perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Cytat
ok Benek swoje powiedziałeś, teraz możesz w spokoju iść znów na nikon.org.pl i robić świetną prasę pentaksiarzom
ej, co jest, o co tu chodzi?

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
perl napisał/a:
ej, co jest, o co tu chodzi?

Wolno mi chodzi forum Najkona, ale jak poszukasz w dziale Inne Systemy, to znajdziesz dyskusje Kolegi Benka....

skorzystalem z wyszukiwarki i nic nie pokazuje

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
forum czarnej strony mocy chodzi dramatycznie

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
perl, słabo szukasz ;-) Wlazłem, zobaczyłem, wylazłem. Szkoda czasu...

Klikam na "Szukaj".
Do słów kluczowych nie wpisuje nic.
Autor - wpisuje tutaj: Benek
Zaznaczam w szerokim okienku po lewej "Inne systemy"

Co znajduje?
http://img130.imageshack.us/img130/2139/beneku.jpg

Fafniak napisał/a:
forum czarnej strony mocy chodzi dramatycznie

no tak, już wiem dlaczego ledwo 3 osoby oceniły moje prace ;-)
Na forum optycznych usunęli Twój wpis z moim usuniętym postem; część przenieśli do dyskusji o K-x - wrzuciłem tam jeszcze wyjaśnienie tego, co to DXO Labs znalazło w aparatach Pentaksa...
;-)

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Dobrze to gdzie mam się podpisać, żeby w tym aktywnie uczestniczyć?

MacRayers napisał/a:
DXO Labs znalazło w aparatach Pentaksa

A mogę zapytać co znalazło, bo jakiś nie radzę sobie z nawigacją tam :-B

Doktor_Vincent napisał/a:
A mogę zapytać co znalazło, bo jakiś nie radzę sobie z nawigacją tam :-B

Z forum optycznych :
hijax_pl napisał/a:
A tu jest pełniejszy opis co DXO wykryło w Pentaksach...
http://www.dxomark.com/in...-Pentax-cameras

Fakt, że K-x wyprzedził w rankingu D300s, jednak nie wyprzedził takiego D5000 ;)
Tu jest porównanie K-x vs D300s vs D5000

Odpowiedź :
Drogi Kolego,
co wykrył takiego DXO ? Ano mianowicie to że :
- dla modelu Pentax K-m od ISO100 do ISO400 jest pojedynczy pik sygnału (tylko biały szum)
- autokorelacja dla ISO1600 i ISO3200 pokazuje, że włączona jest opcja redukcji szumów (Pentax K-m)
- filtrowanie szumów jest obecne w Pentaksie K10D (ISO800 and ISO1600), Pentaksie K20D (ISO3200 i ISO6400), Pentaksie K200D (ISO800 i ISO3200), Pentaksie K7 (ISO3200 i ISO6400) i Pentaksie Kx (ISO3200, 6400 i ISO12800).

I najważniejsze zdanie :
The Lowlight ISO score (for the Pentax Km) is extrapolated from the non-filtered ISOs to allow fair comparison with other cameras.
Wyniki punktacji ISO są extrapolowane z niefiltrowanych ISO by uzyskać prawidłowe porównanie z innymi aparatami.

Może więc dlatego tak wysoko został oceniony K-x (czy też Nikon D5000 mający jak wszystko wskazuje tą samą matrycę ?) ?
Zobaczmy gdzie jest wspomniana Alfa 500, która podczas testów na optycznych była porównywana z K-x. Nie chodzi o wojenki systemowe - mi chodzi o wyjaśnienie, dlaczego pomimo uwag DXO Labs i tak K-x uzyskuje wysoką pozycję, czego nie można było powiedzieć po (pierwotnym) teście na portalu optyczne.pl

http://forum.optyczne.pl/...864c6764#198448

Jamjumetley  Dołączył: 10 Sie 2009
Jeżeli chcecie (chcemy?) pisać nie tylko Pentaksie, to może warto nawiązać kontakt z użytkownikami aparatów pozostałych producentów?

1) Więcej ludzi do roboty.
2) Więcej materiału na tekst.
3) Pokazanie współpracy ponad systemami.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
Doktor_Vincent napisał/a:
Dobrze to gdzie mam się podpisać, żeby w tym aktywnie uczestniczyć?

jutro mam nadzieję mieć gotową wersję beta platformy... nie jestem maszyną... dajcie trochę czasu na przygotowanie chociaż szczątkowego layout'u i wstępniaków... a już o regulaminie nie wspominając...
i żeby później nikt nie narzekał... nikogo innego chętnego do poprowadzenia sprawy nie było... poza tym zakładam, że znajdzie się ktoś bardziej wykwalifikowany, kto zrobi to za jakiś czas lepiej... znaczy się design znaczy się przede wszystkim...
Jamjumetley napisał/a:
Jeżeli chcecie (chcemy?) pisać nie tylko Pentaksie, to może warto nawiązać kontakt z użytkownikami aparatów pozostałych producentów?

znowu wracamy do oczywistości powtórzonych kilka razy już wcześniej? :evil:

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
co to będzie?
Ja powiem tak. Wasza sprawa co chcecie (bo siebie widzę tam jako czytelnika tylko) stworzyć, ale zgadzam się tutaj, przynajmniej po części, z Benek - mowa o http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=657607#657607 .

Może już się to zmieniło, bo przyznaję, że wszystkiego w temacie nie przeczytałem, a sporo pobieżnie tylko, ale jeśli chcecie stworzyć portal "opozycyjny" na zasadzie ANTYoptyczne.pl, to "nie wydaje mi się"... Mam nadzieję, że ostatecznie idea będzie jednak inna, a sama treść nie będzie tylko polemiką z tekstami/testami "opacznych".

W każdym bądź razie życzę wytrwałości i trzymam kciuki :-)

opiszon napisał/a:
ok Benek swoje powiedziałeś, teraz możesz w spokoju iść znów na nikon.org.pl i robić świetną prasę pentaksiarzom

MacRayers napisał/a:
Wolno mi chodzi forum Najkona, ale jak poszukasz w dziale Inne Systemy, to znajdziesz dyskusje Kolegi Benka....

już mam.

o kurna....

:shock: :shock: :shock:

Czytam i oczom nie dowierzam. A wygląda na to że jestem dopiero na początku dyskusji. Juz częściowo omijam pewne fragmenty.

Ten człowiek powinien dostać bana na internet. W ogóle bana na życie. :shock:

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
MacRayers, dzięki :-B
Jamjumetley, mi się wydaje, że powinniśmy zacząć sami, "rozreklamować" i chętnych przyjąć, niezależnie od systemu itp, oczywiście pod warunkiem jak największego obiektywizmu, czego będą zresztą pilnowali odpowiedni ludzie 8-)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Doktor_Vincent, ooo... właśnie, "odpowiedni ludzie" pilnować będą "odpowiednich" poglądów ;) opinie "malkontentów" się ocenzuruje. I tyle, jeśli chodzi o obiektywizm ;) Ten trend nazywa się chyba TKM ;)

Swoją drogą skoro k-x-em można nagrywać filmy to trzeba się skrzyknąć i wreszcie odkłamać "Czterech Pancernych"? ;P Chętnie wezmę udział w zrzutce na czołg ;P

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
izbkp, lepiej siedzieć cicho nawet jak się z czymś nie zgadzasz? Albo jak Cię opluwają to lepiej powiedzieć, że deszcz pada?

Poza tym nie chodzi o pisanie jednostronnych a RZETELNYCH informacji. Taki jest zamysł. Skąd Ty niby wiesz jak będzie? Wpierw daj ludziom szanse coś zrobić a potem krytykuj.

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
Benek napisał/a:

A w razie czego odwołamy się w swoich eleganckich wypowiedziach do odniesień analno-defekalno-egzystencjalnych, w ten sposób niszcząc merytorycznie każdego oponenta:

A co ty tak tylko o jednym?
Umów się z kimś i daj już spokój.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Hmmm... Słabo jestem jeszcze obeznany z internetem i podległą mu nomenklaturą, więc nie zrozumiałem słowa "EOT".
Mam nadzieję, że to nic obraźliwego?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
sculptor napisał/a:
Poza tym nie chodzi o pisanie jednostronnych a RZETELNYCH informacji. Taki jest zamysł. Skąd Ty niby wiesz jak będzie? Wpierw daj ludziom szanse coś zrobić a potem krytykuj.

No tak ale RZETELNOŚĆ nie jest stałą fizyczną tylko pewną umowną wartością, której ocena zależy od indywidualnego punktu widzenia...

Z mojego punktu widzenia testy optycznych są RZETELNE bo oparte na stałych założeniach oraz na zweryfikowanych faktacj. Z tego też wywodzę głupotę pomysłu polegającego na tworzeniu serwisu, którego celem ma być prostowanie informacji z portalu optyczne.pl...

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Rzetelność (tak gwoli ścisłości) jest fizyczną cechą, m.in. wag laboratoryjnych.
Chociaż, jak już zauważyłem dość dawno w tym temacie, opowiadałbym się za zrobieniem czegoś głębszego, niż li tylko antyportal optycznych. Zarówno w sensie samych optycznych, jak i samego systemu Pentax. Tak, dla odgłupocenia środowiska. Wtedy sens byłby większy, moim zdaniem.

Skocz do: