sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Żaba, tak, ale belka zostaje i jak się w nią przypadkowo trafi to się rozwijają miniaturki. Tak mnie jak i Mygosię denerwowało to właśnie, bo bardzo często się w nią przypadkowo trafiało zamiast w kartę

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Tak jest super jak jej nie ma ;-)

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
komtur napisał/a:
"ficzer" z Firefoksa polegający na tym, że jak wpiszę w pasku adresu tekst np. "forum pentax" (bez cudzysłowu) i nacisnę enter, to korzystając z chytrości Googla Firefox otwiera mi od razu moją ulubioną stronę?

Utwórz wyszukiwarkę za pomocą prawokliku na polu wyszukiwania z http://www.google.pl/help/features.html#lucky i ustaw ją jako domyślną. Wada - "Szczęśliwy traf" stanie się domyślną wyszukiwarką.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
10.50 już jest, jak wasze wrażenia?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Na moją platformę będzie dostępna wkrótce. Więc wrażeń nie będzie.

Ale ostatnio Opera zaczyna mnie drażnić - pomimo wyłączonej obsługi poczty co jakiś czas przy zamykaniu programu dostaję informację, że Opera Mail musi dokonać jakichś magicznych czynności.

hase  Dołączył: 10 Sie 2008
Właśnie zainstalowałem 10.50. Wrażenia póki co jak najbardziej pozytywne, choć dla mnie tak naprawdę nie nastąpiła prawie żadna zmiana wyglądu. Menu i tak mam wyłączone, a karty przerzucone na prawą stronę ekranu. Wydaje mi się natomiast, że rzeczywiście nastąpił spory przyrost prędkości działania, choć to też może być po prostu efekt placebo, bo z zegarkiem nie mierzyłem.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
romeoad napisał/a:
że Opera Mail musi dokonać jakichś magicznych czynności.

Nie mam takich problemów ani na Linuksie (Opera 10.10), a nie na Viście (Opera 10.40, czy jakoś tak, w każdym razie jeszcze nie 10.50).

Jamjumetley  Dołączył: 10 Sie 2009
Ta nowa wersja, to rakieta! :D

romeoad, a korzystasz może z kanałów rss w Operze?
jeśli tak to są one powiązane z klientem poczty i co jakiś czas przy zamykaniu jest wykonywana optymalizacja

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Korzystam, poprzez google readera, więc to nie ma kompletnie nic wspólnego z mailem operowym.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
bix napisał/a:
10.50 już jest, jak wasze wrażenia?

Mieszane. Słodko - gorzkie...
Używam równolegle z Firefoksem 3.6. Moim zdaniem:

1. Bardzo wygodny, estetyczny i przemyślany interfejs. Rewelacja.
2. Teoretycznie szybsza od FF... ale w codziennym użyciu nie widzę różnicy :-(
3. Więcej przestrzeni na treść przeglądanej strony, niż w FF.
4. Sporo wbudowanych funkcji, których brak w FF (np. gesty, blokowanie zawartości); jednak te funkcje realizowane w FF przez samodzielnie dodane rozszerzenia wciąż działają znacznie lepiej (Firegestures, AdBlock Plus).
5. Opera 10.50 zostawia ikonki w obszarze powiadomień. Niegroźne, ale drażni...
6. Bardzo ciekawy klient pocztowy. Świetny pomysł z organizacją wiadomości poprzez ich filtrowanie. Tragiczny błąd polegający na nieumiejętności importowania kontaktów np. z Thunderbirda... za to wiadomości importuje się łatwo ;-)

Poza tym - trochę się chyba pośpieszyli z wydaniem tej wersji.

suplement...
7. pole wyszukiwarki w FF wciąż działa lepiej (pobiera i wyświetla podpowiedzi z Google)
8. Opera ma wspaniale działające wyszukiwanie w treści strony po wciśnięciu "/"

I to by było na tyle ;-)

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Dodam jeszcze, że jak w pasku adresu wpiszemy // to mamy szybkiego eksploratora dysków twardych :)

no i dane z exif we właściwościach zdjęć

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
opera IMHO to najszybszy browser ever... FF niszcza smaczki - tj. najlepsze dodatki - pluginy... nie mniej, i tak ustepuje operze w otwieraniu np. 50 zakladek z allegro / ebaya... powyzej 20-stu boje sie o error w FF, w operze z kolei boje sie o 1200px w pionie ze nie bede widzial juz kolejnych zakladek (mam pionowo, nie poziomo)... do pracy FF (pluginy), do po pracy - opera (choc pisze teraz z FF ;) )

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
webjay, 20 zakładek w FF robi error? Eeeeeeeeeeee.. Na różnych kompach się na forum loguję i czasami mam około tysiąca nieczytanych, daję otwórz w nowych zakładkach i wsio. W życiu mi się lisek nie wysypał, a bywa tych zakładek na prawdę mega dużo ;-)

dobra, wejdz na dluzszy kontent zwlasza z flaszem :) zacznij od youtube... ;)

[ Dodano: 2010-03-04, 01:37 ]
ps. masz jakies pluginy, czy 'czysty jak lza'? (bo to b. duza roznica)

Mam wszystkie pluginy potrzebne do życia w XXI wieku. Czyli od wysp jawy przez przylądek flesza po odległe krainy adblokujące :-) Do tego jeszcze kilka jakiś mniej potrzebnych. Nigdy ilość zakładek nie robiła na mnie wrażenia. Youtubowych stronek też miewam pootwieranych multum ;-)

ki, ja mam wiecej pluginow (flash wtyczka to nie ff-sowy plugin) developerskich - czesza, sprawdzaja, rapotuja odnosnie wszystkiego co otwierasz (i zdaje sobie z tego spraw,co napisalem nieco wyzej). choc i tak - w moim odczuciu opera jest szybsza...

A no jeśli Ci to potrzebne. Mi zupełnie nie ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
TM_Mich napisał/a:
Dodam jeszcze, że jak w pasku adresu wpiszemy // to mamy szybkiego eksploratora dysków twardych :)

Tylko dlaczego nie ma sposobu, żeby z otwartego w tym eksploratorze katalogu wrzucić coś jako załącznik do maila pisanego w module pocztowym opery na sąsiedniej karcie? Moim zdaniem to spaprane, bo to podstawowa rzecz, do której taki eksplorator by się przydał.
(a z windowsowego eksploratora po prostu przeciągam na operę, w operze na okienko z załącznikami do pisanego maila i, kurde, jest).

Skocz do: