donietsk  Dołączył: 03 Wrz 2008
Czym posmarować obiektyw ?
Mam taki wdzięczny obiektyw Industar, ale mam z nim taki kłopocik, otóż pierścień przesłony pracuje ciężko i nie mogę go przesunąć by nie ruszyć prierscienia ostrości , jest to kłopotliwe, więc pomyślałem by go rozkręcic i jakoś posmarować ... ale trochę sie obawiam że nie będe mógł tego potem złozyć ... co mi się kiedys przydarzyło z innym obiektywem ,,,

co robić ?

może wd 40 popryskać ?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Ze smarowniem jest ten problem, że trzeba dobrać smar taki, żeby nie parował na gorącu, bo może Ci potem osiąść na soczewkach.

Gdzieś tu był wątek o smarach... chyba w złotej rączce..

[ Dodano: 2010-02-22, 13:28 ]
o!

http://pentax.org.pl/view...&highlight=smar

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Wyczyścić umyć delikatnie stary smar w benzynie ekstrakcyjnej a potem prosty i skuteczny olej silnikowy (w małej dawce) sprawdzi się

Boha  Dołączył: 09 Paź 2007
Używam smaru przekładniowego Stihl do kos spalinowych :-D . Nie zmienia konsystencji w szerokim zakresie temperatury. Naprawdę nie żartuję.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
WD40, olejów i wazeliny nie polecam, bo mogą popłynąć tam gdzie ich nie chcemy.
A zgodnie z prawami Murphy'ego na pewno tam popłyną.
Tylko smary stałe.

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Z powodzeniem używam smaru silikonowego

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
MiQ27 napisał/a:
WD40

To nie jest smar ani olej. Może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przynajmniej w teorii.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Smar powinien posiadać smarność i lepkość . Mam wiele rodzajów smaru silikonowego . Nie sprawdza sie w przypadku obiektywów . Najskuteczniejszy będzie olej silnikowy skoro orginalne smary mają tylko renomowane zakłady . To jak w zegarkach do poszczególnych mechanizmów używa się oliwki o numeracji 1,2,3,4 . Do czopów wrzeciona i końcówek palet uzywa się 1 itd . Omińmy to sprawdzi się olej silnikowy wiele razy uzywałem go ja i wiele zakładów czyszczących obiektywy z bardzo dobrym skutkiem

dziękuję Panowie, cieszę się że na was można liczyć, chciałem po prostu prysnąć na szybko i leciec zrobić zdjęcie bo by mi umknął ale jak widzę to nie takie proste ... Przede wszystkim boje się rozkręcić obiektyw, kiedyś w tessarze razem z filtrem odkręcił mi się przedni panel i wypadła przednia soczewka - myślałem że będe miał zawał - jednak włożyłem ją na miejsce i już ...

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
to jak chciałeś nasmarować ten obiektyw? :shock:

myślałem żeby wkroplić na igle krople wd-40 w szczelinie gdzie się zacina ...

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Nie bój się go rozkręcić, to nie jest zabójczo skomplikowane.
Jedyna ważna żecz, to podczas zdejmowania pierścienia przysłon trzeba uważac,
bo pod nim jest taka kuleczka dociskana sprężynką.
Ma ona za zadanie to, żeby pierścień przeskakiwał elegancko na kolejne pozycje,
ale lubi wyskoczyć (bo jest na sprężynce), przy ściąganiu tego pierścienia.

Więc warto ten etap zrobić np. wkładając ręce z obiektywem do jakiegoś foliowego woreczka.

Reszta już nie powinna być taka trudna.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
volender napisał/a:
Jedyna ważna żecz, to podczas zdejmowania pierścienia przysłon trzeba uważac,
bo pod nim jest taka kuleczka dociskana sprężynką.

W dodatku cholerstwo jest zwinne jak diabli.Po pierwszej zgubionej na Amen kulce w moim SMC-A jeżeli coś rozkręcam,to na dużej drewnianej tacy.

Poza tym ciężka praca pierścienia może również wskazywać an jakiś problem mechaniczny(coś w środku się zacina).
Bać się nie masz czego-rób to tylko bardzo ostrożnie i pamiętaj w jakiej kolejności rozbierałeś.Osobiście do smarowania używam smarów stałych,bo mam pewność,ze nie popłyną ;-)
TUTAJ masz trochę o smarowaniu

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
andybond napisał/a:
rób to tylko bardzo ostrożnie i pamiętaj w jakiej kolejności rozbierałeś

Ponadto bierze się cyfrówkę, włącza tryb makro i robi fotki z każdego etapu rozbiórki. Bardzo przydatne.

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
MiQ27 napisał/a:
Ponadto bierze się cyfrówkę, włącza tryb makro i robi fotki z każdego etapu rozbiórki.

jak się zabierałem do rozbierania "Komuranona 821" to o tym nie myślałem i teraz mam zonka, gdzie ta sprężynka powinna siedzieć :-? a z innego mi uciekła właśnie taka opisywana wcześniej kuleczka :-x I dodam jeszcze, że jak rozebrałęm i oczyściłem Komuranona i wcześniej Pentacona to użyłem zwykłego smaru do łożysk samochodowych i chyba czeka mnie jeszcze raz ten sam proces: czyszczenie i smarowanie ale już teraz czymś bardziej przystosowanym do obiektywów :roll:

Skocz do: