Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
STADIONY - EURO 2012
W kilku miastach się buduje, wiele osób zapewne (?) fotografuje.
Może warto uwiecznić poszczególne etapy? Bo jak już wszystko zbudują, to ... czasu się nie cofnie ;-)
Mam więc propozycję: wstawiajcie "swoje" stadiony :-)

Na początek tyle co ostatnio z ok. 5 km widziałem podczas nocno-wieczornych prac w Poznaniu (dla potrzeb forum, żeby coś było w ogóle widać, musiałem przyciąć zdjęcie).

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Rafi napisał/a:
Może warto uwiecznić poszczególne etapy?
Nie, żebym chciał studzić zapał - ale tu jest wszystko na ten temat i jeszcze dużo, dużo więcej:
http://www.skyscrapercity...hp?tag=stadiony

[ Dodano: 2010-03-10, 00:43 ]
Poza tym, "Fotoprezentacje" to wątki autorskie. Przenoszę do HP.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
We Wrocławiu się nie buduje. I mam nadzieję, że może tak już zostanie. Oby, choć i tak szkoda kasy już utopionej w tę fantasmagorię kilku nawiedzonych wizjonerów i kilkunastu innych, którzy zwietrzyli możliwość obłowienia się wielką kasą.

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
espresso napisał/a:
szkoda :-( że, myslałem że chociaż to forum nie padnie ofiarą szału kibolstwa :evil:

możesz rozwinąć ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mas7odon napisał/a:
możesz rozwinąć ?
espresso chodzi o to, że jak wstawisz zdjęcie z safari, to znaczy, że jesteś zoofilem. Nic nie poradzisz.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ja tam lubię patrzeć w pracy, pijąc herbatę, jak stadion sobie rośnie

choć mam jakieś 4km w linii prostej, to na szczęście żadnego wysokiego budynku po drodze

i nie uważam żeby to był przejaw kibolstwa - ot, po prostu stadion - akurat ten w Poznaniu się do czegoś przyda - te we Wrocławiu, Gdańsku a nawet Warszawie to już niekoniecznie :-/

Jarek Dabrowski napisał/a:
mas7odon napisał/a:
możesz rozwinąć ?
espresso chodzi o to, że jak wstawisz zdjęcie z safari, to znaczy, że jesteś zoofilem. Nic nie poradzisz.

W takim razie to ja nie mam więcej pytań.

Dzięki Jacku ! :-B

opiszon napisał/a:
[...] akurat ten w Poznaniu się do czegoś przyda - te we Wrocławiu, Gdańsku a nawet Warszawie to już niekoniecznie :-/

A czemuż to w Warszawie się nie przyda ?

mas7odon napisał/a:

a kto będzie na nim grał :?:
Legia buduje swój stadion, wynajmowanie przez Polonię to raczej utopia - za mało kibiców, reprezentacja każdego meczu jako gospodarz nie będzie tam grała

to ile będzie tam meczów rocznie :?: kilka

mogą być inne imprezy - pytanie czy do tego jest potrzebny taki Behemot :?:

ja mam mieszane uczucia co do Stadionu Narodowego

gdyby miał być stadionem klubowym Legii, to co innego
a tak - w naszej rzeczywistości to jest IMHO chybiony pomysł i skończy się jak w Portugalii

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
mas7odon napisał/a:

Bo teraz goni się piractwo , więc bazaru nie potrzeba ?

opiszon napisał/a:
mas7odon napisał/a:

a kto będzie na nim grał :?:
Legia buduje swój stadion, wynajmowanie przez Polonię to raczej utopia - za mało kibiców, reprezentacja każdego meczu jako gospodarz nie będzie tam grała

to ile będzie tam meczów rocznie :?: kilka

mogą być inne imprezy - pytanie czy do tego jest potrzebny taki Behemot :?:

ja mam mieszane uczucia co do Stadionu Narodowego

gdyby miał być stadionem klubowym Legii, to co innego
a tak - w naszej rzeczywistości to jest IMHO chybiony pomysł i skończy się jak w Portugalii

Tak, jest sens w tym co tutaj napisałeś Opi. Nawet się zgadzam z taką wykładnią. Ale w takim razie rzecz się tyczy tylko miasta W-wa. Wymieniłeś też wcześniej Wrocław i Gdańsk - a tam kluby z tego co wiem mają właśnie grać na nowo wybudowanych stadionach.

gezeb napisał/a:
mas7odon napisał/a:

Bo teraz goni się piractwo , więc bazaru nie potrzeba ?

A co tutaj autor miał na myśli ?

mas7odon napisał/a:
Wymieniłeś też wcześniej Wrocław i Gdańsk - a tam kluby z tego co wiem mają właśnie grać na nowo wybudowanych stadionach.

uważam, ale jest to tylko moje zdanie i nikt się nie musi ze mną zgadzać, że stadiony we Wrocławiu i Gdańsku przerosną możliwości klubu - tzn kibice przychodzący tam na mecze, nie będą w stanie utrzymać bieżącej eksploatacji stadionu

ja rozumiem, hurraoptymizm i budowanie stadionów na wyrost, ale dobry przykład do Kielce (zbudowali mały, tani stadion) i Sydney (stadion olimpijski, po olimpiadzie zdemontowano część trybun, które od początku były do tego przeznaczone)

[ Dodano: 2010-03-10, 09:55 ]
Cytat

to, że Narodowy może skończyć dokładnie tak samo jak Stadion Dziesięciolecia, tyle że już nie będzie chętnego oraz możliwości, na otwarcie na nim "Jarmarku Europa Bis"

opiszon napisał/a:
mas7odon napisał/a:
Wymieniłeś też wcześniej Wrocław i Gdańsk - a tam kluby z tego co wiem mają właśnie grać na nowo wybudowanych stadionach.

uważam, ale jest to tylko moje zdanie i nikt się nie musi ze mną zgadzać, że stadiony we Wrocławiu i Gdańsku przerosną możliwości klubu - tzn kibice przychodzący tam na mecze, nie będą w stanie utrzymać bieżącej eksploatacji stadionu

Rozumiem i szanuję Twoje zdanie aczkolwiek w tym przypadku się z nim nie zgadzam. Uważam iż w polskiej piłce nożnej jest jeszcze duży i niewykorzystany potencjał. Moim zdaniem im więcej efektownych i wielkich stadionów tym lepiej - przez to całe rodziny będą chętnie przychodzić na stadiony tak jak to jest dajmy na to w GB czy DE, tym bardziej iż powstają w naprawdę dużych centrach regionalnych [ przecież z Baltic Arena mają korzystać aż 3 kluby !!!]

Cytat
to, że Narodowy może skończyć dokładnie tak samo jak Stadion Dziesięciolecia, tyle że już nie będzie chętnego oraz możliwości, na otwarcie na nim "Jarmarku Europa Bis"

Nie sądzę aby nowy stadion spotkał ten sam los co poprzednika. To czysty absurd.

mas7odon napisał/a:
przecież z Baltic Arena mają korzystać aż 3 kluby !!!

Lechia Gdańsk + zespół gości, podczas meczu

a ta 3 drużyna :?: to drużyna sprzątaczek :?:

o jakich 3 drużynach piszesz :?:

opiszon napisał/a:
mas7odon napisał/a:
przecież z Baltic Arena mają korzystać aż 3 kluby !!!

Lechia Gdańsk + zespół gości, podczas meczu

a ta 3 drużyna :?: to drużyna sprzątaczek :?:

o jakich 3 drużynach piszesz :?:

Wypij trochę ziółek Opiszonie bo widzę że się gotujesz niepotrzebnie. Przecież tylko luźno rozmawiamy na temat stadionów.

Co do Twojego pytania - 2 kluby które mają korzystać z Balitc Arena to Lechia Gdańsk i Arka Gdynia - oba kluby są w 1 lidze i raczej uda się im utrzymać w Ekstraklasie. Myślę że wypasiony stadion przyciągnie inwestorów/sponsorów do w/w klubów a to zagwarantuje podniesienie poziomu rozgrywek. Sam z chęcią przejadę się na nowy stadion na mecz dajmy na to Legii z Lechią.

Co do 3 klubu to w prasie wymieniany był KP Sopot. Niestety jak patrzę na jego poczynania ( chyba 2 liga ) to może być ciężko z jego przebicie.

Zresztą moim zdaniem 2 kluby korzystające z 1 stadionu to optymalny wybór.

mas7odon napisał/a:
Wypij trochę ziółek Opiszonie bo widzę że się gotujesz niepotrzebnie.

nie gotuję się, po prostu kompletnie nie wiedziałem o co ci chodziło z tymi trzema klubami

a teraz już wiem:
mas7odon napisał/a:
2 kluby które mają korzystać z Balitc Arena to Lechia Gdańsk i Arka Gdynia...3 klubu to w prasie wymieniany był KP Sopot

no więc rozczaruję Ciebie, ale pewnie nie wiesz, że Arka Gdynia jest w trakcie budowy własnego stadionu, więc odpada w przedbiegach

zostaje ten nieszczęsny KP Sopot i Bałtyk Gdynia, które kompletnie niczego nie zmieniają, bo jak Lechia nie będzie w stanie zapełnić stadionu i go utrzymać, to to co ewentualnie dołożą KP Sopot i Bałtyk Gdynia, to będą jakieś drobne na waciki, a nie licząca się kasa

o Arce zapomnij -nie dość że utopia, to jeszcze do tego, tak jak pisałem, budują już swój stadion - uszyty na miarę (czyli realna do zapełnienia ilość miejsc na stadionie)
http://arkagdynia.info/page.php/nowystadion.html

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jeszcze inna sprawa , co jeśli ktoś wpadnie na pomysł i odbierze potencjalnemu sponsorowi
tą możliwość , przykład - zakaz reklamowania hazardu ? Zresztą w naszym kraju nie trzeba dużo , wystarczy że miasto-właściciel obiektu podniesie czynsz za użytkowanie stadionu . Przypomina się okres pierwszych zwycięstw Małysza , pamiętacie gdzie chciano budować skocznie ... boję się że w tym roku Kubica wygra F1 ;-)

Nie no pewnie chłopaki. Po co nam stadiony, po co skocznie i tor F1. Jest dobrze jak jest. Heeej!

Cytat
Nie no pewnie chłopaki. Po co nam stadiony, po co skocznie i tor F1. Jest dobrze jak jest. Heeej!
a żebyś wiedział, że prawie tak jest

budowanie sportu powinno się zaczać od szkolenia młodzieży a nie od

a) zbyt dużych stadionów jak na dzisiejsze potrzeby
b) skoczni narciarskich - w sporcie dość niszowym jeżeli chodzi o ilość czynnych zawodników
c) tor F1 - sport ekstra elitrarny

powinniśmy pójść raczej śladem Orlików - czyli mała infrastruktura - tyle że do różnych konkurencji sportowych

jak to zrobimy, to może będziemy mieli dobrych sportowców, którzy może przyciągną kibiców, wtedy można by się pokusić na wielkie areny

a tak, to mam wrażenie, że zabieramy się do tego od złej strony

Chodzę na mecze od 10 lat. I wiesz czego oczekuję ? Aby usiąść na stadionie na którym będzie świetny kontakt z piłkarzami (bliskość murawy), zasiądą na nim całe rodziny w frekfencji 20 tysi oraz że będę mógł w spokoju napić się przy tym zimnego piwa (bardzo bliski jest mi wzór angielski). Co mi to zagwarantuje? Nowoczesny duży stadion. Bardzo się cieszę że takie powstają bo wiem że się na nich pojawię.

Co do F1 - IMHO - wielkim błędem byłoby zaprzepaszczenie takiego sukcesu Roberta. Jeżeli jest szansa na zbudowanie takiego toru to ja na to jak na lato. Tor F1 to nie tylko cykl F1, to szereg mniejszych ale również atrakcyjnych cup'ów.

mas7odon napisał/a:
Co do F1 - IMHO - wielkim błędem byłoby zaprzepaszczenie takiego sukcesu Roberta. Jeżeli jest szansa na zbudowanie takiego toru to ja na to jak na lato. Tor F1 to nie tylko cykl F1, to szereg mniejszych ale również atrakcyjnych cup'ów.

do tego nie potrzebujemy toru F1 - bo jego koszt budowy będzie za duży

ja byłbym raczej za kilkoma porządnymi torami w różnych miejscach kraju, żeby można było porządne rozgrywki organizować, a nie że teraz połowa cyklu odbywa się na torze w Poznaniu a druga połowa w Czechach (oczywiście przejaskrawiam, ale problem jest)

tak samo jestem za tym żeby budowano stadiony typu Kielce, Gdynia - większe są niepotrzebne

ale przede wszystkim praca u podstaw - bo mega wypaśne stadiony, to powinny być wtedy jak i poziom gry będzie na mega wypasie

tym bardziej że piłka nożna to nie jedyny sport uprawiany w tym kraju
a na pewno jest to sport o jednym z najwyższych poziomów agresji wśród kibiców - dopóki tego problemu się nie załatwi, dopóty na stadionach nie zobaczysz wielu rodzin z dziećmi

Skocz do: