TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
  Kurs Marki Niemieckiej względem Złotego i Dolara w 1972 roku
Czy Ktoś może pamięta jaki był Kurs Marki Niemieckiej względem Złotego i Dolara w 1972 roku ? potrzebuje tych informacji, lecz nigdzie nie mogę ich dostać, chodzi mi o jakąś uśrednioną wartość, orientacyjną.

Pozdrawiam !

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008

Mariusz Sułek  Dołączył: 16 Lut 2009
matth,

to jeszcze trzeba określić, czy chodzi o tą "dobrą Markę z NRD", czy "krwiopijców z NRF" :lol: ?

Pozdrawiam

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Gdzieś u Rodziców widziałem kiedyś tabelę kursów walut mniej więcej z tego okresu i nieźle się zdziwiłem. Oficjalny kurs wymiany złotówki (oczywiście nieosiągalny dla zwykłego człowieka) wynosił 1:1 dla marki zachodnioniemieckiej (to zapamiętałem) oraz bodajże 4:1 dla dolara :shock:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
W owym okresie 1 dolar wychodził za około 80-90 ówczesnych złotych. Potem podskoczyło to do około 100 złotych. Cena marki kształtowała się w zależności od kursu dolara. W 1976 roku markę można było kupić za około 40 złotych.
Flaszka wódeczki kosztowała około 100 złotych ( + kaucja za butelkę w wysokości 1 złocisza )
W Pewexie "Żytko" stało za 95 centów do dolara.
Pić nie umierać :mrgreen:

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Kuszelas, czyli na cenie mojej prakticy jest napisane 1130 Marek czyli razy 40 45,200 PLN ? :-D trochę dużo chyba ?

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Dzisiaj 645D byś za to miał :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
TomaSzSz, Practica jest produktem NRD, nie RFN. To nie ta marka.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Czyli Mariusz Sułek miał nosa, pytając: czy chodzi o tą "dobrą Markę z NRD", czy "krwiopijców z NRF"? :mrgreen:

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Wg Wikipedii cena Praktiki była równa 1,5 tony cukru. http://pl.wikipedia.org/w...C5.82a_nabywcza
Na dzisiejsze czasy byłoby to ok. 3,5 tys zł, czyli starczyłoby na kx-a + T17-50 ;-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
OIDP Practica z obiektywem kosztowała u nas 1 - 1.5 przeciętnej wypłaty. Tak mi coś rodzice wspominali.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
W tym czasie (1972) praktica w Anglii kosztowała od 109 do 129 funtów . Były już dostępne praktiki z palstikowym korpusem na srebrno barwionym . Najwięcej kosztowała praktica z pancolarem . Dostepne były też w Anglii powiększalniki Krokus naszej produkcji . W 1987 roku pamiętam Kiev 4 ze światłomierzem kosztował ok 10000zł , Fed 7000zł , Zenit 12XP 14czy 16 tyś . Praktika najtańsza można było dostać jeszcze ze starszej serii 25000zł . Weszły już czarne B200 a nawet BX20 ale tym zawodowcy nie chcieli pracować bo zacinały sie nagminnie . Praktiki w drugiej połowie lat 70 wogóle wymagały znajomości obsługi . Popychacz przysłony w obiektywie stawiał tak wielki opór że podcierał aluminiowy popychacz w aparacie i powodował zacięcie aparatu . Trzeba było wykręcić obiektyw i wkręcić z powrotem i dopiero robić zdjęcia . Ale i tak był to rarytas . Najlepszy dostęp do tych aparatów mieli górnicy w sklepach dla górników lub szczęśliwcy jadący do pracy w NRD

[ Dodano: 2010-03-14, 18:48 ]
Praktiki ciężko było uświadczyć w sklepie . Za Gierka jeszcze coś było jednak dzięki uprzejmości Regana już za Jaruzelskiego trudno było coś takiego dostać

Skocz do: