kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
[Kosafwc] buszujaca pod zbozem
Co myslicie o tej fotce? :) Tragiczna czy tylko okropna? :)
Zrobilem na tym przeterminowanym Kodaku Portra 16NC ;)
i obiektyw Kitowy. 35-80

http://i39.photobucket.co...drzewoopona.jpg

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
kosafwc napisał/a:
Co myslicie o tej fotce? :) Tragiczna czy tylko okropna? :)
pytasz o kompozycję czy o samą rolkę?
IMHO błękit świetny, zieleń już mniej mi się podoba -kodak daje radę.
Co do kompozycji - nic tu nie widzę, poza tym głębię bym ograniczył np. do listków, to byłoby inaczej [opona się ładniej będzie przedstawiała].

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Opona jest nieostra - a tego na tym forum prawdopodobnie Ci nie darują.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Takie nijakie to zdjecie...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
kosafwc, napisz nam najpierw, co Tobie podoba sie w tym zdjeciu i dlaczego zdecydowales sie poprosic o opinie o nim na forum.

dan napisał/a:
napisz nam najpierw, co Tobie podoba się w tym zdjeciu

:roll:

Po to poprosiłem, zeby sie dowiedzieć co Wy byscie ewentualnie zmienili czy doradzili :)
Mi sie ogołem nawet i podoba (za rok pewnie przestanie albo i wczesniej, jak moje fotki z przed pol roku ^^) ale jest coś co drażni i może mi sie to wwyklaruje jak poczytam wasze opinie ;)
styka wyjasnienia dan? :)

Widzisz? Pisałem - dajesz nieostrą oponę, odrazu się czepiają.

Mi sie niepodoba ze jest softwarowo przeostrzone i te badyle w prawym dolnym rogu.

ale znaczy ze niby głebia ostrosci za małą, czy jakis fetysz oponowy, że zawsze ostre maja byc? :P opona miala byc z zalozenia nieostra, ale niestety za duza wartosc przeslony ustawilem i sie wziala tak na skraju ustawila i jest ni w w tą ni w tamtą ;/

kosafwc napisał/a:
ale znaczy ze niby głebia ostrosci za małą, czy jakis fetysz oponowy, że zawsze ostre maja byc? :P opona miala byc z zalozenia nieostra, ale niestety za duza wartosc przeslony ustawilem i się wziala tak na skraju ustawila i jest ni w w tą ni w tamtą ;/

Michowi chodzilo o to ze opona nieostra, oraz o to ze drzewo na zdjeciu nie jest modrzewiem.

o co to to nie, nic nie bylo robione w ps oprocz dodania ramki malej, przez opcje picture border. Chyba ze mi na labie juz cos robili ale nie sadze. wszystko prosto z negatywu, kolrki tez Kodak ładnie utrwalil

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Nie jest zrobione 28-ką.

Mi to zdjecie w ogole sie nie podoba.

To juz nawet nie jest kwestia gustu.

Nie mam umyslu humanistycznego (scislego tez nie :-/ ), wiec trudno mi pisac o moich wrazeniach estetycznych dotyczacych tego zdjecia. Chcialbym jednak zwrocic Twoja uwage na pewne zasady, ktore mowia o tym, jak dobierac czynniki ksztaltujace zdjecie w zaleznosci od tematu tego zdjecia. Te czynniki to np. kadr, ogniskowa, parametry ekspozycji, perspektywa, glebia ostrosci itp.

Niektorzy, z duza wrazliwoscia estetyczna "to czuja", inni powinni poczytac o podstawowych zasadach kompozycji.

Moim zdaniem, to konkretne zdjecie jest przede wszystkim zle skadrowane a i sam dobor tematu jest mocno dyskusyjny.

Zapomniałeś Dan o oponie.

Cytat
Nie jest zrobione 28-ką.

:-P

Michu napisał/a:
Zapomniałeś Dan o oponie.

Oczywiscie Michu. Opona musi byc ostra.

Nawet robot Googla o tym wie:
http://www.googlefight.co...=nieostra+opona

hmm, ok krzaczek w prawym dolny znalazł sie tam (pomijajac fakt ze bym go nie wyrwał) dlatego iż wydawał mi się łądnie domykać kadr z prawej strony. A jakie Twoim zdaniem Dan powinny byc te wszystkiw parametry zeby zdjecie Ci sie podobalo? (nie czepiam sie tylko pytam zebys ie czegos nauczyc.)

kosafwc, problem w tym, ze kadr jest dosc radykalny - trudno oceniac mozliwosci kompozycji, kiedy nie wiadomo jak wyglada cala scena.

Kolejna sprawa to glebia ostrosci. Mialem ten obiektyw w wersji A, i wg mnie slabo sprawdzal sie do zabawy glebia ostrosci w dolnym zakresie przy duzej odleglosci przedmiotowej. Chodzi o to, ze drugi plan jest za slabo rozmywany. Dodatkowo, jesli miales ustawione auto, to automatyka dobrala wysoka przyslone ze wzgledu na odbicie swiatla od wody i glebia ostrosci jeszcze wzrosla. Poza tym nie zawsze rozmywanie drugiego planu jest zasadne. W tym konkretnym wypadku byloby lepiej, gdyby wszystkie plany byly ostre. Ale o tym pisal Ci Michu na samym poczatku ;-)

Temat to kwestia bardzo subiektywna, ale srednio ciekawe drzewo (a raczej jego pien) w zestawieniu z umocnionym betonem brzegiem i opona (nieostrą ;-) ), ciezko zaliczyc do jakichs szczegolnie interesujacych zjawisk godnych klatki tak zacnego filmu.

[ Dodano: 2007-04-20, 00:52 ]
Tu masz przyklad tego kiepskiego rozmycia w kicie 35-80:

chyba opchne dziada ;]

Skocz do: