Zombie  Dołączył: 03 Maj 2008
:mrgreen:
No tak, zabrakło małego słówka i faktycznie wesoły post wyszedł ;)
Chodziło oczywiście czy będzie dużo lepszy od kita, na tyle aby sobie wytłumaczyć podświadomą chęć zakupu 8-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Zombie, dużo, kitem nigdy nie zrobisz zdjęcia na 50mm przy F2.8 :-) Pomijam już fakt, że kit na F5,6 ostry nie jest - szczególnie na długim końcu, a tamron czy sigma bardzo. Do tego dochodzi AF, który zawsze ma sporo światła. Ostatnio robiłem zdjęcia tamronem na teatrze tańca, było mega ciemno (ISO 2500, 1/20s) i AF działał spokojnie, może ze 2 razy się zgubił jak totalnie zgasło wszystko :-)

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
A ja mam pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy serią Di a Di II w Tamronie?
Dostałem dziś emaila ze sklepu Tamrona , że wysyłka szkodliwych szkieł odbywa się na koszt Sprzedawcy :!:
Niezła zmiana :-D , zwłaszcza że do tej pory było na koszt kupującego.
Plus dla Tamiego :-)

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Premislaus, Di II nie kryje pełnej klatki: http://www.fotografuj.pl/...ow_Tamron/id/81

chomsky  Dołączył: 23 Lut 2010
Tamron 17-50/2,8 vis Sigma 18-50/2,8
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum Pentaxa!!!
Mam cichą nadzieje, ze pomozecie nowicjuszowi na tym forum w wyborze obiektywu. Do tej pory nie mialem zadnego kontaktu z cyfrowymi aparatami Pentaxa i szklami pod ten system.
Sprawdzilem co sie dalo, szukalem testow i opisow, mam w szukajce troche luznych Waszych opinii, ale trudno mi sie pozbierac.
Kupuje korpus Kx i szukam do niego jesnego standartowego zooma 2,8.
Do wyboru pozostały chyba tylko dwa Sigma 18-50/2,8 oraz Tamron 17-50/2,8.
Opinie o tych szkloch czesto dotycza systemow canona lub Nikona o pracy tych szkiel z Pentaxem slychac mniej, jesli juz to sa to testy robione na starszych korpusach Pentaxa. Byc moze nowe matryce stosowane w Kx cos zmieniaja w pracy tych szkiel?
Co wybrac??
Czy znacie kogos kto sprzedaje te szkla z korpusami( moze sprawdzic ich dzialanie przed wysylka- sprzedaża)??- niestety na allegro nie znalazlem takiego sprzedawcy.
Wolałbym nie kombinować w wysyłaniem szkiel majacych problemy , tylko kupic sprawdzony komplet. Mieszkam pod Rzeszowem kawalek na poludnie i nie spotkalem takiej konfiguracji w naszych stronach- ale moze sie myle.
Czesc.Ch.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
temat juz istnieje :
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=13222
ja tez stoje przed takim samym wyborem bardziej przemawia do mnie Tamron ale cholernie sie boje dostac T z ff/bf.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
chomsky napisał/a:
Co wybrac??

Jak to co, DA*16-50. :mrgreen:

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
paradziqs napisał/a:
bardziej przemawia do mnie Tamron ale cholernie sie boje dostac T z ff/bf.

Idziesz do sklepu, sprawdzasz czy jest ok. Jak nie, bierzesz inny egzemplarz i znów testujesz, aż do skutku ;-) Jak nie masz korekcji FF/BF w korpusie, to wg mnie jedyna sensowna opcja.

Meggido, no widzę, że prowadzisz akcję promocyjną swojej stopki. Nie jest przypadkiem tak, że nie wolno w stopkach ofert sprzedaży zamieszczać? :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Meggido, zmień stopkę na zgodną z regulaminem.

andrusz napisał/a:
paradziqs napisał/a:
bardziej przemawia do mnie Tamron ale cholernie sie boje dostac T z ff/bf.

Idziesz do sklepu, sprawdzasz czy jest ok. Jak nie, bierzesz inny egzemplarz i znów testujesz, aż do skutku ;-) Jak nie masz korekcji FF/BF w korpusie, to wg mnie jedyna sensowna opcja.

znasz sie na rzeczy wiec wyobraz sobie ze idziesz do takiego sklepu Euro rtv bla bla bla, podpinasz ten obiektyw do body i sprawdzasz obiektyw pod katem twojego body. jak to robisz?
w jakiej odleglosci stajesz od fotografowanego obiektu, jaka ustawiasz ogniskowa/przeslone.
dzieki za dobre rady. przydadza sie i to z pewnoscia nie tylko mi.

co do korekcji w korpusie to chyba k200d tego nie oferuje

paradziqs, ustawiasz największą dziurę i sobie strzelasz dookoła. Ma być ostro tam gdzie ostrzysz, a nie przed czy za. Koniec filozofii ;-)

Oczywiście robisz zdjęcia w całym zakresie ogniskowych.

matth napisał/a:
paradziqs, ustawiasz największą dziurę i sobie strzelasz dookoła. Ma być ostro tam gdzie ostrzysz, a nie przed czy za. Koniec filozofii ;-)

powaznie? zadnych bardziej "profesjonalnych" testow z linijka itp? :P

Na co dzień będziesz fotografował linijki? Jeśli tak to koniecznie z linijką.

Otóż to :-)

plwk napisał/a:
Na co dzień będziesz fotografował linijki? Jeśli tak to koniecznie z linijką.

ok w takim razie biore jakas pare znajomych ze soba a linijke zostawiam w domu
ps. matowka K3 moze tez w jakis sposob przyda sie podczas takiego testowania.

placki  Dołączył: 13 Sty 2010
Re: Tamron 17-50/2,8 vis Sigma 18-50/2,8
chomsky napisał/a:

Kupuje korpus Kx i szukam do niego jesnego standartowego zooma 2,8.
Do wyboru pozostały chyba tylko dwa Sigma 18-50/2,8 oraz Tamron 17-50/2,8.
...
Co wybrac??

Mialem podobny dylemat jakis miesiac temu - zdecydowalem sie na Sigme poniewaz:
- bylo wieksze prawdopodobienstwo ze bedzie dziala bezproblemowo (a w razie potrzeby serwis wg roznych zrodel jest mniej problemowy) bez wstepnych ogledzin (kupowalem na odlegosc)
- "pseudo"-macro - w praktyce mozna robic zdjecia 4-5cm od obiektywu
- znaleziona oferta miala w koplecie filtry

Gdy ja kupowalem tanszy byl Tamron i to byl jedyny minus jak dla mnie dla Sigmy. Teraz tego problemu nie ma, bo na Alledrogo jest kilka Sigm przez to ceny poszly mocno w dol - ostatnio z 2,5 letnia gwarancja nie znalazla nabywcy za 1000PLN.

Podsumowujac ja nie zaluje, choc to subiektywna zapewne opinia, bo Tamrona nie mialem w reku

Kilka tygodni temu miałem w rękach D90 z sigmą i K20 z tamronem. Porównując szkła na 2.8 każdy w ciemno stwierdziłby, że sigma jest walnięta. No to wziąłem drugą i to samo.. Na pełnej dziurze tamron jest niestety nieprzyzwoicie ostrym szkłem > w porównaniu do sigmy.

chomsky  Dołączył: 23 Lut 2010
Dzieki za przesuniecie pytania do wlasciwego tematu.
Oczywiscie poczytalem sobie caly temat i wiem jeszcze mniej niz wiedzialem. Rozrzut jakosci jak widac duzy. z tym, ze chyba Tamron jest lepszy optycznie.
Roznice w cenie nie graja roli, wazne by sie nie kolatac ze szklami po pocztach.
Nie moge znalesc oferty w Rzeszowie. Nie wiem czy test na goraco w sklepie jest mozliwy, moze z jakas linijka i laptopem.
Czy ktos aplikowal te szkla z Kx?
Czy ktos posiada Kx? Moze z innymi szklami?
czesc.ch.

Skocz do: