anugal  Dołączył: 01 Cze 2008
Z moich obserwacji wynika, że podniesienie napięcie do 3,5V to taki znak zachęty, którym body sygnalizuje gotowość do pogawędki z lampa. Z tego co pamiętam, to jeśli spowoduje się przepływ prądu z tego pinu większego niż coś koło 1mA to pojawia się kilka szpilek. Jeśli upływ prądu jest mniejszy, to napięcie cały czas pozostaje na poziomie 3,5V.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
anugal napisał/a:
Napięcie na digital utrzymuje się około 2-3s

to napięcie jest włączane naciśnięciem spustu do połowy,a wyłącza się gdy aparat przestaje mierzyć ekspozycję. u mnie w GX-1s mogę ustawić 3s 10s 30s i przez tyle od puszczenia spustu świeci dioda którą przyłożyłem do styku i sanek

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Odświeżam wątek.

Trochę głupio mi się zrobiło jak sobie pomyślałem że stary Fuji s6500fd miał wspomaganie AF a GX-20 nie ma. Pobawiłem się trochę w projektowanie, pogrzebałem w sklepach z elementami i zmontowałem coś na kształt układu.
Dorwałem w TME taki typ przełącznika jaki jest montowany w aparatach - zwie się to przycisk o podwójnym działaniu, inaczej "double action switch". Aparat ma dołączony taki drugi przycisk jako dodatkowy spust z funkcją podświetlania (na wysokości normalnego spustu, tylko w tym zagłębieniu na palce). Po przyciśnięciu takiego do połowy wyzwala się AF i zaświeca się dioda LED na 1s. Po dociśnięciu do końca wyzwalana jest migawka.

Przyklejone na próbę taśmą izolacyjną do aparatu wygląda tak:

Domyślam się że w tym momencie pewnie każdy czynny zawodowo elektronik wydałby na mnie wyrok śmierci przez uduszenie przewodami od miernika, ale zastrzegam - to tylko układ próbny, tylko po to aby sprawdzić czy pomysł zadziała. W dodatku zmontowany na płytce uniwersalnej - nie chciałem bawić się w wytrawianie i wiercenie.

Zalety:
- jest wspomaganie AF :-)
- niski koszt wykonania
- mamy do wyboru dwa spusty - bez wspomagania i ze wspomaganiem AF, tak więc mamy wspomaganie kiedy chcemy, po prostu używamy jednego z dwóch spustów

Wady:
- przełącznik który dołączyłem jest mały i znacznie mniej wygodny niż normalny spust aparatu
- nie ma szału z zasięgiem - zrobiłem kilka prób: w całkowitych ciemnościach na kontrastowym obiekcie ostrzy z ok. 2m - to można byłoby pewnie poprawić dokładając więcej LEDów albo mocniejsze/o węższym kącie świecenia
- w wygenerowanym wspomaganiu nie ma linii które są widoczne w wspomaganiu AF z lamp błyskowych

Do ulepszenia:
- przejście z montażu przewlekanego na SMD - zmniejszy rozmiary układu
- dołożenie więcej LEDów, opcjonalnie też czegoś co będzie generowało na obrazie linie (np. jakaś folia)
- dołożenie do tego obudowy - teraz to aż trochę wstyd mi było to pokazywać

Elektronika aparatu jest odseparowana galwanicznie przez transoptory a zasilane jest toto bateriami LR44 - takie chyba są ładowane do ME Supera?

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mógłbym gdzieś wrzucić schemat ideowy układu. Musiałbym tylko najpierw znaleźć kartkę na której go mam :-)

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja jestem zainteresowany.
Szukaj kartki.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
lobo, będzie obudowa ,jest zasilanie dodaj jeszcze laser i sprzęt do strzałów z biodra gotowy.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
grzegorzgr, laser proponowaliśmy już na pierwszej stronie wątku :-D

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
Też jestem zainteresowany :-D

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wiecie skad moznaby zdobyc (tanio) sanki do lampy (takie z pinami do pTTLa)? Chyba te do Nikona tez pasuja, z tego co mi sie wydaje uklad pinow jest taki sam.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Kiedyś to mierzyłem i te z Nikona mają chyba dwa tylne styki oddalone bardziej od osi do tyłu i mogą się nie łapać z Pentoxowymi (Nikon i Canon mają dłuższe stopki o kilka mm).

a_czacha napisał/a:
Szukaj kartki.

OK, kartka jest, ale poza mną mało kto chyba to odczyta :mrgreen:
Zna ktoś jakiś program do rysowania schematów w którego bibliotece jest zarówno transoptor jak i timer 555? Najlepiej darmowy i działający pod Linuchem/Wine.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Myślę, że Eagle (jest wersja free) powinien wystarczyć: http://www.cadsoft.de/

Zybi_S  Dołączył: 26 Sty 2009
Witam

Też jestem zainteresowany.

lobo napisał/a:

OK, kartka jest, ale poza mną mało kto chyba to odczyta.

Czy możesz zamieścić zdjęcie tej kartki. Jak nie chcesz publikować to czy możesz wysłać mi na E-mail'a. Wystarczy że będzie można bezbłędnie określić Wartości elementów, oraz ich wzajemne połączenie.

Pozdrawiam

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
i jak z tym rysunkiem ??

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
lobo napisał/a:
a_czacha napisał/a:
Szukaj kartki.

OK, kartka jest, ale poza mną mało kto chyba to odczyta :mrgreen:
Zna ktoś jakiś program do rysowania schematów w którego bibliotece jest zarówno transoptor jak i timer 555? Najlepiej darmowy i działający pod Linuchem/Wine.

No bez przesady.
Daj jakiś tam szkic odręczny, wyrysuję to w Corelu w cztery minuty, tu wrzucę i po drodze wymyślę obudowę. :-D

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
właśnie trzeba zrobić to porządnie potem sprzeda się to na ebayu jako adapter pentaxa do nikona hehehehe

Bardzo chętnie dzielę się efektami mojej zabawy :mrgreen: jeśli tylko to się komuś spodoba można ten projekt zmieniać, poprawiać i ulepszać.
Jestem jeszcze trochę przyzwyczajony do programów z zamierzchłych czasów w stylu EasyTrax więc na komputerze miałem pod ręką tylko schemat PCB. Mam nadzieję że nic nie pomyliłem, jak miałem wątpliwości to brałem element który najbardziej mi pasował, nie bawiłem się w tworzenie własnych. Jeśli coś zrobiłem źle - dajcie znać.
Zrzut schematu ideowego skleconego w Eagle:

Zasada działania układu jest chyba całkiem prosta:
- przyciśnięcie do połowy przełącznika DA_SW zwiera styki 1 i 2 - na wejściu timera jest generowany stan niski(ale dzięki kondensatorowi C3 jest to tylko krótki impuls) i wysterowany timer włącza diodę na 1s. Jednocześnie dzięki zwarciu 1 i 2 przełącznika przez wysterowywany jest transoptor który odpowiada za autofokus w aparacie. Jeśli chcemy ponownie włączyć wspomaganie puszczamy przełącznik i przyciskamy do połowy jeszcze raz.
- po dociśnięciu przycisku zwierane są także styki 3 i 4 - wysterowywany jest transoptor odpowiadający za wyzwolenie migawki w aparacie. Dioda najczęściej już się nie świeci.

Zrzut z ExpressPCB w którym się bawiłem wcześniej - ale zaznaczam że korzystałem z płytki uniwersalnej więc byłem momentami przez to ograniczany:

Plik Eagle:
http://www.sendspace.com/file/rtixlc

Dodatkowe uwagi:
- R1 - można rozważyć zwiększenie rezystancji, do np. ok. 150k żeby wydłużyć czas świecenia, mam wrażenie że dioda zaświeca się praktycznie od razu a aparat dopiero po chwili zaczyna ostrzyć
- możliwe że będę jeszcze bawił się w podmianę diody która świeci, mam chyba jeszcze gdzieś jaśniejszą białą

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
A może zamiast diody wykorzystać wskaźnik laserowy, który wyświetla jakiś wzór (w podstawówce to był w moich czasach hit :-P ). W Z-1 lampka wspomagania AF rzucała takie równoległe paski i dzięki temu aparat ostrzył bezbłędnie nawet na gładkiej powierzchni.

[ Dodano: 2010-02-27, 12:28 ]
Po namyśle - laser chyba jednak odpada, bo byłby zagrożeniem dla wzroku osób fotografowanych :-/

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
lobo dobra robota :-B

andrusz, dzięki :-)

piotrecius,
moim zdaniem jest wciąż trochę za mało światła z tego układu, można byłoby jeszcze zmienić ten schemat na potrzeby zwiększenia ilości LEDów do trzech i wtedy przed diody dołożyć jakąś folię która będzie powodowała rzucanie takiego wzoru. W tej chwili w układzie siedzi tylko jedna dioda - zielona 8,4 cd o kącie świecenia 30 stopni.

Kusi też przeniesienie tego na SMD. Ja mam lutownicę o trochę za dużym grocie więc nawet do tego się nie zabierałem.

A, jeśli ktoś będzie próbował sklecać taki układ to wartości rezystorów R2, R5 i R6 powinien sobie dobrać pod dane katalogowe odpowiednio LEDa i transoptorów.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
jestem też zainteresowany :-) z niecierpliwością czekam na wprowadzenie tego naprwdawdę dobrego wynalazku i doposażeniu naszych Pentaxów.Ja z mojej strony pomyślę nad tym wzorkiem przed diodą i nad samą diodą aby zwiększyć jej moc świecenia.

Skocz do: