plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Też nie wiem bo nikt się pod tym nie podpisał.

[ Dodano: 2009-02-22, 17:13 ]
Cytat
Komenda Główna SOK do redakcji miesięcznika “Świat Kolei”

Pismo nr I00D2-0604-36/04 z dnia 23-12-2004 r.

(…) Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 14 marca 2001 r. (Dz.U. nr 30 poz. 351) fotografowanie, wykonywanie szkiców i rysunków budynków, budowli i urządzeń oraz pociągów i innych kolejowych pojazdów szynowych zabronione jest tylko wtedy, gdy taki zakaz wprowadzi zarządca lub przewoźnik umieszczając na tych obiektach tablice z zakazem fotografowania. Jeżeli brak jest wyraźnego zakazu, a fotografujący posiada ważne zezwolenie wstępu na obszar kolejowy (oczywiście takie zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli fotografujący robi zdjęcia w miejscach ogólnodostępnych (publicznych)), specjalna zgoda na fotografowanie nie jest wymagana. Oczywistym jest również to, ze gdy fotografujący, pomimo że znajduje się w miejscu publicznym lub posiada zezwolenie wstępu na obszar kolejowy, nie może robić zdjęć obiektów, na których znajduje się zakaz fotografowania.

Komendant Straży Ochrony Kolei - mgr Witold Śląski,

źródło: Świat Kolei nr 1/2005.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Grendel napisał/a:
Przy natywnych czułościach matryc na poziomie 160-200ISO, czułość 50 byłaby li tylko zabawką dla połechtania snobizmu klienta ;)

Nie wiem jak w cyfrze ale w analogu ISO 50 a ISO 100 to kompletnie inna bajka :-P Kolory, kontrast, jakość.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
W wielu przypadkach (patrz: dxo.com) okazuje się że schodzenie do iso 100 nie ma sensu, bo matryca pracuje natywnie w iso 200 (mam wrażenie że dobrym przykładem jest właśnie mój nowy nabytek - d200) i zysk poza koniecznością wydłużenia czasu ekspozycji jest żaden.

Na kliszach to była zupełnie inna bajka - przecież z założenia klisze kolorowe 100 i 400 na przykład, służyły do zupełnie innych warunków oświetleniowych - sfotografowanie tej samej sceny różnymi kliszami dawało zupełnie inne barwy na zdjęciu.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Grendel, a to ciekawe, bo k10 mając tą samą matryce najlepsze parametry ma właśnie na ISO100. To samo w alfach jest. Na razie matryce zaczynają być na prawdę dobre. Ciekawe co będzie za 3-5lat. :->

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Bo Nikon ma podobno ISO 200 jako norme a ISO 100 to taki programowy twór ?

matth napisał/a:
k10 mając tą samą matryce najlepsze parametry ma właśnie na ISO100.

Indeed.

Foinix  Dołączył: 03 Sie 2009
Odgrzebie trochę...

Wszyscy czekali na ff, a tu jest już średni format i 645D, są też jakieś plotki o K-5 ? Czy ma to być coś co zastąpi K30D ? Bo żadnych doniesień na temat kontynuacji linii K10D, K20D... :?: :idea:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
K30D jest zjawiskiem takim, jak książka Necronomicon, wąż z Loch Ness oraz wiele tego typu spraw powstałych najczęściej na forach dyskusyjnych jako ucieleśnienie tęsknot dyskutujących. Są to niestety rzeczy nieistniejące.
Nie jest prawdą jakoby wszyscy czekali na FF, bo jest spore grono ludzi, którzy jakoś sobie radzą po staremu i obecna matryca im wystarcza.
645D jest wyczynem niezwykłym i oczekiwanym na pewno przez każdego mającego dwadzieścia siedem tysięcy na wstępie do wydania w zbędnej gotówce. Poza tym jest to znak dla wielu, że Pentax jakoś dryfuje na powierzchni, jednak moim zdaniem nie ma się to nijak do tematu FF. Może to być co prawda trening przed jej wprowadzeniem do małego obrazka (trudno jednak naprawdę w to uwierzyć), może też być to po prostu wkroczenie cyfrowe w średni format tej firmy (wielce zasłużonej i na tym polu w czasach anlogowych), ale chyba raczej nie ma to powiązania z pełną klatką. Pełna klatka powstaje prawdopodobnie nie na zew serca i ambicji działu technologii danej firmy, a zapewne na zew rynku i działu marketingu tejże właśnie firmy. Dzięki temu mamy zamiast aparatu, o którego pełnoklatkowej matrycy moglibyśmy poczytać w internecie (bo za drogi) powszechnie kupowany Kx o bardzo akceptowalnych parametrach. Przy okazji nieco pieniędzy wpadło do kasy firmy, więc kto wie...
Tak to wygląda z mego punktu widzenia.

P.S. Żeby nie było niedomówień: chciałbym mieć taki 645D...

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
a_czacha napisał/a:
Nie jest prawdą jakoby wszyscy czekali na FF, bo jest spore grono ludzi, którzy jakoś sobie radzą po staremu i obecna matryca im wystarcza.

A tym co nie wystarczał APS już dawno zmienili system, kupili Canona 40d i czekają spokojnie aż FF jeszcze stanieje ;-)

Znam też takich, którzy kupili nikona d700 na raty bo ma świetny autofokus, ale na razie z braku kasy inwestują w manualne szkła. Tylko nie wiedzą czy to ma dalszy sens bo filmowanie też jest fajne, więc może canon? Jeszcze tylko parę rat i można będzie pomyśleć o zmianie systemu.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Jacek S LOL, nic dodać nic ująć ;-)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Jacek S, :-B

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Jacek S napisał/a:
Znam też takich, którzy kupili nikona d700 na raty bo ma świetny autofokus, ale na razie z braku kasy inwestują w manualne szkła.
Heheheheh :-B

To mi pojechałeś. Nie dodałeś tam jeszcze "od dawna bez pracy"

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
aps h fajna sprawa jak by zrobili to k30d to bym nie musiał kupywać canona jak 20% forum

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
perl napisał/a:
To mi pojechałeś.

Ciebie nie znam, nie pisałem o Tobie, ani o nikim z tego forum.

perl napisał/a:
Z chęcią też porównam moje iso12600 z Twoim

Dawno sobie niczego z nikim nie porównywałem ;-)

perl napisał/a:
A może boli, że Zenitarek podpięty do cyfry nie będzie Ci dawał kąta widzenia 180 stopni?

Nie mam już zenitarka.

perl napisał/a:
wolę mały obrazek i jedno szkło - standardowe 50mm (nawet nie musi być bardzo jasne) niż jakąś pomniejszoną matrycę z 10-cioma najlepszymi na Świecie i jeszcze w dodatku kultowymi szkłami, których i tak bym nigdy ze soba nie nosił.

Spoko ;-)

perl napisał/a:
jak przyjdzie Ci robić zdjęcia na takim zleceniu, jakie robiłem ostatnio, nie pierwszy raz w takich warunkach oświetleniowych, gdzie z lampy korzystac sie nie da.

Jeśli będę miał taką potrzebę (prawdę powiedziawszy nigdy jeszcze przez 20 lat nie miałem) to się będę martwił tym że nie mam 12600 iso w aparacie. Albo oddam CI to zlecenie. Na razie nie zabieram chleba tym którzy chcą robić zlecenia na 12600 iso bez lampy. Nie można robić wszystkiego w życiu. Inni ludzie mają domy rodziny, kredyty, niech zarabiają.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
perl, Ciekaw jestem jakich argumentów zaczną używać fani FF jak do APSów zaczną wkładać matryce o parametrach jak ta w D3s ? - co jest całkiem możliwe patrząc co mamy w K-x.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ekhm...ale fizyki nie zmienisz - jeżeli w KX jest matryca o możliwościach A to w matrycy typu FF będą możliwosci A + jakiśtam % - i wracamy do punktu wyjścia
Wydaje mi się ze tego typu rozmowy są kompletnie bez sensu

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
perl
:mrgreen: :mrgreen: :lol: no leze i kulam, no post miesiaca 8-)

Jacek S, swietne wytlumaczenie ;-)

JackDeJack, ja nie jestem żadnym "fanem FF".

Fafniak napisał/a:
Wydaje mi się ze tego typu rozmowy są kompletnie bez sensu
oczywiscie ze sa, bo poza czysto technicznymi przepychankami nie wnosza absolutnie nic do czegokolwiek.

bobek napisał/a:
no leze i kulam, no post miesiaca
bobek, super, ja również będę leżał i się zwijał ze śmiechu, jak niedługo Pentax wypuści 24x36 i okaże się, że wszyscy najgorętsi przeciwnicy małego obrazka, co teraz najgłośniej krzyczą że to największe zło, nagle będą go najbardziej potrzebować i z równie wielkim krzykiem kupować ;-)
Ale mnie wsjo rybka. Nie lubie tylko, gdy ktoś atakuje mnie w taki sposób.
Ja nikomu nie umniejszam, że ma jakis inny czy gorszy sprzęt, natomiast widzę że dla niektórych tutaj na forum solą w oku jest to, że ktoś może mieć mały obrazek, zwłaszcza innej religii niż Pentax.

No ja sie smieje bo przez mysl mi ne pszeszlo ze mozesz tak zareaogawac. W tamtym poscie zawarles swoje kompleksy ,problemy zyciowe z domieszka zolci, a wszystko przez tekst mowicy o niewiadomo kim w stylu "kupuja FF a na szla nie stac" - niewiem po co sie zglosiles na ochotnika, ze niby to o tobie. Wiecej dyyyyyyyystansu 8-) 8-)
PS. czekam na FF Pentaxa, wlasciwie to chyba kazdy czeka na niego, nawet po to zeby sobie byl.
A ze interent to takie smieszne miejsce ze namietnie uprasza sprawy i trzba byc albo za albo przeciw, i wiele osob sie na to lapie to problem tych ludzi (odnosnie FF, tu u nas to wlasciwie luzik jest bo wszyscy czekaja na to kultowe juz FF od kilku lat)
Zreszta takie pier.dolety o wyzszosci A od B biora sie najzwyczajniej w swiecie z niemoznosci zakupienia tego co by sie chcialo, brak kasy jest powodem. Jak bylem mlodszy pamietam wojne konsolowcy-pececiarze a dzis spokoj ,kazdy w chacie ma i kompa i konsole i bredni niema.
pzdr ;-)

Skocz do: