radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
negatyw na wyjazd do ciepych krajów
To chyba najlepsze miejsce aby zapytać.
Wybierać się będę w Maju na dłuższy wyjazd na bliski wschód i wiadomo że będę robić zdjęcia :-) Przede wszystkim ludzi na ulicy jak to w krajach arabskich.

Mam w lodówce spory zapas Portry 160VC kupionych za śmieszne grosze tylko zastanawiam się, czy ten podkręcony kontrast to nie będzie lekkie przegięcie, bo czego jak czego ale słońca to w tamtych okolicach nie brakuje. Robiłem tylko na 400NC więc nie mam punktu odniesienia.

Oprócz tego mam jeszcze sporo Ektarów 100, moje ograniczone doświadczenia z nimi są jednak okropne, jakieś lukrowane kolory mi w słońcu powychodziły. Jednakże w krainie Alibaby może to mieć sens?
Ewentualnie Fuji 160S, ale te są akurat 3 lata przeterminowane i dopiero niebawem się dowiem, czy przesadzają z magentą.

Jakieś dobre rady?

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Re: negatyw na wyjazd do ciepych krajów
radekone napisał/a:
Jakieś dobre rady?

Tak, daj parę rolek Ektara a ja Ci wymienię na zwykłą Superię 200. I tak spadą Ci kapcie, a przynajmniej pozbędziesz się bagażu problemów z gdybaniem ;D

Btw, mam dwie rolki Velvii 50, której nie użyję, chętnie zamienię się za dwie roleczki Ektara, ale to tak na marginesie.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
radekone, zaopatrz się w superię. Możesz zobaczyć czego można się spodziewać po materiale Alkosa z Afryki - do odkopania na jego stronie jak nie widziałeś. Myślę, że wszelkie negatywy z podkręconymi kolorami jak ektar czy vc mogą nie wyjść zbyt korzystnie ;-)

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
matth napisał/a:
radekone, zaopatrz się w superię.

A nie mówiłem? :D

Re: negatyw na wyjazd do ciepych krajów
wojtekk napisał/a:

Btw, mam dwie rolki Velvii 50, której nie użyję, chętnie zamienię się za dwie roleczki Ektara, ale to tak na marginesie.

Też je mam jeszcze:-) Jakiegoś crossa z nich zrobię.
Jeno te filmy moje to średniakowe są wszystkie. Do maluszka to mam skitranych pięć rolek kodachroma :-P

Cytat
radekone, zaopatrz się w superię. Możesz zobaczyć czego można się spodziewać po materiale Alkosa z Afryki - do odkopania na jego stronie jak nie widziałeś. Myślę, że wszelkie negatywy z podkręconymi kolorami jak ektar czy vc mogą nie wyjść zbyt korzystnie

No wiem wiem a alkosowe foty znam, ale próbuje korzystać z tego co już mam dlatego pytam o te VC. Do Maroko wziąłem Reale i wyszły doskonale chociaż to nie było lato nawet.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
No proszę i na naszym portalu mamy słynny na innych forach wątek "vc vs nc" Ja ten dylemat rozwiązałem ...realą, po którą udałem się do stodoły, ale okazało się, że giełda jest wcześniej, ja tuż przed zamknięciem, w portwelu pusto (na kilka fuji 400 i 1 realę), do bankomatu daleko... i dobrze bo mi się podróż azjatycka rypła na razie.

Jest więc czas by ten wątek podrążyć, ale to już chyba zbyt męczące.

Ciekawe czy zaglądający tu (pół)analogowcy mają w swe podróże zamiar zabrać tylko kliszę czy kliszę wespół z cyfrą - a to waży.

Ekajana napisał/a:

Ciekawe czy zaglądający tu (pół)analogowcy mają w swe podróże zamiar zabrać tylko kliszę czy kliszę wespół z cyfrą - a to waży.

Nie mam cyfry:)

Rumpel  Dołączył: 08 Lut 2007
Ja rok temu na daleki wschód taszczyłem i analoga, i cyfrę - Fuji X-tra 400 niezastąpiona na nocne eskapady ;-) .

A no ja się właśnie zastanawiam czy aby dźwiganie cyfry ma sens. Kadyszka jest taka ciężka. A z drugiej strony ta wygoda pracy, obróbka ach :->

radekone, To bardzo upraszcza sprawę :-) więc zastanawiam się nad podobnym, ale zgoła przeciwnym rozwiązaniem - nie mieć analoga hihi
Jeno za co ja nakupię takich szkieł do cyfry jak mam do analoga, a kadyszka ma jednak za mało pikseli w porównaniu z wałkowanym tu kodakiem.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
za tydzień pochwalę się - jeśli będzie czym - portrą nc z psixa

xneon, a do czego (jakiego tematu) wybrałeś nc?

to wstępne zapoznanie ze sprzętem i możliwościami
portret we wnętrzu, portret na zewnątrz, quasireporterka, mam jeszcze trzy klatki na dzisiaj, spróbuję jakąś naturę uchwycić
a nc bo vc nie było na stanie tam gdzie kupowałem wtedy.
gdyby ktoś był zainteresowany, to za 12zł można kupić lekko przeterminowane konici 160, wersja 220.

gdzie takie tanie koniaki maja?

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
A moze przydalby sie watek (moze w dziale fotografia) w ktorym bylyby przykladowe zdjecia z roznych filmow ze sredniego i malego? Tutaj jest porownanie nc i vc ale bez zdjec.
Sam sie zastanawiam nad roznymi filmami. Z czasem tez cos bym umiescil ;-)
Kurcze nie lubie flickr-a :->

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
grabber napisał/a:
A moze przydalby sie watek (moze w dziale fotografia) w ktorym bylyby przykladowe zdjecia z roznych filmow ze sredniego i malego? Tutaj jest porownanie nc i vc ale bez zdjec.

Nie ma sensu porównywać zdjęć - masz za dużo zmiennych, takich jak fotograf, lab no i najważniejsze - skanowanie. Porównywać można by odbitki ra-4 spod powiększalnika ewentualnie.. ale nie skany ;-) Kup sobie po 10-20 rolek tego i owego (po takiej ilości można już coś wnioskować..) i wypróbuj. A potem już będziesz wiedział ;-)

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
W sumie masz racje. Tak samo w porownywaniu zdjec z roznych obiektywow

radekone pytaj tej pani http://www.seshen.digart.pl

Anem  Dołączył: 21 Lis 2010
Wybaczcie jeśli było, albo jeśli pytanie jest dziecinnie banalne a odpowiedź dziecinnie prosta, ale jak mam portrę 160 a w puszce asa 100 albo 200 i nic pomiędzy, to mam naświetlić na 100 czy na 200 i czy coś w labie wspominać, że było poniżej albo powyżej nominalnej naświetlone? :roll:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
To zależy jakie sceny będziesz fotografował. Bo jeśli w kadrze będziesz miał zawsze trochę nieba, to prześwietlenie nie zaszkodzi, czyli nastawiasz na 100 i ustawiasz ekspozycję według wskazań światłomierza. Wtedy Ci prześwietla o 2/3 działki.

Ja z reguły prześwietlam filmy w warunkach dziennych o 2/3-1 EV.

Ale możesz też w drugą stronę (200 ISO) wtedy pamiętasz, żeby w razie potrzeby nieco (1/3 działki) otworzyć obiektyw w stosunku do tego co pokazuje światłomierz).

Ale może portra ma jakieś wymogi specjalne, nie wiem.

W labie nic nie wspominaj bo i tak większość labów nie może bądź nie chce zmienić temperatury wołania filmów c-41.

Anem  Dołączył: 21 Lis 2010
jorge.martinez, danke :-)

Skocz do: