remiczek83  Dołączył: 08 Mar 2010
stałka Sigma 30mm, 50mm czy pentax 50mm?? do portretu??
Witam,
zdecydowałem się na obiektyw stałoogniskowy o dużej jasności f 1:1,4 do portretów.
Nie mogę się jednak zdecydować jaki wybrać. W sumie to nie mam dużego wyboru. Zastanawiam się nad:Sigmą 30mm F/1.4 EX DC HSM lub Pentaxem FA 50mm 1:1,4.
wolałbym tą Sigmę ale czytałem że ma problemy z AF. Jak ona się zachowuje z naszym systemem?? jest też ciekawą propozycją gdyż 30mm dla aps-c to bedzie jakieś 50mm
Pomóżcie proszę co wybrać. jest jeszcze Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM którą też biorę pod uwagę.
Proszę o wypowiedzi również o wypowiedzi użytkowników tch szkieł
Jest to mój pierwszy post więc przepraszam za ewentualne błędy.
aparat jaki używam to k200D. W przyszłości może k7.

benet  Dołączył: 22 Gru 2008
Witam
Od niedawna mam tę Sigmę, od pól roku mam również Pentaxa FA 1,4.
Mogę więc porównać
Pentax
- szybszy i dokładniejszy autofokus
- dużo lepsze rozmycie tła
- dłuższy (bardziej węższy portret, lepszy do twarzy)
- na przesłonie 1,4 mydlany 1,8 idealny do portretu, 2,8 bardzo ostry
Sigma
- wolniejszy autofokus, potrafi się zgubić w słabym świetle
- gorsze rozmycie tła
- na przesłonie 1,4 ostry, 1,8 bardzo ostry, 2,8 żyleta (z wyjątkiem rogów)
- szerszy dobry do szerokich portretów, cała sylwetka, ew. popiersie

Podsumowanie
Warto mieć obydwa

Jeżeli masz wybrać to kieruj się ogniskową, która Ci się bardziej przyda.

majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
Witam@
Używam tak, jak Ty K200D i do niego m.in. FA 50mm f/1,4. Nic dodać, nic ująć, po prostu brzytwa. Nie zgadzam się z przdmówcą, że na 1,4 mydło. Owszem, wyżej jest lepiej, ale dla mnie mydło ma inny wymiar. Na dodatek w szkle Pentaxa żadnych problemów FF/BF, co jest typową zmorą dla Sigmy. Uważam, że FA 50mm wystarczy w zupełności, jest lepszy od Sigmy pod każdym względem, a ostatnio można go kupić w granicach 1300 zł, co chyba jest do przejścia za takie szkło.
Pozdrawiam@

Masz rozumiem tą sigmę 30mm?? czyli warta jest swojej ceny??
fokus słyszałem że czasem się gubi, ale chyba nie jest tak źle jak piszą na niektórych forach? jeśli mam kupić to raczej muszę wybrać jeden z nich i nie chciałbym popełnić błędu.
miałeś jakiś kłopot z ff czy bf?? co raz bardziej jestem przekonany do sigmy

Nie, mam Pentaxa FA 50mm f/1,4.......

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
majpitek napisał/a:
co jest typową zmorą dla Sigmy.
No nie wiem. :-P Mam od dawna Sigmę 30 i parę innych Sigm też i jakoś nie zauważyłem żadnych problemów ani poprzednio w DS-ie, ani teraz w K200. A na 1,4 to na pewno Sigma 30 jest dużo ostrzejsza od FA50.

No to miałeś szczęście z tymi sigmami. Poczytaj na forum, włosy się jeżą. A co do ostrości przy f 1,4 testów porównawczych s i p nie przeprowadziłem, ale p mnie zadowala w zupełności - bilbordów nie robię :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
majpitek napisał/a:
włosy się jeżą
Mnie na szczęście już nie. :mrgreen: A co do problemów, to na razie więcej słychać o DA* i stabilizacji w K7 i K-x :-P

venice  Dołączył: 05 Mar 2008
remiczek83, zanim cokolwiek kupisz zobacz jaka ogniskowa bardziej Ci odpowiada. 20mm to dla mnie dosyć spora różnica. Przejrzyj swoje rawy i zobacz na jakich ogniskowych fotografujesz najczęściej. Dla mnie 50mm na cropie to dosyć wąski zakres. Z racji, że uwielbiam okolice 50mm to na cropie zdecydowanie światłosilne 30tki i 35tki mnie interesują. Na pełnej klatce 50tki.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Dyskusje prosze przejrzec i kontynuowac w tym watku:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=20414

Prosze pamiec na przyszlosc, aby przed zalozeniem nowego watku przegladnac archiwum, aby uniknac dublowania istniejacych watkow.

Poprawiony link do kontynuacji.

venice  Dołączył: 05 Mar 2008
Tak, tylko tutaj pyta się o 30mm Sigmy albo 50mm pentax. Kontynuacja kieruje do watku, w ktorym z zalozenia chodzi o porownanie tylko 50tek.

Tak wlasnie jest, jesli sie tytuluje niedbale swoje watki. :roll:

Prosze poprawic temat w takim razie.

Czy taki tytuł może być??
Może powiem dokładnie o co mi chodzi: Potrzebuję jakąś stałkę do fotografowania portretów, oraz zdjęć w kościele np ślubu. tak jak pisałem wcześniej zastanawiam się nad tymi trzema sigma 30mm, 50mm oraz ten słynny pentax fa 1,4 50mm z czego trzydziestka sigmy wydaje mi się dobrym rozwiązaniem w przypadku matrycy aps-c. 50mm to może być troszkę za duzo ale tez biorę taką ewentualność.
Nie mam możliwości przetestowania żadnego z nich więc zdaję się na wasze odpowiedzi. Dodam ze używam AF-540 FGZ która posiada wspomaganie AF w postaci trubu SB
jak jest w końcu z tym fokusem w tym 30mm Sigmy?? aż tak kiepsko jak się o niej piszę?
to niby w końcu seria profesjonalna :-|

remiczek83, pięknie! :-)

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
ja bym brał (i wziąłem) pentaxa 35 f 2.0 :)

benet  Dołączył: 22 Gru 2008
Jak masz jakiegoś zuma to sprawdź jakie ogniskowe interesują Cię do portretu. Jeżeli na szerokie to 50 może być za wąska, w małych pomieszczeniach możesz trafić na ścianę i nie zmieścić całego kadru.
Sigmę zdążyłem sprawdzić i nie jest to szkło zbyt reporterskie, potrafi się zgubić, dobra do statycznych scen ale w szybkim reportażu bym na nią zbytnio nie liczył.

35 nie testowałem ale ma gorsze światło, f1,8 a nawet f1,4 może się przydać

Szkła sprawdzałem na k100 S i K7.

Niestety nie ma ideału :-/

no właśnie... jeśli chodzi o 50'tkę to jest troszkę wąska. Nie dawno kupiłem na alle.. manuala 50 1.4 asahi ale z powodu pleśni musiałem oddać. Nawet dobrze bo faktycznie ogniskowa była zbyt duża to jak się nie myle chyba koło 75mm dla aps-c.
Ta sigma 30 myśle że by mi odpowiadała najbardziej tylko te jej problemy z AF :-/
jest jeszcze ten Pentax DA 35mm Macro Limited 2.8 ale to światło....
Mieszkam w Zgorzelcu i nie mam możliwości przeprowadzenia żadnych testów.. Na wiosne wybiorę się może do Krakowa tam jest chyba w miarę dobrze zaopatrzony sklep, chyba że ktoś ma jakieś namiary np na Wrocław.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Sigma 30/1,4 to świetne szkło. B. ostre od pełnej dziury, 1,4 zapewni Ci ładne rozmycie tła, a ogniskowa na cropie wydaje się byc dużo bardziej uniwersalna. Problemy z AF - cóż.. jeśli chodzi o szybkość i kulturę pracy - jest bdb (HSM), a problemy bf-ff, cóż, zdarzają się, ale ja miałem do czynienia z 2 tymi szkłami - i bez problemów. Jak kupisz nowy, to Ci w serwisie skalibrują w razie czego za darmo, albo zwrócisz do sklepu... Sigma 50/1,4 jest znakomita optycznie (moim zdaniem lepsza od FA50/1,4) - ale ma tę samą wadę - trochę wąska... Ja bym brał S 30 i zbierał na DA 70/2,4 do ciasnych portretów....

Chyba w sumie chciałem żeby ktoś coś dobrego powiedział na temat tej Sigmy 30mm.
Też wydaję mi się dobrą inwestycją. Jest równierz troszkę tańsza nić 50'tka. Jeśli będę brał to tylko nową. Mam już kilka przykrych doświadczeń z kilkoma manualami z allegro i wolę już dopłacić ale mieć gwarancje i pewność że nie była ruszana.
Jeśli ktoś z forumowiczów używa tej sigmy to proszę o jakieś uwagi czy "pochwały" co do niej, ale tylko użytkownicy Pentaxa.
Acha jeszcze jedno. Czy w naszym systemie ona ma silnik HSM czy to tylko w innych mocowaniach??

Skocz do: