alekw napisał/a:ale jak mocno wykadrowane jest to zdjęcie
Raven napisał/a:To już nie zdjęcie nawet, a grafika
nie ma mnie w internecie
[rK] napisał/a:Potem fotoedytor dzieki temu, ze plik bedzie mial pierdyliion pikseli, wyciacha fragment, ktory mu odpowiada
Strona a tu PentaxGallery
bobek napisał/a:moze dzieki temu ludzie zaczna patrzec w koncu na to co jet na fotografii, a nie rozkminiac, mase bzdur
nie no, jeśli ze zdjęcia coś było wycięte to już nie jest prawda tylko manipulacja, nie o to chodzi w reportarzu chyba, bo równie dobrze można by całkiem ustawiać sytuacje z aktorami zamiast "żywych" ludzi.tatsuo_ki napisał/a:nie liczy się już, czy coś ma sens, nie liczy się przekaz, nawet prawda się nie liczy, ważne, że zdjęcie było obrobione w photoshopie...a to ZUO......
Yashica Mat124, Canon 100d
tatsuo_ki, nie dorabiaj teorii, prosze.tatsuo_ki napisał/a:wszystko musiał robić długą ogniskową, no to jak miał zrobić zdjęcie szczegółu
pozdrawiam,
dzerrry
tatsuo_ki napisał/a:odebranie nagrody jest pokłosiem wojenki "analog-cyfra" i totalnego spłycenia dyskursu nt. ingerencji w obraz... nie liczy się już, czy coś ma sens, nie liczy się przekaz, nawet prawda się nie liczy, ważne, że zdjęcie było obrobione w photoshopie...a to ZUO... ...
pozdrawiam,
dzerrry
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Yashica Mat124, Canon 100d
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
matth, najlepsze jest to, ze w druga strone tez to dziala, a to staropolskie slowo wyraza wtedy calkiem przeciwne uczuciamatth napisał/a:dopiero przy robieniu odbitek czy po zrzucie na kompa wydobywa się staropolskie 'k...a'
pozdrawiam,
dzerrry
bobek napisał/a:roznica taka ze teraz musze sie nachodzic zeby wyciac co mnie interesuje, a poza tym niewidze roznicy miedzy tym co dzis a tym co piszesz
moze dzieki temu ludzie zaczna patrzec w koncu na to co jet na fotografii, a nie rozkminiac, mase bzdur
tatsuo_ki napisał/a:autor mówił, że nie pozwolono mu podchodzić zbyt blisko, wszystko musiał robić długą ogniskową, no to jak miał zrobić zdjęcie szczegółu?
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
24mm na 1D Mark III. Faktycznie dluuuuga ogniskowa.[rK] napisał/a:Zaglebiajac sie w aspekty techniczne - Patrzac na oryginal zdjecia to tak na oko 50mm.
pozdrawiam,
dzerrry
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
dzerry napisał/a:Okazuje sie, ze Kapuscinski dopuszczal sie takiego "maskowania stopy" i ostrego kadrowania. Czy to jest OK? Nie wiem. Wiem natomiast, ze fotografia posluguje sie pewnym jezykiem wizualnym, i w tym jezyku, jakakolwiek ingerencja w zdjecie jest po prostu klamstwem.
bobek, nie traktuje fotografii w kategroiach sportowych i zupelnie mnie nie interesuje, dyskusja nad tym czy dal rade, czy nie i w jakim czasie. Nie wiem z ktorej czesci mojej pisaniny wysnules taki wniosek. Mi osobiscie zalezy tylko i wylacznie na przestrzeganiu zasad gramatyki jezyka fotografii prasowej i tyle.bobek napisał/a:eldred dzerry napisaliscie tak jakbyscie chciali ujac cos autorwi zdjec, ze niby nie zdarzyl albo cos...
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:24mm na 1D Mark III. Faktycznie dluuuuga ogniskowa.[rK] napisał/a:Zaglebiajac sie w aspekty techniczne - Patrzac na oryginal zdjecia to tak na oko 50mm.
bobek napisał/a:[rK] zapedzielm sie i wyobrazilem sobie te malpy chodzace po siwecie i robiace zdjecia, albo sterowany komputerowo swiat w ktoeym wybieram sobie kadry na komputerzetak wiec w tym przypadku swiadome kadrowanie istnialoby nadal tylko ze niemusialbym ruszac sie z domu
![]()
dyskusja na temat ze monzna niezauwazyc stpoy i ten jezyk na koncu, choc pradopodobnie jest to wina interentu i braku gestow i tonu glosu itd, wiec mozna zle/nie wtakim kontekscie odebrac wypowiedzdzerry napisał/a:w druga strone tez to dziala, a to staropolskie slowo wyraza wtedy calkiem przeciwne uczucia![]()