MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Budżet zawodowego, dobrego fotografa.
Pomijając sam sprzęt to właśnie, ile mniej więcej może wynosić? Czy w obecnych czasach bez forsy da się zrobić znakomite i ciekawe zdjęcie reportażowe? Do refleksji zmusił mnie ostatnio emitowany program o 10 najlepszych fotografiach NG. Jeden z fotografów wygadał się, że wynajmował śmigłowiec za 3tyś dolarów za godzinę, by zrobić zdjęcie niedźwiadkowi na Kamczatce :shock:

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
Re: Budżet zawodowego, dobrego fotografa.
MMM napisał/a:
Czy w obecnych czasach bez forsy da się zrobić znakomite i ciekawe zdjęcie reportażowe?

Zależy co przez to rozumiesz.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Nie, nie mam na myśli wyjścia na spacer z aparatem, bo też może się trafić fajne zdjęcie. Głównie interesuje mnie sam budżet.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nie jestem zawodowym fotografem, ale pytanie (i sposób jego zadania) wydaje mi się co najmniej dziwne. Przecież są różne reportaże i różny jest ich koszt. Jak chcesz fotografować polujące krokodyle, to wiadomo, że musisz pojechać gdzieś, gdzie są krokodyle, wynająć jakieś lokum, jakiegoś przewodnika. Jak chcesz fotografować tragedię na Haiti, to musisz wydać kasę na podróż na Haiti. A jak robisz reportaże z nie tak odległych miejsc, to wychodzi to taniej. I nie mam na myśli tego, że akurat trafi się fajna fotka na spacerze, tylko regularne i zaplanowane reportaże. Sztuką jest znaleźć ciekawy temat i umieć go zrealizować.

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
MMM napisał/a:
Czy w obecnych czasach bez forsy da się zrobić znakomite i ciekawe zdjęcie reportażowe?

Na pewno się da, jak ma się pomysł, a w fotografii ten jest niezwykle ważny.
Natomiast pieniądze wiele ułatwiają i z pewnością "otwierają drzwi", tak ten świat jest już skonstruowany.

Wszystko chyba zależy od tego w jakiej skali chcesz działać. Jeśli tylko tworzysz reportaż z wydarzeń lokalnych, to prawdopodobnie Twój budżet to kilkadziesiąt-kilkaset złotych. Jeśli zaś planujesz podróż globalną, to oczywiście te kilkaset złotych może Ci nie wystarczyć.

Oczywiście fotografia to taka dziedzina, która w mniejszym lub większym stopniu zawsze pochłania pieniądze, ale co dzisiaj ich nie pochłania?

[ Dodano: 2010-03-04, 11:21 ]
PiotrR napisał/a:
Sztuką jest znaleźć ciekawy temat i umieć go zrealizować.

Dokładnie tak, i co by to nie było, na pewno parę groszy trzeba zainwestować, czy to w dojazd, nocleg, dodatkowe wyposażenie.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Koszty jakie sie na to ponosi moga byc dla "nas" niemoralne, bo jak wytlumaczyc zarabiajacemu 800zl, ze dzien zdjeciowy moze kosztowac 5 czy 10tys euro.
To tak jak moi rodzice (mimo, ze nie zarabiaja 800zl) nie mogli pojac jak dzien mojego pobytu w jednym instytucie we Francji to bylo ok 12tys euro... A bylem tam tydzien ;-)

Mysle, ze jak komus zalezy (NG) to nie liczy sie z kosztami (3tys $ za smiglowiec to moze byc pikus w budzecie zaplanowanym na ten wyjazd). Wcale to nie oznacze, ze majac skromniejsze fundusze nie da sie robic fantastycznych zdjec.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
O robieniu fotoreportaży to polecam filmik na szerokikadr.pl: klik

Skocz do: