mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
a zauważyliście że na filmach do których link podał piters1986 (dwie strony wcześniej), mają polówki podobne do naszych forumowych? :-P
normalnie plagiat :evilsmile:

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Relacja na hiszpańskojęzycznej stronie. Sporo miejsca poświęcają tajemniczemu szerokiemu szkiełku 645. Spekulują, że ma w nim być nowy SDM a kółko ma służyć do obrotu polara, który może znaleźć się w środku tubusu...!?
http://translate.google.e...en&hl=&ie=UTF-8

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
służyć do obrotu polara, który może znaleźć się w środku tubusu...!?

o cholera...marzyłem o takim rozwiązaniu - nawet na jakimś PPD albo roztoczu trułem o tym....

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Fafniak napisał/a:
o cholera...marzyłem o takim rozwiązaniu - nawet na jakimś PPD albo roztoczu trułem o tym....

Cholerny Pentax ;-) :-B

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Fafniak napisał/a:
Cytat
służyć do obrotu polara, który może znaleźć się w środku tubusu...!?

Ciekawe kto doniósł Pentaksowi? ;-)

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Cytat
bien podrían incorporar en torreta, bien de forma accesoria

Pól na pół szans. Może, jak sugerował opiszon, być przykręcany do tylnej soczewki i kółko może służyć do jej obrotu...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
już pisałem o tym na poprzedniej stronie, ale sylwiusz twierdzi że brak mocowania filtrowego to raczej mało możliwe w szkle UWA pod 645 ;-)

ja bym jednak mimo wszystko stawiał na wkładane filtry i kółko do obrotu polarem

[ Dodano: 2010-03-12, 13:47 ]
szczypiorrr napisał/a:
jak sugerował opiszon

ja tylko taki pomysł wyhaczyłem na Pentax Forums

hiszpanie pewnie też :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ale w 15 pentaxa byly wewnetrzne filtry na takim rewolwerowym mechanizmie....nic nie stoi na przeszkodzie zrobic tak zakladanego polara i tylko pokretlo do regulacji....
ehhh

Fafniak napisał/a:
w 15 pentaxa byly wewnetrzne filtry na takim rewolwerowym mechanizmie

wiem, też o tym wspominałem na poprzedniej stronie
i uważam że to byłoby świetne rozwiązanie
a już ten obrotowy polar - to wogóle cud miód i orzeszki :-)

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Fafniak napisał/a:
ale w 15 pentaxa byly wewnetrzne

Tylko uzupełnię, że wewnętrzne "rewolwerowe" filtry są jeszcze w Takumarach 17/4 i 15/3.5 i Pentaxach 16/2.8, 17/4 i 18/3.5.

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Ale jaja... nawet na onecie o nim napisali... :evilsmile: :lol: LINK

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najważniejsze te megapiksele.

Foinix, lepiej odkoloruj swojego posta, zgodnie z reg. mamy pisać na czarno, kolory są dla "kolorowych".

[ Dodano: 2010-03-12, 18:06 ]
plwk napisał/a:
Najważniejsze te megapiksele.

Też ubawiło mnie to porównanie pikseli w różnych markach. Można odnieść wrażenie, że reszta jest nieistotna i ma znaczenie tylko dla tych dziwaków, którzy robią zdjęcia. ;-)

andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008
a mnie sie to spodobało

Niestety do celów snobistycznych się nie nadaje, bo nikt nie rozpozna marki. Pantax, Tampax... To nie to co wypasiony Kanon czy Nicon Fulfrejm wiszący na szyi, robiący tysiącpińcet klatek na sekundę, a autofokusem wyprzedzający rzeczywistość.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
ebelbeb, tak sobie spojrzałem na twoją stopkę... Ty chyba masz wzmocnione stropy w domu 8-)

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Cytat
mamy do czynienia z aparatem średnioformatowym - aparatem ze świata gdzie nie ma miejsca na jakikolwiek kompromis i gdzie jakość jest zawsze stawiana na pierwszym miejscu

łaaaał o-)

A aparaty na film 120 to też z tamtego świata czy jakiegoś innego? o-P

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Na fotopolis wrzucili fotki testowe z leiki S2. OMG!!! Zobaczcie standardowe wycinki 1:1 z "dychy" i porównajcie do innych testowanych sprzętów! Sorry, ale wszystkie debaty o porównywalności lub niewielkiej przewadze MF nad FF można między bajki włożyć. Co z tego, ze widać szum na wyższych iso (1:1), tylko zapytam, na jakim wydruku będą widoczne?
A Pentax ma podobne parametry matrycy i 1/3 ceny. Panie i Panowie "THE BOSS" się pojawił! (bo wierzę, że nie będzie gorszy od S2)

mcgyver, stropy jak stropy, gorsza bieda, że mam tak skandalicznie małą maksymalną ilość znaków w stopce. ;-)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
denvi napisał/a:
Na fotopolis wrzucili fotki testowe z leiki S2. OMG!!! Zobaczcie standardowe wycinki 1:1 z "dychy" i porównajcie do innych testowanych sprzętów! Sorry, ale wszystkie debaty o porównywalności lub niewielkiej przewadze MF nad FF można między bajki włożyć.

Hehe, to glownie zasluga braku filtru AA na matrycy, a to staje sie mozliwe dopiero, gdy ta ma konkretna wielkosc, a ewentualny efekt moire mozna calkiem sprawnie usuwac programowo. Stad tez wiekszosc (jesli nie wszystkie) cyfranek MF nie ma tego filtra zmiekczajacego i fotki z nich bez zadnego wyostrzania powalaja wyrazistoscia i szczegolowoscia.

Cytat
Co z tego, ze widać szum na wyższych iso (1:1), tylko zapytam, na jakim wydruku będą widoczne?

Daj spokoj z tymi szumami. Ludzie tylko piernicza "szumy, szumy, szumy" czesto zapominajac, ze do normalnych zdjec warto miec przede wszystkim swietna jakosc na niskich ISO :-/

Skocz do: