Torwan  Dołączył: 07 Wrz 2009
...a jest jakiś sprawdzony sposób, np jakiś sprawdzony EXIF reader, który rozpozna szkło ok? ...tak, żebym miał pewność, że to była pomyłka LR?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Zawsze możesz zweryfikować, np. za pomocą PhoteME, ale i on nie zawsze ma rację.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
IMHO kupiłeś w miarę nowy obiektyw, a wersję Lightrooma masz starszą i stąd ten problem

LR3 beta to samo ;( ...Bibble 5 w zakładce do korekcji dystorsji ma w bazie ten obiektyw a twierdzi, że to jakiś nieznany Sigma, PhotoME mówi to samo:
SIGMA 70-200mm F2.8 EX DG Macro HSM II

...chyba jednak zaznaczę to w serwisie...czy możliwe że wgrali soft z innego obiektywu?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Torwan, nie. A jaką ogniskową Ci pokazuje aparat po wciśnięciu info?

Kasamene  Dołączył: 25 Kwi 2009
opiszon napisał/a:
IMHO kupiłeś w miarę nowy obiektyw, a wersję Lightrooma masz starszą i stąd ten problem

Nie do końca chyba... U mnie LR "starą" Sigmę 10-20mm opisuje w metadanych jako "Sigma lub Tamron lens" (mój błąd - oczywiście jest "Sigma or Tamron..."). Obiektyw nie taki nowy w tym przypadku a LR z kolei aktualizowany co rusz. Żeby było ciekawiej to Sigmę 150-500mm opisuje jako wspomnianą wcześniej Sigmę 70-200mm.
Tak gwoli uzupełnienia to z obiektywów producentów niezależnych Tamron 70-300mm przedstawia się właściwie. Dlatego też założyłem kiedyś, że sprawa dotyczy produktów Sigmy jedynie. Inna sprawa, że problem raczej z gatunku żadnych? ;)

Pozdrawiam

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Relax star sigma 70-300 meldowała się jako SIGMA i nic więcej. :)

matth napisał/a:
Torwan, nie. A jaką ogniskową Ci pokazuje aparat po wciśnięciu info?

...ogniskową prawidłową, zależnie od ustawienia 10-20...właśnie wyczytałem w necie, na jakimś ENG forum, że:

"Sigma does not play by the rules and uses lens IDs that were already used for other lenses"

...i to może być odpowiedź na moje pytanie ;)

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Torwan, to fakt, że sigma używa tego samego lens_id do różnych swoich szkieł.
U mnie w przypadku 30/1.4 oraz 18-50/2.8 jest ten sam i z tego powodu kalibracja AF w K7 nie rozróżnia ich co uniemożliwia ustawienie różnych wartości korekty (tak, żeby body zapamiętał). Na szczęście w obydwu przypadkach mam wymaganą taką samą korektę.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Sprawdziłem moją stara Sigmę na PhotoME - przy napisie Lens: SIGMA AF 10-20mm F4-5.6 EX DC

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
U mnie PhotoME pokazuje nową Sigmę jako SIGMA 70-200mm F2.8 Macro or SIGMA 150-500mm F5-6.3, natomiast ogniskową pokazuje prawidłowo.

Nowa Sigma 10-20 mm f3.5 ostrzeżenie - kalibracja
Witam,
Uznałem, że temat może być na tyle WAŻNY, że piszę w nowym wątku, a nie w starym ;)

Podzielę się swoimi doświadczeniami po zakupie Sigmy 10-20mm F3.5 do swojego Pentaxa K10D. Obiektyw zakupiłem w Pradze w historycznym już sklepie FotoSkoda, funkiel nówka, przymierzyłem w sklepie, mieli jedną sztukę, poprosiłem o 3 baterie, zrobiłem na szybko test FF/BF i wyszło, że ma BF. Facet powiedział, że niedaleko jest serwis, który kalibruje Sigmy - coś jak ta nasza Gdynia (Accord), więc wiedząc jakie bywają z Sigmami problemy z AF i wiedząc, że Sigma robi kalibrację za darmo wziąłem tę sztukę zakupiłem myśląc sobie że po kalibracji będę miał super ;) i pobiegłem do serwisu. Skusiło mnie jeszcze na dzień dobry 4 lata gwarancji ;) Zostawiłem body+obiektyw do kalibracji i po kilku godzinach otrzymałem telefon, że obiektywu skalibrować się nie da! ;( ...a dlaczego? Sigma nie wytworzyła jeszcze profilu dla serwisów do wykonania kalibracji w tym dokładnie modelu. Faceci wrzucili na support Sigmy zapytanie, ale nie wiedzą kiedy taki profil będzie dostępny i polecili mi po prostu mierzyć w sklepie kilka egzemplarzy aż trafię na taki, który będzie ostrzył z moim body OK lub po prostu zwrócić obiektyw. (Dodam, że mój Pentax na KITowym szkle ostrzy na punkt, więc AF w body wydaje się być ok). Zadzwoniłem do Gdyni i spytałem czy to jest normalna procedura i te informacje mi potwierdzono. W przypadku nowych obiektywów Sigma może nie udostępniać serwisom profili (???), których nie mogą sobie ściągnąć z serwera Sigmy i zrobić skuteczną kalibrację.
BTW w domu oceniłem na karcie testowej (tej z linijkami po lewej i prawej i paskiem "focus here"), że moja Sigma jest przesunięta "na tył" jakieś 30-40 mm na 10mm w odległości ok 35cm - trudno stwierdzić dokładnie bo ten obiektyw ostrzy głownie na "od ... do prawie nieskończoności" więc głębia jest mocno rozciągnięta od strony nieskończoności.

Obiektyw udało się bez problemów zwrócić - niestety to była ostatnia sztuka i nie mogłem powybierać z worka innych szkieł S 10-20 F3.5 ;(

Także przestrzegam wszystkich, którzy chcą sobie do swojego Pentaxa (bez suwaków w firmware) zakupić zdalnie przykładowo tę Sigmę wierząc, że najwyżej się ją pośle do serwisu na kalibrację...może się uda teraz, a może dopiero za pół roku. Wnioski pozostawiam chętnym do zakupu ;) Ja chyba poczekam na następną dostawę i coś z niej wybiorę bo wśród zoomów ultraszerokich z takim stałym światłem dla Pentaxa nie ma co innego wybrać...a na te 102 stopnie kąta widzenia w cyfrze nie ma chyba na Pentaxa wyboru innego niż ten :( (tak generalnie to szkło jest super).

Fakt, że na minimalnej odległości to można niemal dotknąć przednią soczewką fotografowanego przedmiotu, ale chyba większość kupuje ten obiektyw do fotografowania z większych odległości.
A on nawet maksymalnie otwarty ma tak dużą głebię ostrości, że po przypadkowym przesunięciu wyłacznika AF :-> zrobiłem serię ostrych zdjęć architektury.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Torwan napisał/a:
Uznałem, że temat może być na tyle WAŻNY, że piszę w nowym wątku, a nie w starym ;)
Zupełnie niesłusznie. Jakkolwiek ważny nie byłby ten temat, mnożenie wątków o tym samym szkle jest wysoce niewskazane.

No chyba, że wątek byłby o Monice Belucci.

...ad ostrzenie...no niby tak, ale ja kupiłem także do pomieszczeń i kiedy próbowałem zostrzyć na zegarku to zegarek wychodził rozmyty, a pudełko za nim ostre ;)

Zdjęcie testowe

Ja miałem farta, znalazłem sklep z celną Sigmą :)

[ Dodano: 2010-03-02, 00:16 ]
Torwan, ale za to jak Ci AF pięknie śmiga :evilsmile: , a zawsze można lekko przeostrzyć.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Te zdjęcia testowe pod kątem to o kant betonowej sosny. Skąd wiadomo, które miejsce ogromnego czujnika centralnego wzięło na siebie odpowiedzialność wyostrzenia i czy czujnik jest dokładnie w centrum.

plwk napisał/a:
Te zdjęcia testowe pod kątem to o kant betonowej sosny. Skąd wiadomo, które miejsce ogromnego czujnika centralnego wzięło na siebie odpowiedzialność wyostrzenia i czy czujnik jest dokładnie w centrum.

...pozwolę się nie zgodzić, na drugim pentax'owym obiektywie (kit 18-55) ostrzy dokładnie w napis na środku...czujnik musiał by być sporo nie w centrum i być naprawdę OGROMNYm, żeby otrzymać efekt jak na zdjęciu...

...poza tym kwadrat w środku jest na tyle duży, żeby zmieścić "cały czujnik", poza tym ostrość skupiła się tu bardziej na tym napisie nad kwadratem, poza tym wykonałem drugie zdjęcie wycelowane w zegarek ręczny leżący na półce, a ostrość skupiła się na pudełeczku stojącym "za" jakieś 45mm, poza tym celowanie w każdy bliski przedmiot dawało podobe efekty, poza tym wykonanie kilkunastu testów z 3 bateriami potwierdziło przypuszczenia - spory BF...tak więc szanowny forumowiczu plwk zdjęcie testowe jest jednym z potwierdzeń tego konkretnego problemu który mnie spotkał...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wielkość czujnika centralnego to mniej więcej średnica tych półkolistych linii w centrum matówki.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Torwan, czujnik nie jest wielkości tego małego czerwonego kwadracika, który widzisz w wizjerze

Skocz do: