Ile masz lat?
Do 11
0% Complete
2 (0%)
12-15
0% Complete
1 (0%)
16-18
1% Complete
5 (1%)
19-21
7% Complete
21 (7%)
22-24
9% Complete
29 (9%)
25-27
15% Complete
46 (15%)
28-30
8% Complete
26 (8%)
31-33
13% Complete
40 (13%)
34-36
11% Complete
33 (11%)
37-39
9% Complete
27 (9%)
40-42
6% Complete
18 (6%)
43-45
3% Complete
11 (3%)
46-48
2% Complete
8 (2%)
49-51
1% Complete
4 (1%)
52-54
2% Complete
7 (2%)
55-57
2% Complete
7 (2%)
58-60
0% Complete
2 (0%)
ponad 60
1% Complete
4 (1%)

Mrówka  Dołączyła: 28 Lip 2008
Ekajana, ja proponuję inne myślenie: pomyśl sobie, że o północy wszyscy świętują Twoje urodziny. puszczają fajerwerki i te takie ;-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
gregorisan napisał/a:
Statystycznie rzecz ujmując to jeden z forumowiczów na nieobiektywni.pl miał rację, pisząc bodajże dzisiaj, że statystyczny pentaksjanin to mężczyzna lat około 40

ale gdzie ta statystyczna prawda?
wg. naszej ankiety 40% użytkowników Pentaxa ledwo dobija do 30stki, na upartego (przedział 37-45) 18% użytkowników spełnia kryterium "lat około 40".
jakby nie patrzeć, w Polsce Pentax jest marką ludzi młodych ciałem, a jeśli nie, to duchem.
Ok, próba nie jest reprezentatywna, lecz dopóki nikt nie przeprowadzi bardziej starannych badań, dane, którymi dysponujemy, uznać należy za najprecyzyjniejsze z dostępnych.
i nie, nie mam zamiaru wdawać się znowu w dyskusję nt. forumowiczów z forum opierdycznych...

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
tatsuo_ki napisał/a:
ale gdzie ta statystyczna prawda?

Chyba nie potraktowałeś tego na poważnie...toż to Hyde Park ;-)

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
gregorisan napisał/a:
Statystycznie rzecz ujmując to jeden z forumowiczów na nieobiektywni.pl miał rację, pisząc bodajże dzisiaj, że statystyczny pentaksjanin to mężczyzna lat około 40

Bo tacy już wiedzą czego chcą od życia i od sprzętu foto też ;-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
IMHO, wytykanie komukolwiek jakichkolwiek kompleksow swiadczy o lekach osoby wytykajacej i prawdopodobnie posiadanych (obecnych lub przeszlych) _doskwierajacych_ mu kompleksach. kazdy z nas musi miec jakies kompleksy - czasami po prostu o nich nie pamietamy, czasami nie przywiazujemy do nich wiekszej uwagii - to dobrze... to swiadczy tylko o tym, ze jestesmy zdrowi psychicznie i nie postrzegamy samych siebie jako superjednostki.

IMHO, kompleksy same w sobie nie sa zle (o ile nie guruja nad naszym ego) poniewaz buduja. jednak zauwazam jedna prawidlowosc - ich zbyt szybkie pozbycie sie, a raczej szybkie pozbywanie sie tych bardzo ciazacych, powoduje efekt odwrotny z klinicznego punktu widzenia... otyle dziewczyny, ktore nagle zrzucaja na wadze, czy tez niezbyt urodziwe, ktorym zmienia sie z wiekiem uroda - nagle przestaja byc rozsadne uczuciowo-fizycznie (chyba kazdy wie o co chodzi), mezczyzni, ktorzy zawsze byli cherlakami/popychadlami - po sterydach / kursach samoobrony staja sie niezwykle agresywni, ludzie biedni z poboznymi aspircjami do byci bogatymi, nagle otrzymujac od zycia fortune - glupieja i zaczynaja wydawac majatek na prawo i lewo, jakby na pokaz...

pamietajcie - jesli ktos zarzuca komus 'kompleksy', to sam albo ma ogromne, albo mysli, ze sam juz sie takowych pozbyl... (na zasadzie opisanej akapit wyzej, choc jedynie przyklad z agresywnymi mezczyznami oddaje motyw takiego zachowania destrukcyjnego wobec innych).

[ Dodano: 2010-03-07, 01:06 ]
tatsuo_ki napisał/a:

wg. naszej ankiety 40% użytkowników Pentaxa ledwo dobija do 30stki [...]
jakby nie patrzeć, w Polsce Pentax jest marką ludzi młodych ciałem, a jeśli nie, to duchem.

no to wyciagnales niezle wnioski... bo ja napisalbym tak (bez weryfikacji wynikow):
'jakby nie patrzec, 60% uzytkownikow naszej ankiety jest powyzej 30-stki, wiec do najmlodszych nie naleza' ;)))) (tak na prawde 43% przed 31, 57% czyli wiekszosc, po 30-stce). sorki, zadna zgryzliwosc - po prostu zboczenie zawodowe ;))))

ps. dla mnie do 30-stki jest sie jeszcze mlodym, pozniej - zaczynamy sie starzec psychicznie (bo fizycznie nieco wczesniej, a kobiety jeszcze wczesniej ;) )

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Cytat
ps. dla mnie do 30-stki jest sie jeszcze mlodym, pozniej - zaczynamy sie starzec psychicznie (bo fizycznie nieco wczesniej, a kobiety jeszcze wczesniej ;) )

Byleby "z charakterem". ;-)

webjay napisał/a:
tak na prawde 43% przed 31, 57% czyli wiekszosc, po 30-stce

57% to słaba większość, bo zauważ, że w liczbach % brakuje ok 10 do 100... poza tym jest jeszcze kwestia jak dzielimy - młodzi przed 30, starzy po, czy jednak wprowadzamy więcej grup.
starałem się odnieść przede wszystkim do stwierdzenia, że statystyczny Pentaxianin to facet ok. 40stki. ponieważ przed 30stką jest co najmniej 43% ankietowanych, żadną miarą nie można powiedzieć, że przeciętny Pentaksiarz ma 40 lat, w domyśle (sądząc po wydźwięku cytowanej wypowiedzi) 40 i kilka lat...
poza tym, na końcowy wniosek miało również wpływ moje doświadczenie - napisałem, że nawet jak Pentaksiarz nie najmłodszy ciałem, to i tak pozostaje młody duchem.
no powiedz, czy tak zachowują się stateczni, dojrzali ludzie?:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=655293#655293
:evilsmile:

p.s.
no i w ogóle pozostaje jeszcze nieodgadniona kwestia - czy rzeczywiście statystyczny Pentaxianin jest mężczyzną?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
tatsuo_ki, jeśli będziesz się przejmował takimi pie rdołami, do konca życia bedziesz w depresji ;-)

a nie, tutaj to ja tak tylko przez zboczenie zawodowe... parę lat temu trafiła mi się praca w firmie badawczej, trochę doświadczenia i wiedzy zdobyłem z zakresu badań jakościowych jak i ilościowych, i tak te słupki, statystyki, wykresy ciągle mi się gdzieś w tle przewijają... nie żebym był jakiś nie wiadomo jaki specjalista, ale trochę tego liznąłem od tej strony profesjonalnej, nazwijmy to :mrgreen:

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Jak by tak połączyć sąsiadujące przedziały, to najwięcej jest Pentaksiarzy w wieku 31-36 (25% = 1/4), czyli raczej dojrzali użytkownicy ;-)

wiekszosc, to zawsze wiekszosc... ;)

IMHO, tak - statystyczny pentaxiarz to ma 40 lat i jest mezczyzna ;))) ps. zaloze sie ze na forum nie ma wiekszosci >40-sto latkow, ktorzy kojchaja pentaxa, bo jednak odnajdywanie internetowych grup 'wparcia' to domena ludzi mlodszysz...

dowod? wiecej na NK bedzie profili osob przez 40-stka, niz po 40-stce porownujac do proporcji calego ogolu spoleczenstwa. pomijam fakt, ze sporo osob nas czyta i sie nie rejestruje, lub rejestruje, a nie pisze / odpowiada w ankietach - bo to jakby nie wazne.
zauwaz jedno - jesli juz teraz wyciagniesz srednia, to bedzie ona oscylowala raczej w okolicach 33 lat...

ale to owocuje, jak pisalem w pierwszym temacie tego topicu - m.in. srednia wiekowa, to najwiekszy sukces naszej spolecznosci... po prostu milo podyskutowac z dojrzalymi osobami (nie chce zeby to zabrzmialo pejoratywnie, ze mlodsi == gorsi). tatsuo_ki, na wiekszosci innych forow moj tekst 'no to wyciagnales niezle wnioski... ' to byloby doslowne wypowiedzenie wojny ;) a tu - rilax, odpowiadasz mi spokojnie, bez unoszenia sie / zajadlosci / niepotrzebnej reakcji obronnej ;)

a zauważ, że jestem dopiero w połowie trzeciego dziesięciolecia :evilsmile:
znaczy się szczyl taki, ale przynajmniej zachować się umie :mrgreen: :mrgreen:

webjay napisał/a:
a tu - rilax, odpowiadasz mi spokojnie, bez unoszenia sie / zajadlosci / niepotrzebnej reakcji obronnej ;)

to na pewno efekt wejścia w stan syndromu oblężonej twierdzy i fanatyzmu systemowego...
zobaczysz... się wyśpię, to mi przejdzie...

hahahahaha... to inny prewniosek ktory na poczatku wyciagnalem - pionierzy wpoili zasady potomnym, potomni kolejnym itd. ... jak w wychowaniem ;) a syndrom twierdzy - raczej watpie, ze jestes/starasz sie byc obiektywny z racji posiadania pentaxa, IMHO wynika to raczej z poczucia przynaleznosci do tej spolecznosci... (choc w tym zdaniu jednak mozna znalezc blad logiczny ;) ), a tak naprawde z tego kim jestes :-B (to socjotechnika, nawet jak sie wyspisz, to bedziesz mial w pamieci to zdanie i jutro dalej bedziesz reagowal prawidlowo, choc Twoim id/ego beda targaly inne intencje, to gore wezmie superego ;P )

ps. a moglem zostac psychoanalitykiem.... ;))

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Ale musicie przyznać, że przedział 28-30 jest podejrzanie niski 8-)

Ireneusz  Dołączył: 16 Lis 2009
Głos oddany.
2% [7] to bardzo mało - ale i Wy dojdziecie do tego wieku i oby Was było więcej.

Irek.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Doktor_Vincent napisał/a:
przedział 28-30 jest podejrzanie niski
nie ma czasu na forum, bo zajęcia w szkole rodzenia, a później spacerek, przewijanie, pranie, prasowanie.

83% userow > 25 lat... chyba tu jest cala magia....

dzieci neo jakby się nie łapią, więc... kto wie, kto wie...

excelnalem na szybko: userow >25lat - 80%, ale >30lat - 55%... stara gwardia trzyma poziom i tradycje, IMHO ;)

przepis na kulturalne forum? dotrzyj do ludzi z gornej polki wiekowej ;)))

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
ja jestem z przedziału podejrzanie niskiego :D

Skocz do: