Flagoon  Dołączył: 28 Lut 2007
awakqwq napisał/a:
Flagoon wszystko zalezy od indywidualnych zapatrywań. W przypadku takiej kwoty wole dołożyć te 200zł (choć myslę że ten soligor pójdzie za ponad 400zł) i mieć gwarancje że kupuję sprawny nowy produkt.

No właśnie. Indywidualne zapatrywania... zobaczymy za ile skończy się aukcja (pewnie kilku snajperów się pod koniec znajdzie). Ja dałem swoje maksimum i jeżeli ktoś mnie przelicytuje, to obiektyw jest jego. Potem będę wiedział, gdzie szukać nowej Cosiny ;)

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Witam,nowa cosina na niemieckim ebay kosztuje 130 eoro, licytacja byla okolo 80euro tez nowa sztuka.A zapomnialbym plus 10 euro przesylkiw Niemczech.

deniel napisał/a:
Witam,nowa cosina na niemieckim ebay kosztuje 130 eoro, licytacja byla okolo 80euro tez nowa sztuka.A zapomnialbym plus 10 euro przesylkiw Niemczech.

No i co z tego, skoro niemiaszki nie uczą się niemieckiego i nie odpowiadają na maile w angielskim.

Swoją drogą skąd się to u nich bierze. Kiedy w Niemczech w potrzebie wbiegłem na stację i wycedziłem przez zęby: "Toilet plis bo się z sikam" to mi jakieś Links i Recht powiedziała...

Na zakup przez ebay nie potrzebujesz perfekt niemieckiego a jak dodasz BITTE to na pewno. :-) [/quote]

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
eeee tam - ja kupowałem cosinę u info@foto-walser.de (poprzez ebay) i nie było problemów z dogadaniem się po angielsku

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Canin napisał/a:
eeee tam - ja kupowałem cosinę u info@foto-walser.de (poprzez ebay) i nie było problemów z dogadaniem się po angielsku

pamietam reklamy niemieckich firm foto w naszej prasie, to pisali, ze i po polsku mozna z nimi gadac. To mysle, ze z angielskim nie bedzie problemow. Z doswiadczenia wiem, ze bardzo wielu niemcow zna angielski.

asklop napisał/a:
Z doswiadczenia wiem, ze bardzo wielu niemcow zna angielski.

No ja jestem pewien, że znają angielski, tylko niechętnie używają. W Danii byłem dwa razy i jedyną osobą, z którą musiałem porozumiewać się przez tłumacza był 80 rolnik, który chciał reklamę. Każdy inny znał angielski lepiej niż ja po certyfikacie. A w Niemczech prawię się zlałem, bo musiałem podbiec do samochodu, żeby sprawdzić co "links" znaczy.

W każdym bądź razie chyba kupie u nich w sklepie bezpośrednio. Wszystko idzie w miarę sprawnie, więc nie powinno być dużo gadopisania. I jeszcze można kartą zapłacić... Cudo po prostu. Paczka takim kurierem w ile dni dojdzie? 3?

Na 3 dni to raczej nie licz bo ja mieszkajac w Niemczech czekam kilka dni a czasami dluzej ale zawsze do tygodnia :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
links=left, right=rechts... hmm, trudno sie domyslic? :-P

dan napisał/a:
links=left, right=rechts... hmm, trudno się domyslic? :-P

Ciekawe czy byłbyś taki cwany gdyby Ci mocz do głowy udeżał... :mrgreen: Poza tym znacznie przesadziłem aby podkreślić niechęć Niemców do posługiwania się językiem innym niż niemiecki. Hmm... trudno się domyślić? :-P

Flagoon napisał/a:
co "links" znaczy.

na lewo panie, na lewo :-P Tam mamy dziure w ziemi, omylkowo tylko nazywana wychodkiem.

[ Dodano: 2007-04-20, 12:24 ]
deniel napisał/a:
Na 3 dni to raczej nie licz bo ja mieszkajac w Niemczech czekam kilka dni a czasami dluzej ale zawsze do tygodnia

do mnie kiedys plyta szla z Australii 4 dni.

Flagoon napisał/a:
Ciekawe czy byłbyś taki cwany gdyby Ci mocz do głowy udeżał... :mrgreen:

Ja bym o nic nie pytal tylko trojkata szukal :mrgreen:

Flagoon napisał/a:
Poza tym znacznie przesadziłem aby podkreślić niechęć Niemców do posługiwania się językiem innym niż niemiecki.

Hmm.. ja mam inne doswiadczenia - uwazam, ze mlodzi niemcy swietnie znaja angielski :-P Ale na stacji benzynowej moga pracowac np emeryci :-P

dan napisał/a:
Hmm.. ja mam inne doswiadczenia - uwazam, ze mlodzi niemcy swietnie znaja angielski Ale na stacji benzynowej moga pracowac np emeryci

niemieccy emeryci to po swiecie sie rozbijaja

asklop, racja. Mam nowa teorie - na stacjach pracuja nasi rodacy :mrgreen: ;-)

dan napisał/a:
na stacjach pracuja nasi rodacy

to nieco zmienia moja teorie. :lol:

Cytat
asklop, racja. Mam nowa teorie - na stacjach pracuja nasi rodacy

Nasi rodacy pracuja ale Oni ani po niemiecku nie umieja a po polsku to nie wypada bo przeciez sa w Niemczech :-)

deniel napisał/a:
Nasi rodacy pracuja ale Oni ani po niemiecku nie umieja a po polsku to nie wypada bo przeciez sa w Niemczech

nie wiem czy ma to odniesienie do dnia dzisiejszego, ale jeszcze przed paroma laty jak Polak z Niemiec po paru miesiacach do Polski przyjezdzal to polskiego w gebie zapominal.

deniel gdzie jest czarny las. Cos na mapie znalezc nie moge :-P

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Schwarzwald? :->

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
asklop napisał/a:
gdzie jest czarny las

Poszukaj koło Częstochowy.

mygosia napisał/a:
Schwarzwald?

moze Grunwald :-P

Zdano napisał/a: