izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Szary filtr z regulacją
Regulowany szary filtr, od ND2 do ND400 (dostępny w cenie ND400), opis TUTAJ.
No i pytanie: czy ktoś ma praktycznie doświadczenie z czymś takim? I/lub może jakieś opinie o firmie/marce "Fader"?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jeśli tylko szary jest rzeczywiście szary to byłoby niezłe :shock:

[ Dodano: 2010-03-10, 09:40 ]
... ale niestety na filmie nie wygląda neutralnie aczkolwiek to jeszcze sprawy nie przesądza.

mishieck  Dołączył: 16 Paź 2008
Sample na flickrze wyglądają zachęcająco: http://www.flickr.com/sea...r+nd&ss=2&s=int

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
"Fader" to raczej nie jest firma/marka. Fader ND - regulator ND. Bardziej prawdopodobne, że firmą jest Light Craft Workshop.
A co może taki fader ND kiepskiej jakości ze sklepu z Hong Kongu? Tu jest pojedyncze porównanie z Hoya ND.
http://www.petestone.com/data/web/Fader/index.html

marcinp  Dołączył: 29 Lis 2009
Ten filtr to jest coś co można zmontować samemu w kilka sekund, w miarę tanim kosztem z 2 filtrów polaryzacyjnych :)

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008
Mozna zmontowac, ale jak obliczyc jego krotnosc?

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
marcinp napisał/a:
Ten filtr to jest coś co można zmontować samemu w kilka sekund, w miarę tanim kosztem z 2 filtrów polaryzacyjnych :)

Tylko trzeba pamiętać, że pierwszy musi być liniowy, a drugi kołowy ;-)

[ Dodano: 2010-03-11, 09:37 ]
[rK] napisał/a:
Mozna zmontowac, ale jak obliczyc jego krotnosc?

Światłomierz TTL?

Oczywiście krotność będzie zależała od wzajemnego obrotu filtrów.

papcio napisał/a:
Światłomierz TTL?

Sens uzywania bardzo szarych filtrow jest wtedy gdy sa naprawde bardzo szare, a swiatlomierze w aparatach koncza swoja prace przy ok 0EV.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
A dwa spięte razem polary (nawet liniowe nie dałyby rady :?: :idea:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
zbyllu napisał/a:
porównanie z Hoya ND.

to, co tam jest, to straszne mydło z tego fadera.

A z ciekawości -
Cytat
Tylko trzeba pamiętać, że pierwszy musi być liniowy, a drugi kołowy

dlaczego nie dwa kołowe / dwa liniowe ?

volender napisał/a:
zbyllu napisał/a:
porównanie z Hoya ND.

to, co tam jest, to straszne mydło z tego fadera.

A z ciekawości -
Cytat
Tylko trzeba pamiętać, że pierwszy musi być liniowy, a drugi kołowy

dlaczego nie dwa kołowe / dwa liniowe ?

Zewnętrzny musi być liniowy. Idea tego ustrojstwa polega na polaryzacji światła i następnie przepuszczenia takiej spolaryzowanej wiązki przez następny polaryzator w zależności od ustawienia względnego drugi polaryzator przepuszcza od 100% wiązki pierwszej (spolaryzowanej) do 0%. Jeśli pierwszy filtr będzie filtrem kołowym to wiązka jest polaryzowana (i na tym etapie jest działanie widziane filtra) a następnie "rozpolaryzowana" i następny filtr będzie ją polaryzował od nowa (a więc nie odetnie światła w pozycji 90 stopni). Drugi filtr jest obojętny dla działania układu ściemniania, ale dla lustrzanki cyfrowej musi być kołowy.

Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.

papcio napisał/a:
Zewnętrzny musi być liniowy.

Hmm... Skladalem kiedys dwa kolowe i sciemnialo.

Zeby bylo smieszniej - jak zamienilem je miejscami to zamiast sciemniac zmienialo temperature swiatla.

Kefir  Dołączył: 17 Gru 2008
Jak do tej pory praktycznie jedyna firmą, która robi takie filtry jest Singh-Ray. Dobre i bardzo drogie, np Vari-ND.
Może to jakaś tzw. "chińszczyzna"?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
[rk] - dwa kołowe tez mogą być - ale wtedy ten zewnętrzny zakładamy w odwrotnej pozycji.

Marek Wyszomirski napisał/a:
[rk] - dwa kołowe tez mogą być - ale wtedy ten zewnętrzny zakładamy w odwrotnej pozycji.

Nie musisz mi mowic. To nie ja twierdze, ze nie moga.

[rK] napisał/a:
Marek Wyszomirski napisał/a:

Nie musisz mi mowic. To nie ja twierdze, ze nie moga.

Zakładam, że nie używamy pierścienia odwrotnego mocowania do filtrów ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
papcio napisał/a:
Zakładam, że nie używamy pierścienia odwrotnego mocowania do filtrów ;-)

Można kupić dwa identyczne polary i w jednym obrócić szkiełko ;-) .
Tak sobie myślę, że po wkręceniu na stałe jednego w drugi możnaby empirycznie wyznaczyć na nich skalę. Nawet kupując najwypaśniejsze dwa filtry CPL slim np. Marumi i tak zaoszczędzi się przynajmniej 1/3 ceny Singh-Ray Vari-N-Duo :-) .

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Skoro to jest, jak napisaliście, tak banalnie proste, mam na myśli: że wystarczą dwa filtry polaryzacyjne w jednej obudowie - to czemu producenci takich filtrów np Marumi lub Hoya nie produkują takich? ;)

piotrecius napisał/a:
Można kupić dwa identyczne polary i w jednym obrócić szkiełko

Spróbuj to zrobić w Hoya Pol Circular HD ;-)

izbkp napisał/a:
Skoro to jest, jak napisaliście, tak banalnie proste, mam na myśli: że wystarczą dwa filtry polaryzacyjne w jednej obudowie - to czemu producenci takich filtrów np Marumi lub Hoya nie produkują takich? ;)

Po pierwsze to jest takie proste tylko w teorii, w praktyce niestety w pewnym momencie często pojawia się nierówne oświetlenie, a po drugie to w zasadzie jest filtr bardziej typu video.

Mało osób kupuje filtry ciemniejsze niż ND 8 (owszem są czasem bardzo potrzebne) i pewnie się nie opłaca. (2x hoya 82mm = 600, 700 zł)

piotrecius napisał/a:
Można kupić dwa identyczne polary i w jednym obrócić szkiełko ;-)

Wiem, ze jestem dziwny, ale czesto zdarza mi sie nie nakrecac filtru na obiektyw i trzymac go reka. Nie trzeba obracac szkla, nie trzeba kupowac redukcji - same zalety.

Skocz do: