Jakiego formatu zapisu zdjec najczesciej uzywasz w swoim aparacie (wybierz odpowiedni typ)?
*istD (RAW)
1% Complete
5 (1%)
*istD (JPEG)
1% Complete
5 (1%)
*istDs (RAW)
6% Complete
27 (6%)
*istDs (JPEG)
2% Complete
9 (2%)
*istDl (RAW)
2% Complete
10 (2%)
*istDl (JPEG)
1% Complete
7 (1%)
*istDs2 (RAW)
1% Complete
7 (1%)
*istDs2 (JPEG)
0% Complete
4 (0%)
*istDl2 (RAW)
1% Complete
7 (1%)
*istDl2 (JPEG)
0% Complete
3 (0%)
K100D (RAW)
18% Complete
83 (18%)
K100D (JPEG)
8% Complete
36 (8%)
K110D (RAW)
0% Complete
0 (0%)
K110D (JPEG)
0% Complete
3 (0%)
K10D (RAW)
23% Complete
103 (23%)
K10D (JPEG)
13% Complete
58 (13%)
Inny (RAW)
8% Complete
37 (8%)
Inny (JPEG)
8% Complete
39 (8%)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
W rodzinie, w rodzinie, maznij DS2 i po klopocie ;-)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
A jedną odpowiedź można zaznaczyć (już nawet zaznaczyłem)? Używam tylko RAW-ów z DS-a, choć mam nadzieję, że niedługo dojdą również RAW-y z k10 :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ja używałam tylko jpegów, ale dzięki Raw Chellenge poznałam zalety RAWów.

Teraz jestem na etapie przerzucania się na RAW - jedyne co mnie przeraża, to to, że nie panuję nad tymi wszystkimi plikami. Jest ich minimum 3x więcej - i tracę nad nimi kontrolę. Robi się niezły misz-masz na dysku.

No to Mygosiu moze przydalby Ci sie Lightroom? :-)

Na linuxa? ;-)

Mam 3 różne ścieżki, którymi mogę obrabiać RAWy - począwszy od najprostszej Picasy, poprzez LightZone [o ile dobrze pamiątam nazwę], a skończywszy na UFRaw i później GIMP. Każdy jest inny i ma swoje zalety, więc używam ich zamiennie - co tylko zwiększa chaos na moim dysku :shock:

Walka z zalewającą mnie entropią mnie wykańcza :-|

Mygosiu - to Ty linuxowiec jestes? Intrygowac to Ty mnie nie przstaniesz :-D Anyway - moze wczesniej czy pozniej ktos pomysli o takim polaczeniu menedzera zdjec z ich wywolywaniem pod Linuxa i bedzie po problemie? :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
No to Mygosiu moze przydalby Ci się Lightroom?
Średniodobry pomysł. LR przy importowaniu bazy dla każdego pliku pef tworzy oddzielny xmp. Jakby nie mógł robić tego dopiero kiedy użyszkodnik zacznie robić jakieś zmiany.

Baj de łej, może ktoś wie - jak zmienię lokalizację pliku na dysku, pliku, który już wcześniej zaimportowałem do LR - da się jakoś szybko pokazać temu dziadowi nowe miejsce? Czy tylko pozostaje usunięcie z bazy i nowy import?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lightroom - baza w nowym miejscu:

- w Prefencjach na zakładce General masz ścieżkę do aktualnej bazy.
- zawartość katalogu ....\Lightroom\ skopiowałem na inny dysk
- wskazałem, że ma włąśnie to miejsce używac.
Działa! Tamte rzeczy skasowałem.

O to szło?

sylwiusz napisał/a:
Mygosiu - to Ty linuxowiec jestes?

Od grudnia :oops: Tylko chwilowo [czyli od dwóch miesięcy :-/ ] nie mam go podłączonego do sieci. Ale przy pomyślnych wiatrach jutro wszystko powinno wrócić do normy :-D

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
O to szło?
e-e

Mi chodzi o pliki graficzne, a nie bibliotekę Lightrooma.

Zaimportuj plik do LR.
Przenieś go w inne miejsce na dysku.
Otwórz ponownie LR, na miniaturce pokaże się "?", bo pliku już w starym miejscu nie ma.
No i chodzi mi o to, żeby łatwo można było poinformować LR, że ten plik, owszem jest, ale w innym miejscu na dysku.

No a ponowny import pliku może?

Zorzyku, no ale Jarek wlasnie tego chcial uniknac ;-)

qrde, coś słabo z kumaniem dziś u mnie :evil:

mygosia napisał/a:
Od grudnia :oops: Tylko chwilowo [czyli od dwóch miesięcy :-/ ] nie mam go podłączonego do sieci. Ale przy pomyślnych wiatrach jutro wszystko powinno wrócić do normy :-D

No to szacuneczek Mygosiu, padam Ci do stop :-) Malo znam dziewczyn pracujacych pod Linuxem, eee... wlasciwie to jestes jedna, jedyna :-D

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Jarku, jeśli dobrze pamiętam, wystarczy wtedy kliknąć na ten obrazek ze znakiem zapytania i lightroom sam poprosi o wskazanie gdzie ten plik jest.
mygosia napisał/a:
począwszy od najprostszej Picasy, poprzez LightZone [o ile dobrze pamiątam nazwę], a skończywszy na UFRaw i później GIMP. Każdy jest inny i ma swoje zalety, więc używam ich zamiennie

spróbuj jeszcze rawtherapee :-)

sylwiusz napisał/a:
wlasciwie to jestes jedna, jedyna

A właśnie, że nie - tutaj jest jeszcze cynamonka ;-)

Teraz właśnie walczę z routerem, ale pierwsze starcie zakończyło się porażką. Cholercia. Jak do wieczora sobie nie poradzę, to będę prosić jakąś dobra duszę o pomoc.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
mygosia napisał/a:
Jak do wieczora sobie nie poradzę, to będę prosić jakąś dobra duszę o pomoc

Lepiej pytaj teraz bo dziś sobota, wieczorem może być różnie :roll:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Teraz właśnie walczę z routerem
- hehehehe ja odnisolem polowiczny sukces......jakos go tam skonfig. do roboty.....i juz teraz za cholere nie moge wejsc do jego wewn. oprogramowania....
zdolny jestem czy cus......? :roll: :-P

No to ok.
Jest tak - net24 - router - i mój komputr [później będzie drugi jeszcze]. Wszystko podłączone. Na routerze świeci sie co ma się świecić [ADSL i LAN1 - nie miga]. Wchodzę przez przeglądarkę - 10.0.0.2 - widzę router. Czyli technicznie wszystko gra.
Tylko nie wiem jak to cholerstwo skonfigurować. Niby wpisuję nazwę użytkownika, hasło i nic.
Mam instrukcję, ale i tak nic z tego nie rozumiem, mimo, że po polsku ;-)

A polaczenie ADSL masz skonfigurowane poprawnie, tj. odpowiedni protokol PPOA lub PPOE itd. w/g tego co jest w NET24? Zagladalem na strone Netii, ale oni w nosie maja klienta, tj. nic na stronie nie ma jakie parametry DSL sa u nich - niezla kiszka :-/

[ Dodano: 2007-04-21, 16:00 ]
mygosia napisał/a:
A właśnie, że nie - tutaj jest jeszcze cynamonka ;-)

Jedna jedyna, ktora znam, z cynamonka nie mialem kontaktu :-)

Skocz do: