AngelOfDeath  Dołączył: 28 Wrz 2009
Nieskończoność nie zawsze działa ?
Mam dziwny problem, polega on na tym ze moje tele (beroflex 400mm mc, jupek 21m , pentacon 4/200) osiągają nieskończoność w granicach paru kilometrów, jednak jak próbuję zrobić zdjęcie księżyca to brakuje mi nieskończoności. Wyprzedzam pytanie o przejsciówki ze są dobre, mam ich 9 z różnych źródeł i one raczej ostrzą na nieskończoność tylko nie na księżyc . inne moje 50mm (m42) nie maja problemów z moonem. co to może być ?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cytat
Nieskończoność nie zawsze działa ?
nieskończonośc to generalnie paradoks więc nie spodziewaj się cudów..

A poważnie, aparat potwierdza ostrość?

no tak ale księzyc nie jest nieskończoność daleko od nas :D

a tak poważnie co do potwierdzenia ostrosci to powiem ci ze hmm, prubuje potwierdzić , ale przy 400mm f8 potwierdza mi tylko na górnej polowie księżyca na dolej juz nie czyli tak pika jak sie przesunie, troszecze troszeczek jak by mu brakuje, w sumie moge rozebrac te obiektywy i przejustowac poza nieskonczonosc ale dziwi mnie czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. dodam ze takie cos wystepuje w kazdym moim tele :) a niby obiektywy powyzej 200mm mogą niby ostrzyć nawet na przejsciówce z kołnierzem , mialem tak w nikosiu.

jutokintomi  Dołączył: 08 Lut 2009
posiadam berofleksa 400 mm i mi nie ostrzy na nieskończoność. Przejściówki (T mount?) miałem na M42 i pentax K. Do tej pory nie udało mi się rozwiązać problemu.

jutokintomi napisał/a:
posiadam berofleksa 400 mm i mi nie ostrzy na nieskończoność. Przejściówki (T mount?) miałem na M42 i pentax K. Do tej pory nie udało mi się rozwiązać problemu.

chyba czytałem twój temat kiedyś o tym obiektywie (dawałes takiego sampla z samolotem na lotnisku ? )

Ja mam akurat bez T mounta normalny m42, "na ziemi" ostrzy mi na nieskończoność jednak w moona nie sięgam. Czy to może być problem z atmosferą ze cos przeszkadza ? nie wiem.

Swoją drogą przyzwoite szkło ten beroflex szczegulnie za 100zl :)

jutokintomi  Dołączył: 08 Lut 2009
no dokładnie to był ten wątek z samolotem. Dalej nie wiem co zrobić, aby normalnie ostrzył na nieskończoność. Jak się wkurzę to go opcham hehe

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
skierujcie obiektywy na Słońce.

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
na logike biorac wina przejsciowek, no przeciez nie obiektywu, bo na kliszy ma nieskonczonosc? jesli tak to trzba by bylo spilowac troche przejsciowki zeby obiektyw byl bizej matrycy...tylko ile?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
nie na żadnej logiki w twojm poście. a ile chcesz spiłować przejsciówki jak dupka obiektywu dotyka styków!

nie wiem jak sprawa wygląda na analogu bo jestem cyfrowy :) ale mam pare zenitow to sprawdze. Ale to nie jest raczej wina przejsciowek bo mam ich sporo, na kazdej mam nieskonczonosc z obiektywami ponizej 200mm , na tych tez niby mam nieskonczoność, na ziemi focąc wychodziłem poza lekko, tylko na moonie dziwny efekt. Mozna te obiektywy rozebrać i przewaznie da sie taki patent zrobić ze przed ostatnim szklem daje sie podkładke 1mm co przybliża nam całość do matrycy i mamy poza niesnonczoność , ale mnie bardziej dziwi fakt czemu tak sie dzieje powyzej 200mm ? na wielu obiektywach ?

grzegorzgr o co chodzi z tym słońcem bo nie załapałem ?

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Nic :) OT: W Polsce nigdy nie wiadomo czy jak jest znak ograniczenia prędkości, to czy nie jest zaniżony, tak większość kierowców jeżdżąca 10-20km/h więcej niż wskazują znaki, się nie zrobiła se krzywdy ;) EOT

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
AngelOfDeath napisał/a:
na tych tez niby mam nieskonczoność, na ziemi focąc wychodziłem poza lekko, tylko na moonie dziwny efekt

AngelOfDeath, a może na moonie też wychodzisz lekko za (?)

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
grzegorzgr napisał/a:
skierujcie obiektywy na Słońce.

przyganial kociol garnkowi :-P

piotrecius napisał/a:
AngelOfDeath napisał/a:
na tych tez niby mam nieskonczoność, na ziemi focąc wychodziłem poza lekko, tylko na moonie dziwny efekt

AngelOfDeath, a może na moonie też wychodzisz lekko za (?)

wiesz tez o tym pomyslałem dziś , będę musial bardzo dokładnie sprawdzić to jeszcze, moze faktycznie cwierc minimetra leci za daleko, choc niby "kręciłem dokładnie".
Dodam ze prubowałem takze z konwerterami x2 i 2x2 i tak samo było.

Skocz do: