sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Eee tam, marudzicie. :-) Brzdąc jest SUPER!! :-D

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Może szybkiego AF nie trzeba szukać w innych systemach? Cytat z Foto Kuriera:
"[...]Za to Pentax... Takiego szarpnięcia nie czułem nigdy; silnik AF sprawiał wrażenie, jakby chciał zniszczyć przekładnie obiektywu. Do tego ten hałas-tragedia! Chciałem też sprawdzić, który z aparatów najszybciej ustawia ostrość. Ciekaw byłem, jak zrobi to Pentax, choć obawiałem się nieco o całość wypożyczonego aparatu i obiektywu. Dwa silne szarpnięcia, dwa silne uderzenia w krańcowych pozycjach i już, po wszystkim. Pentax wykonał test około 2,5 razy szybciej niż Canon i o wiele szybciej niż inne aparaty! To nieprawdopodobne-pomyślałem. Obiegowy pogląd, że Canony ustawiają szybko ostrość, a Pentaxy najwolniej, jest więc z gruntu niesłuszny." ;-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Karol Popik, a odnośnie jakiego body?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Karol Popik, doświadczenie uczy jednak, że ustawienie ostrości "w punkt" to coś zupełnie innego niż przejazd w tę i z powrotem. Pentax potrafi pokręcić w złą stronę, odbić i dopiero ustawić, poza tym doostrza itd Ostatecznie ustawia zazwyczaj celnie - to cieszy ;-)

Tylko, że to był test na czas od wciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości, a Canon miał obiektyw z USM. :-)

[ Dodano: 2010-03-10, 21:43 ]
Nie kojarzę jakie body, ale pamiętam że Pentax miał kita a Canon obiektyw z USM.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Karol Popik, o jakim body piszesz?

Karol Popik napisał/a:
to był test na czas od wciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości,

Na pewno?
Ten cytat
Cytat
Dwa silne szarpnięcia, dwa silne uderzenia w krańcowych pozycjach i już

wskazuje na coś innego.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
AFAIR czytałem to gdzieś w empik'u a było to o K-7.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
To był test dotyczący starych dobrych analogów . Wtedy AF był skuteczny choć hałaśliwy . MZ5 to było cudo w porównaniu z całokształtem AF K10 . K10 lepiej AF było wyłączyć a i K20też

Cytat
K10 lepiej AF było wyłączyć a i K20też

bez przesady - masz jakieś bezpośrednie porównanie czy tak z teorii mówisz?

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
ale śrubokręt w Pentaxie, zwłaszcza w mocniejszych jest szybki, o wiele mniej narzekań jest na AF np. w Tamronie 70-200 ze strony pentaxowców (pewnie dlatego że ich mniej ;) ) niż z systemu Nikon czy Canon gdzie do masywnego jakby nie patrzeć szkła wrzucono silniczek byle pociągnął
problem jak już jest to z doostrzaniem, co z tego że skalę ostrości przeleci w 0,3sec (Sigma 70-200 2,8 na śrubokręcie) jak później 0.5sec sobie dłubie zanim piknie

Cytat
Karol Popik napisał/a:
to był test na czas od wciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości,

Na pewno?
Ten cytat
Cytat:
Dwa silne szarpnięcia, dwa silne uderzenia w krańcowych pozycjach i już

wskazuje na coś innego.
Niekoniecznie, inne aparatu ustawiały ostrość wolno, cicho i celnie bez poprawiania. Pentax walnął w dwie końcowe pozycje, poprawki i dopiero ustawił ostrosć-mimo to o wiele szybciej. ;-)

Mam porównanie . Dwa Pentaxy MZ5 kupiłem dla prostoty i wspaniałego AF . K10 bo był solidny ale sprzedawałem z uczuciem ulgi . Gdyby połączyć Nikona D80 z K10 byłby to cudowny aparat . A tak trzeba było aż K7 aby AF stał się skuteczny

[ Dodano: 2010-03-11, 18:08 ]
Zostawiłem sobie starego DSa ze starą optyką i kupiłem D300s okazyjnie robię D700

Podobno najszybszy AF u Pentaxa ma Mz-3.

Tak MZ3 to było coś . Nawet MZS nie był taki skuteczny w praktyce . Jednak MZ3 , MZ5 nie były takie trwałe i nie do zdarcia jak Z1 czy MZS

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Sylwiusz zamknął mi wątek i nie zdążyłem zapytać o szybkość d700 z sigmą 24-70/2,8 hsm, jednak na nikkora mnie nie stać. Widziałem filmik gdzie to "cudo" doostrza :shock: . Nie narzekam już na Pentaksa :mrgreen: .

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
denvi napisał/a:
jednak na nikkora mnie nie stać.

Kup używkę. :-)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
denvi napisał/a:
Sylwiusz zamknął mi wątek i nie zdążyłem zapytać o szybkość d700 z sigmą 24-70/2,8 hsm, jednak na nikkora mnie nie stać. Widziałem filmik gdzie to "cudo" doostrza :shock: . Nie narzekam już na Pentaksa :mrgreen: .

Denvi, to może jednak warto poczekać ? Ehhh jaka szkoda, że nie mogłem się z Tobą spotkać w Mszczonowie.... :cry:

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
MacRayers, No niestety japońce nic na targach nie pokazali, no oczywiście oprócz 645d, o którym nawet marzyć mnie nie stać. No i padł wybór... 5d i 24-105 :oops: (nie śmiać się!). Sam mówiłeś, że dopóki światło nie zgaśnie, AF porównywalny do K-7 ;-) . Co ja poradzę, że minimalista jestem i im mniej sprzętu tym lepiej. 24-70 trochę za krótko i trza by wachlować szklarnią. A K-7 z 21+70 i tak sobie kiedyś sprawię, zobaczysz!

MusicMan  Dołączył: 12 Maj 2008
denvi, dlaczego śmiać? Świetny sprzęt. Ja po podpięciu 17-40 zdjąć go nie mogę. Co do ostatniego zdania to sugerowałbym 35 + 85 Canona.

Skocz do: