PK  Dołączył: 24 Maj 2008
[pomocy]arkusz kalkulacyjny
Szukałem w plikach pomocy, ale doszukać się nie mogę..
problem jest następujący:
mamy kolumnę komórek (OOfice3/excel2007) wypełnionych cyframi 0-9 w różnuch ilościach, różnej kolejności i oddzielonych przecinkami np. 1,3,4,6,7,9,2 (traktujemy jako tekst- inaczej bzdury wychodzą)
Potrzeba funkcji, która wyłowi z tego "ciągu" daną cyfrę (jedną) i zwróci jakąś sensowną wartość- np 1.
Próbowałem JEŻeli z symbolem wieloznacznym, jak nieśmiało sugerował plik pomocy, ale chyba nie działa. Proszę o jakąkolwiek pomoc.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Poniższe działa na OO3.x:

JEŻELI(CZY.BŁĄD(SZUKAJ.TEKST(TWOJASZUKANACYFRA;ADRESKOMÓRKI));0;1)

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Może filtr załatwi sprawę:
Dane/Filtr/Autofiltr
następnie wybierasz filtr niestandardowy a w nim opcję "zawiera". Wpisujesz wartość oczekiwaną i powinno odseparować wiersze nie spełniające warunku

Pozdrowienia Krzysztof

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
sprawdz jeszcze funkcję wyszukaj pionowo ;-)

huri_khan  Dołączył: 18 Gru 2009
Ale napisz konkretnie co potrzebujesz, jaka cyfra ma być wybrana, jakie wartości mogą komórki przybierać itp. bo to co napisałeś to można na rożne sposoby zrobić, tylko nie wiemy o co dokładnie chodzi

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ja używam funkcji: FRAGMENT.TEKSTU( , ). Dane w komórkach, z których jest pobierana potrzebna liczba, jest w zwykłym formacie liczbowym. A działa to w ten sposób, że wyłaniana jest liczba, która jest na konkretnym miejscu w ciągu liczb - np. druga. O to chodziło?

Skocz do: