Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
[K-7] Chyba mam obsesję
Zauważyłem podczas zdjęć w studyjnych warunkach dziwną przypadłość mojej Kasiódemki - otóż co jakiś czas trafia jej się takie zdjęcie (cropy 1:1)

Wygląda mi to na jakiś FF/BF, ale... No właśnie. Na pierwszym ujęciu nieco w tyle był fotel na którym siedział chłopak i nie był on ani trochę bardziej ostry. Bliżej obiektywu były ręce - one też nie były ostre.

Dla poglądu pokażę zdjęcie który wykonałem kilkanaście sekund wcześniej niż drugie:

Różnica jest ogromna, a parametry ekspozycji, ustawienie światła, wywoływanie etc. zostały dokładnie takie samo.

Stabilizacja w body była wyłączona (sama się wyłącza w trybie błysku bezprzewodowego).

Wszystkie inne potrzebne i mniej potrzebne dane są w Exifach. Zdjęcia robione FA 50/1.4

Bardzo bym prosił o jakieś konstruktywne opinie.
Po głębszym przemyśleniu przypomina to jakby na małe poruszenie, ale konia z rzędem temu kto zdoła siedząc spokojnie nie wyjść ostro na zdjęciu z lampą błyskową przy praktycznym braku światła zastanego i czasie naświetlania 1/180 sekundy.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Wygląda to raczej na niewłączoną stabilizację lub błędnie działającą niż na FF lub BF. Pamiętaj, że stabilizacja włącza się z pewnym opóźnieniem.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Meggido, napisał że stabilizacja była wyłączona, a może ten kadr zrobił zaraz po pionowym i matryca akurat spadała?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
powiem tak miałem w moim GX20 w lecie podobny problem tzn zdjęcia z takim czasem ze odpadał raczej czynnik poruszenia a nie to że nie trafione poprostu za chiny ludowe nie mogłem dostrzec gdzie na nich ostrość była (szkło samyang na F3.0-4.0 powiedzmy) :roll:

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Bruinen, którą wersję firmware masz w body? Ja mając 1.0 odniosłem podobne wrażenie, a po upgrade do 1.02 jakby takich zdjęć było mniej.

colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
Też mam taki problem... zobacz ten wątek:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28027

Szczególnie ten post z zdjęcia:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=612447#612447

Mam szkło Tamron 17-35/2.8-4.0, FA50.1,4, Samyang 85/1.4 szkła które wybierałem długo, z uprzednim sprawdzeniem czy wszystko z nimi jest OK na K200D, który w żadnym wypadku nie ma FF czy BF w korpusie, szkła też bez problemu ostrzyły na K20 i GX20, a na K-7 taka sieczka... serwis nie widzi problemu.

Nie zdarza się to zawsze, ale często niestety, zdjęcia mdłe lub mocno przestrzelona ostrość.

Od tego czasu u mnie K7 leży, używam K200D.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Normalnie tak straszycie, że zaczynam się zastanawiać czy kupować sobie kiedykolwiek body ze stabilizacją :roll:

Mam K200d z stabilizacją i dla mnie to jest rewelacja, nigdy nie miałem problemów, czasami się zdarza że ostrość nie trafi, ale to normalne, w granicach rozsądku ;)

colnet, jeśli Samem ostrzyłeś ręcznie, Ty potwierdziłeś ostrość, a nie puszka, to wina leży po stronie korpusu. Moim skromnym zdaniem, to SR.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
a masz matówkę wymienioną ? na splita ?
ja miałem podobny wałek na k20 z manualnymi szkłami ale okazało się że mi kumpel przestawił korekcję w wizjerze, i ostrzyłem tylko ze ostrość w wizjerze nie pokrywała się z ostrością zdjęcia :D:D:D

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
tu raczej chyba nie chodzi o nietrafioną ostrość zdjęcia poprostu wyglądają jak z mydlącego szkła na pełnej dziurze (chyba nikt mi nie powie ze samyang tak potwornie mydli na 4.0 jak ma kaprys) :-P

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Bruinen napisał/a:

Bardzo bym prosił o jakieś konstruktywne opinie.

Zaktualizuj firmware, miałem to samo - poprawiło się po drugim 1.02.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Dzięki wszystkim za opinie.
Firmware mam jeśli dobrze pamiętam (jestem na uczelni) 1.02, ale pierwszą jego wersję. Matówka oryginalna, nic nie było zmieniane. Myślałem też że może to przez tryb bezprzewodowy lampy, że jest jakieś milisekundowe opóźnienie, ale to strasznie naciągane tłumaczenie kogoś kto chce sobie udowodnić że body jest w porządku jednak :-/

Zaktualizuję i zobaczę co i jak. Jeśli problem się będzie powtarzał body poleci na gwarancję, SR było na każdym ze zdjęć WYŁĄCZONE więc albo się samoczynnie włącza albo jest właśnie jakiś problem z firmware. Oczywiście działa tutaj prawo Murphiego i najlepsze kadry z danej serii są w ten sposób sponiewierane.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Bruinen napisał/a:
SR było na każdym ze zdjęć WYŁĄCZONE więc albo się samoczynnie włącza albo jest właśnie jakiś problem z firmware.
Wg mnie zawsze działa ponieważ przy wyłączonym SR matryca nie jest mechanicznie blokowana w korpusie tylko utrzymywana właśnie przez SR. SR jest też używane do prostowania kadru (odchylenia do 1 stopnia). Dlatego firmware może mieć kapitalne znaczenie.
Ja miałem ostatnią wersję 1.02, a teraz mam 1.03.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Mi też się zdarzają od czasu do czasu takie zwalone fotki na mojej KaDyszce (z oswietleniem studyjnym) . Zawsze traktowałem to jako poruszenie (swoje lub modela). .

Meggido, ostrzyłem tak i tak... tylko Samyanga mam manualnego reszta to testy AF.

Według mnie powodem takiego zachowania korpusu nie jest stabilizacja też ją wyłączałem i dalej lipa, soft miałem 1.02 teraz mam 1.03 bez zmian.

Szczerze nie wiem co jest źle, bo BF/FF to też nie jest według mnie.

colnet, to jakieś dziwne zachowanie. FF i BF musiałby być jakiś monstrualny żeby uzyskać taki efekt...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
To zupełnie nie wygląda jakby obiekt był po za go, ewidentnie poruszenie, tak jakby w wyniku jakiegoś błędu czasem jednak SR się samoczynnie włączała. Może strząsa szumy? :-P

pablo  Dołączył: 15 Cze 2007
Bruinen, dla ciekawości możesz jeszcze zerknąc na ten wątek na dpreview.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Bruinen, zobacz w PhotoMe czy stabilizacja się ułożyła - miałem kilka swoich narzekań na mydełko a okazało sie że stablilizacja nie ułożyła się do końcca. Inną sytuacją jest gdy focę w tzw ruchu co w szale studyjnego kadrowania jest całkiem możliwe.

Skocz do: