MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
ClicoFantastico, nie ukrywam, że lubię te działy na pentaxforums.com
Osobiście jestem za...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
ClicoFantastico, przeczytaj watek, ktory podalam, bo o tym dyskusja sie juz kiedys toczyla.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
mygosia, to nie powód żeby jej nie odgrzać.. Wątek bokehowy stał się totalnie nieczytelny i znalezienie tam czegoś jest lekko... no przydałby się czasowstrzymywacz. Dobrze byłoby to podzielić albo zamknąć i kontynuować w kilku bardziej określonych wątkach.

matth, ok - ale tam juz bylo cos postanowione. W tym watku podawalam juz linki do tych dyskusji, ale niektorzy nie czytali calego watku widac, tylko wywazaja otwarte drzwi ;-)

Oki.
W skrocie:
1. Kazde szklo ma swoj watek o odpowiednim tytule [SAMPLE firma, ogniskowa lub zakres, przeslona] - i tek bede poprawiac tak, aby szukajka mogla wyszukiwac.
2. Jeden watek zbiorczy, przyklejony, w ktorym sa linki do watkow szkiel z samplami. Zamkniety. Tylko modzi beda mogli edytowac, bo inaczej burdel nad burdele by sie porobil.

Jak ktos chce pokazac sampla - szuka, czy jest juz taki watek, jesli nie - zaklada go.

Jezeli nie sprawdzi i zrobi dubla - zostanie on zamkniety i wygaszaony - troche brutalnie, ale inaczej bede musiala co chwila doklejac watek o 50 1,4 ;-) A to jedyny sposob, zeby sie nauczyc i zdyscyplinowac ;-)

W w/w watkach TYLKO zdjecia. Bez dyskusji o dupie maryni - jak w bokehu. Tak czy nie?

Moze byc?

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
mygosia napisał/a:

W skrocie:
1. Kazde szklo ma swoj watek o odpowiednim tytule [SAMPLE firma, ogniskowa lub zakres, przeslona] - i tek bede poprawiac tak, aby szukajka mogla wyszukiwac.
2. Jeden watek zbiorczy, przyklejony, w ktorym sa linki do watkow szkiel z samplami. Zamkniety. Tylko modzi beda mogli edytowac, bo inaczej burdel nad burdele by sie porobil.
[...]
Moze byc?

Dokładnie o to chodzi :-) . Tylko może bez rozdrabniania się na konkretne szkła, bo powstanie tysiąc jednopostowych wątków (niektórzy trzymają po szafach niezłe egzotyki ;-) ), a wzorem pentaxforums zrobić wątki dla konkretnych producentów np. Tamron, Sigma, a w przypadku Pentaxa wątki dla serii K,M,A,F,FA,DA + gwiazdki i limitedy.

ClicoFantastico, jest juz burdel z tym jednym watkiem. Jak myslisz - co bedzie jak porobi sie takie tylko z grubsza podzialy?
:roll:

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Ok, jak tam chcesz. Ja tylko wyraziłem moje skromne zdanie :-) . Ja tu o niczym nie decyduje ;-) .

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Podnoszę rękę za Klub Ltd - niech będą to zdjęcia z Limitedów bez różnicy czy bokehowe czy niebokehowe, bo przecież Ltd to nie tylko bokeh ale ogólnie: "rysowanie". Ale też apeluję, żeby wrzucać tu zdjęcia reprezentacyjne, Wasze wizytówki, a nie każdą klatkę, jak leci.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Na polskim forum Sony/Minolta jest to zrobione przejrzyście. Każde szkło ma osobny wątek i już :-)
A jeśli to mają być najlepsze zdjęcia z danego obiektywu...dla jednego zdjęcie będzie wspaniałe, dla drugiego nic nie warte.

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Da 70 na 2.4

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
mam nadzieję ze wolno kontynuować ten wątek
Pentax PENTAX K20D,Pentax smc P-FA 77mm f/1.8 Limited
1/640s f/2.8 at 77.0mm iso100

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Piotr napisał/a:
mam nadzieję ze wolno kontynuować ten wątek
Nawet trzeba! 8-)
Piękny przykład fotki z 77ki :-B

Piotr, takich zdjęć tutaj trzeba. Pięknie! :-B
Może już nie takie ładne, ale tak z rozpędu - DA35Limited:

No i jeszcze FA31/1.8 Limited:

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Kontynuując - DA 35 Macro Limited:

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
PENTAX K20D,Pentax SMC P-FA 77mm f/1.8 Limited, 1/100s f/2, ISO160

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
DA 70/2.4 Limited

Bokeh daleki: f2.4, 1/200, ISO 100

Bokeh bliski: f2.4, 1/160, ISO 100

andrusz napisał/a:
DA 70/2.4 Limited

widzę walczysz i chcesz przekonać się do tego szkiełka ;-) :-B

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
nerwowy ten bokeh w DA 70
:-/

Boha  Dołączył: 09 Paź 2007
70/2.4 wszystkie na 2.4
Przerzucone z tematu Pokaz swój bokeh

kadrowane

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Benek napisał/a:
nerwowy ten bokeh w DA 70

To fakt, że nie taki mleczny jak z długiej gwiazdki, ale nerwowy to bym nie powiedział :roll: Natomiast wiosna idzie, więc będzie okazja sprawdzić tego limiteda w różnych warunkach i różnymi obiektami w tle - pochwalę się, jak coś ciekawego zaobserwuję :-)

Skocz do: