wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Szlag jasny! Zwija odwrotnie film czy co?
Zrobiłem pierwszą rolkę Program A. Rolkę, na której mi bardzo zależy. Ten cholerny, piepshony, dodupny wynalazek (na który chwilowo jestem _bardzo_ zły) przy zwijaniu filmu do szpulki zwija go... NA ODWRÓT! Jasny szlag!

Film jest tak jakby zakręcony od-szpulki, a nie na-szpulkę - skutkuje to straszliwymi problemami przy nawijaniu filmu na spiralę koreksu, błona mi się pogięła, masakra. Pomogło dopiero odwinięcie filmu z rolki i nawinięcie go od tyłu na szpulę!

To jakaś parodia. Pamiętam, że ME Super kolegi też tak miał, ale wtedy wydawało mi się, że to moja wina.

Czy ja jakoś niepoprawnie założyłem film czy co?

Jestem zły jak osa. Przechodzi mi ochota na ten sprzęt, kurdę, miałem w życiu nie wiem ile aparatów i działało zawsze jak trzeba a tutaj same jazdy!

Pomocy. Lub raczej, klaryfikacji!

Wojtek

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
eeeee :shock:

Czyli że nawija "pod włos" - ale jaja!

Trochę to dziwne i pachnie mi majstrowaniem w bebechach przez poprzedniego właściciela.

To pierwsza rolka z tego konkretnego modelu super A?

Może jakieś fotki w sobotę?

CanisLupus napisał/a:
Czyli że nawija "pod włos" - ale jaja!

Tak, dokładnie tak nawija. Widziałem już takie coś przy ME Super - mój nawijał dobrze, kolegi właśnie tak.

Cytat
Trochę to dziwne i pachnie mi majstrowaniem w bebechach przez poprzedniego właściciela.

Nie sądzę, sam już nie wiem... Po prostu załamka kompletna.

Jedyne, co mi do głowy przychodzi, to, że jak skręcaliśmy tą bestię z Alkosem to odwrotnie założyliśmy wajchę naciągu ale to przecież niemożliwe chyba! Chociaż pewnie sprawdzę.

Cytat
To pierwsza rolka z tego konkretnego modelu super A?

Tak. To Program A, ale to bez znaczenia.

Cytat
Może jakieś fotki w sobotę?

Przepraszam, nie wierzę w zespołowe fotografowanie :) Bez urazy. Zajęty też niestety jestem. Ale idę na wykład o Diane Arbus, może się przejdziesz? 12.45 w muzeum przy Princess St...

[ Dodano: 2010-03-12, 19:55 ]
Rozkręciłem, sprawdziłem, skręciłem. Wszystko jest ok! Co, do diaska...

Czuję, że zbliżam się do Olka OM2N :/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak szybko wysiadasz ;-)

plwk napisał/a:
Tak szybko wysiadasz ;-)

Szybko? Założyłem ten cholerny klub prawie 10 lat temu, mając MXa, Zetkę jakąś, MZkę... :) Się swoje namęczyłem ;D

Nie no, serio, wkurzają mnie takie małe, cholerne problemy ze sprzętem.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Chwila... chodzi o nawijanie na ta szpulkę tymczasową- w aparacie?
Czy o zwijanie z powrotem do kasetki?

Bo Na tymczasową nawija się "na lewą stronę", tak w moim SuperA jak i ME...
ale zwijając z powrotem to ręka operatora decyduje w którą stronę kręci, a narysowana strzałeczka podpowiada mu właściwy kierunek o-)

Generic napisał/a:
Chwila... chodzi o nawijanie na ta szpulkę tymczasową- w aparacie?
Czy o zwijanie z powrotem do kasetki?

Chodzi o zwijanie do kasetki.

Cytat
Bo Na tym czasową nawija się "na lewą stronę", tak w moim SuperA jak i ME...

Tak.

Cytat
ale zwijając z powrotem to ręka operatora decyduje w którą stronę kręci, a narysowana strzałeczka podpowiada mu właściwy kierunek o-)

Kurde, ręka operatora kręci jak strzałka wskazuje... Prawda. W którą stronę masz strzałkę? U mnie każe kręcić w prawo.

W "prawo", czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

No właśnie. I czy nie zwija Ci to filmu do szpulki "na lewo"? U mnie do tego stopnia, że kiedy odwijałem film po jego skończeniu i kręciłem tą francowatą korbką, to końcówka filmu utkwiła pod jego dociskiem na klapie tylnej i musiałem resztę wkręcić do szpulki palcami...

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
wojtekk, czegoś nie rozumiem. Wajcha do zwijania kręci bezpośrednio szpulką w kasetce. Tam nie ma żadnej przekładni. Jeżeli kręcisz zgodnie z ruchem zegara to nie ma siły aby nawijało "na odwyrtkę". Pzdr.
P.S.
Może to trywialne, ale czy nie wkładasz kasetki "do góry nogami". Musiałbym spróbować czy wejdzie w takiej pozycji. Pzdr.

Co do pleneru to spoko, rozumiem ;-)

A miałem wyprowadzić na spacer czarną OM-4kę z kilkoma słoikami.... :-P

CanisLupus napisał/a:

Spadaj, gadżeciarzu ;D Lepiej zdjęcia jakieś zrób, ha.

Nie chcę macać bo zachoruję :D

Wolałbym naprawdę dojść do tego, co jest z tym Pętakiem, grrrrrrr.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Wszystkie "magic needles" naciagaja na lewa strone. Ale zeby zwijaly :shock: Nigdy nie mialem z tym problemu. Tak naprawde to wiekszosc aparatow tak nawija, bo to daje lepszy docisk negatyw. Caly segregator tak nawijanych negatywowo zerkaja na mnie z regalu.

Zwija jak najbardziej prawidłowo...

Że aż się ilustracją posłużę - nie może być źle o-)

dzerry napisał/a:
Wszystkie "magic needles" nawijaja na lewa strone. Nigdy nie mialem z tym problemu. Tak naprawde to wiekszosc aparatow tak nawija, bo to daje lepszy docisk negatyw. Caly segregator tak nawijanych negatywowo zerkaja na mnie z regalu.

Magic tragic ;D

Ok, Dżerry - ale jak Ci się to na koreks nawijało, naprawdę nie miałeś kłopotu? Aż trudno mi uwierzyć, ja dzisiaj musiałem od tyłu nawinąć...

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
wojtekk napisał/a:
Magic tragic ;D
Ale ja caly czas nie kumam do konca o co ci chodzi. Chodzi o zwijanie do kasetki? Przeciez to jest niemozliwe :-P

Wymiękam.

Zrobię nim jeszcze jedną rolkę. Jeśli tak samo ciulaście go zwinie, to idzie do ludzi i zamykam przygodę z Pentaxem bo mi włosów na głowie szkoda.

Dzięki, chłopaki.

[ Dodano: 2010-03-12, 20:26 ]
dzerry napisał/a:
wojtekk napisał/a:
Magic tragic ;D
Ale ja caly czas nie kumam do konca o co ci chodzi. Chodzi o zwijanie do kasetki? Przeciez to jest niemozliwe :-P

Dla zobrazowania, rzut na rolkę od góry z wystającą końcówką filmu po zwinięciu:

Prawa sytuacja uniemożliwia nawinięcie rolki poprawnie, bo w środku, w kontenerze wszystko jest "odwrotnie" zgięte!

wojtekk napisał/a:
CanisLupus napisał/a:

Spadaj, gadżeciarzu ;D Lepiej zdjęcia jakieś zrób, ha.

Nie chcę macać bo zachoruję :D

Wolałbym naprawdę dojść do tego, co jest z tym Pętakiem, grrrrrrr.

No właśnie przygotowuję z okazji Radka wylotu do Polski małą wałówkę z rolkami 120 pod c-41.

Na 100% byś zachorował :-P - klapnięcie lustra jest jak....aż mnie dreszcze przeszły :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak długo ten film był w aparacie zanim zwinąłeś do kasetki?

plwk napisał/a:
Jak długo ten film był w aparacie zanim zwinąłeś do kasetki?

Trzy dni.

Skocz do: