negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Ja jestem zachwycony Małyszem. Mama mówiła niedawno: po co on jeszcze skacze, skoro nie odnosi już sukcesów, nie lepiej było odejść w blasku chwały, a ja mówiłem: on robi to co kocha i to co sprawia mu przyjemność. Wiem to po sobie... A tu proszę jaka niespodzianka dla wszystkich. Do tego Małysz imponuje mi swoją postawą wobec Ammana na przykład. Pytany o wiązania Ammana co mówi: że ma do tego prawo itd itd. No jestem pełen podziwu dla niego. Jest wielki!

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
negocjatorek napisał/a:
Ja jestem zachwycony Małyszem.
Przystojny to on raczej nie jest. I mikry jakiś taki. Ale z drugiej strony Napoleon, Putin, Hitler, Kaczyński, Stalin, Berlusconi, Tusk, Sarkozy, Miedwiediew też gigantami nie byli/są. :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
Przystojny to on raczej nie jest.

No i żonaty :mrgreen:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To jak? Pojedzie Małysz na jeszcze jedne Igrzyska? Myślałem, że na pewno nie, ale w sumie Noriaki Kasai jest od niego pięć lat starszy i był 8. na k140. A przy okazji, też szacun, że mu się jeszcze chce.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja się obawiam, że nie będzie miał wyjścia. To samo ze startami w Pucharze Świata. Jeśli nie on, to kto? To samo z Kowalczyk, czy Sikorą. W innych drużynach jest zazwyczaj tak, że jest jeszcze kilku zawodników, którzy potrafią coś pokazać w danej dyscyplinie. Trochę mnie jako podatnika mierzi, że mając śnieg, góry, nie najgorszy klimat do uprawiania sportów zimowych, mamy 2-3 olimpijczyków z medalem. Ba, już w ostateczności nie chodzi nawet o medale.

Śnieg raz mamy, raz nie, a góry też raczej średnie do narciarstwa - sezon krótki i niepewny. Wiadomo, że kadra sobie jeździ trenować w Alpy, ale żeby ta kadra była coś warta, to najpierw trzeba mieć zatrzęsienie dzieciaków, które przez ponad pół roku w każdej wolnej chwili śmigają na deskach. A jest na czym najwyżej przez cztery miesiące i też nie zawsze.
No i jest też parę dyscyplin "lodowych", a lodowisk chyba też nie mamy zatrzęsienia.

Piotrze niby racja, ale czy Holandia, Korea Południowa albo Australia :mrgreen: mają znacznie lepiej?. Nie mówiąc o liczbie mieszkańców.

Holandia i Korea Południowa - same medale w łyżwiarstwie szybkim. Nie wiem, jak w Polsce wygląda infrastruktura lodowiskowa, ale pewnie marnie. Może tamci pobudowali se lodowiska?
To oczywiście nie znaczy, że nie można tej infrastruktury poprawić. To się da w przeciwieństwie do warunków górsko-śniegowych. :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
Nie wiem, jak w Polsce wygląda infrastruktura lodowiskowa, ale pewnie marnie.
A przecież wystarczy postawić bandy reklamowe wzdłuż większości dróg i sprawa rozwiązana.

Jarek Dabrowski, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
A przecież wystarczy postawić bandy reklamowe wzdłuż większości dróg i sprawa rozwiązana.

Miałbym obawy do gładkości lodu.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
PiotrR napisał/a:
Może tamci pobudowali se lodowiska?

przede wszystkim Holandia ma wielkie tradycje w łyżwiarstwie

to tak jakby się dziwić, że reprezentacja Polski zdobyła mistrzostwo świata w Palanta :-P (gdyby takie istniały)

PiotrR napisał/a:
Może tamci pobudowali se lodowiska?

Ano tak, to u nas nigdy nie będzie dobrze :-/

przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że sporty zimowe są dość kosztowne (w porównaniu ze sportami letnimi) i przez to elitarne
dlatego IMVHO nie będziemy mieli póki co wysypu młodych sportowców w tej dziedzinie

coś tam poszło do przodu w skokach narciarskich, ale i tak daleko nam do Finów, Norwegów czy Austriaków

opiszon napisał/a:
przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że sporty zimowe są dość kosztowne
Fakt, też już odkryłem, że bieganie wychodzi taniej od nart. :-D

no może akurat biegi narciarskie nie muszą być super drogie (można biegać i w lesie, sprzęt jakoś skompletować), ale sezon krótki, tras mało

opiszon napisał/a:
no może akurat biegi narciarskie nie muszą być super drogie (można biegać i w lesie, sprzęt jakoś skompletować), ale sezon krótki, tras mało

W tym roku nie jest źle :-P a zawsze można skoczyć do naszych południowych sąsiadów.

szpajchel napisał/a:
a zawsze można skoczyć do naszych południowych sąsiadów.

no właśnie - i tu się zaczynają koszty - typu paliwo, wyżywienie, nocleg

a chodzi o to, żeby dzieciaki mogły sobie po szkole, choćby na te 2-3 godzinki wyjść potrenować

IMHO nie do zrealizowania w ten sposób

skoczyć do sąsiadów, czy w Alpy to może sobie ktoś na urlop na nartach rekreacyjnie pojeździć, a nie trenujący młodzik - bo skąd ma wziąć na to pieniądze i czas :?: żeby były sukcesy w sporcie, to nie może on być elitarny - bo na to nas na razie nie stać (nawet Kubica nie ma swojego prywatnego sponsora z Polski, który chciałby się reklamować na świecie - no bo kto :?: Orlen, Enea :?: te firmy nie mają potrzeby reklamować się w świecie)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ogólnie to cały sport idzie w kierunku sprzętu a nie możliwości człowieka , a szkoda bo gdyby np. taką dyscyplinę wprowadzili do programu to mielibysmy może więcej medali ;-) Gdzieś w TV słyszałem wywiad rekordzisty w którym stwierdził że czystość wody pozwalała dojrzeć wszystkie śmieci na dnie .

opiszon napisał/a:
a chodzi o to, żeby dzieciaki mogły sobie po szkole, choćby na te 2-3 godzinki wyjść potrenować

Zrobienie kilku km trasy biegowej jest w zasięgu praktycznie każdej jednostki samorządowej. Można po trasie istniejących ścieżek rowerowych. Podobnie ze ślizgawkami.
Ale tu muszę się pochwalić, wczoraj postawiłem na nartach biegowych wraz ze mną 10 osób, w tym czworo dzieci.

Skocz do: