?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
guerilla napisał/a:
synchro albo krótszy ?

dłuższy* o-)

Ustawiałem czas synchro.
Lampę sprawdząłem poprzez zwiranie tylko dwóch styków na dole stoki i tez błyskała chociaż czasem musiałem przykladać kabelki kilka razy (nie mam pojecia dlaczego).
Wieczorkiem sprawdze multimetrem czy jest zwarcie na stykach aparatu i przy okazji na wyjściu X na kabelku.
Dzięki za podpowiedzi.

Swoją drogą jeżeli odpalenie lampy polega wyłącznie na zwarciu styków to jakie znaczenie ma napięcie na stopce o czym czytałem w innych wątkach? Czy w cyfrówkach jest inaczej?

Jest inaczej: w cyfrówkach, a także w niektórych co nowszych analogach zwieranie styków jest bardziej elektroniczne, nie rozkręcałem, ale pewnie na jakimś triaku z przyległościami; zbyt duże napięcie na stopce może powodować "zawieszanie" układu wyzwalania lampy lub jego spalenie.

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
jacgyver,
1. jak lampa nie zdążyła się naładować (a XELA czasem potrzebuje paru sekund) to rzeczywiście mogła błysnąć dopiero po parokrotnym przykładaniu kabelków. Zanim zewrzesz to upewnij się, że świeci się kontrolka gotowości lampy.
2. MX to "full manual" więc na gnieździe PC ("X" - dolne przy bagnecie) lub na stopce (między sankami i stykiem centralnym) pojawia sie mechaniczne zwarcie. Nie będzie żadnych napięć, bo nie mają skąd się wziąć (tylko z lampy, a może to być ponad 100V)
3. Mierzenie zwarcia na stopce MXa może dać fałszywy wynik: "brak zwarcia". Stopka lampy w MX ma taki sprytny patent, że jak nie ma lampy w sankach, to centralny punkt jest odłączony (żeby napięcie z lampy podpiętej do gniazda PC nie pojawiło się na nieosłoniętej stopce, bo a nuż przejęty kadrowaniem fotograf dotknie niechcący stopki językiem :lol: ). Wstawienie lampy w sanki przesuwa takie dwa małe czarne popychacze pod sprężynkami sanek i centralny punkt jest wtedy zwarty ze stykiem gniazda PC.
4. Zwarcie powinno pojawić się w chwili pełnego otwarcia się pierwszej roletki przy każdym czasie, nie tylko "60x" i dłuższych.

MixerB napisał/a:
a nuż przejęty kadrowaniem fotograf dotknie niechcący stopki językiem
błyśnie!!

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
Kiwak napisał/a:
błyśnie!!

Oby talentem :-)

Na wypadek, gdyby utalentowany fotograf założył lampę na stopkę, a językiem próbował dosięgnąć któregoś (FP, X) gniazda PC, Pentax przewidział sprytną, podwójną, plastikową zatyczkę/zaślepkę na owe gniazda.

Ryzykanci robią zdjęcia MXem z wysokonapieciową lampą (może być XELA) na stopce i przy zdjętej zaślepce gniazd :lol:

Cytat
Ryzykanci
Diehardzi na dodatek z wywieszonym językiem :-D

Lampa na bank działa ale niestety nie błyska w połączeniu z aparatem. Widać aparat nie powoduje zwarcia aby wyzwolić lampę (sprawdzone z 3-ema róznymi lampami).
Wiecie gdzie dokładnie szukać styków od stopki?

{edit}
a złącze FP (nad X) działa, bardziej jednak potrzebuję stopki
Service manual mam ale nie mogę dojść gdzie szukać tych styków

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
rozumie że na korpusie są dwa gniazda do podłączania lamp błyskowych.FP i X czy x działa zwiera ?

grzegorzgr napisał/a:
rozumie że na korpusie są dwa gniazda do podłączania lamp błyskowych.FP i X czy x działa zwiera ?

Tak, są dwa
FP - działa natomiast X i stopka nie działają

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
spodziewałem się tego. pozostaje tylko ingerencja w korpus. jak czujesz się na siłach rób sam,albo do punktu napraw. sugeruje wypalenie styków synchronizacji może trzeba tylko wyczyścić.

Spróbuje sam, nie wiem tylko gdzie ich szukać.
Zaraz uderzę do Stacha, on rozbierał MX'a

A to pewnie jest jak w mojej praktice: dwa gniazda i każda ma swój styk wyzwalający; FP wyzwala wcześniej, bo to dla lamp spaleniowych (czy jak im tam). U Ciebie jest problem ze stykami od X-a.
Zdjęcia robione przy lampie podłączonej do FP będą naświetlone, ale mniej więcej do połowy :-|

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Cytat
Zdjęcia robione przy lampie podłączonej do FP będą naświetlone, ale mniej więcej do połowy :-|

Jakby to by powiedzieli dzisiejsi marketingowcy: "aparat ma wbudowany filtr połówkowy do działania w świetle błyskowym" :-P ;-)

Do połowy przy poziomym przebiegu migawki czyli ajk ustawie aparat w pionie to faktycznie będzie szary filtr połówkowy.
Jak sie nie uda naprawić to trzeba będzie się nauczyć wykorzystywać to zjawisko

thrackan napisał/a:
aparat ma wbudowany filtr połówkowy
:mrgreen:
jacgyver napisał/a:
ustawie aparat w pionie
na dodatek obrotowy :mrgreen:
Jak nie dasz rady, to przyślij aparat do mnie, prakticę sobie naprawiłem ;-)

Udało się rozebrać i złożyć.
Skutek... lampa dalej nie działa a dodatkowo pojawiły się problemy ze światłomierzem.
Chyba będę musiał rozłożyć to jeszcze raz.
Ehhhhhh

Skocz do: