v1ck  Dołączył: 25 Maj 2008
[K100D] NIe dziala autofocus
Witam. Mam maly problem, chcialem wyslac tacie aparacik za granice, a ze przy okazji leciala do nich siostra to wziela aparat ze oba. Przed wyslaniem sprawdzalem aparat i wszystko dzialalo jak nalezy. Jednak po dotarciu do irlandii Tata nie mogl juz robic zdjec - nie dzialal autofocus, a nawet w trybie manualnym ustawieniu ostrosci aparat poprostu niecykal fotek z Kitem.

Podlaczylem pod aparat heliosa i w trybie manualnym aparat zaczal robic zdjecia, jednak z tego co zauwazylem nie ma potwierdzenia ostrosci. Nie pojawia sie czerwony kwadracik, ani nie ma sygnalu dzwiekowego. Probowalem juz przywracac aparat do ustawien fabrycznych jednak nic to nie dalo.. jest mozliwosc wejscia do menu serwisowego w K100D Super? Co moge z tym zrobic? nie chcialbym do serwisu oddawac bo zaplace wiecej niz aparat jest wart;/

pozdrawiam..

edit:
udalo mi sie wejsc do menu serwisowego, ale nic mi to w sumie nie pomoglo..

Mauros  Dołączył: 12 Lip 2007
a przełącznik af/mf :?:

no wlasnie ani w trybie AF ani w MF aparat nie robi zdjecia z kitem... na korpusie podswietla sie lampka w zaleznosci czy wybiore mf czy af ale zadnej innej reakcji

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
witam jesteś w Polsce czy w Irl ? bo jak w Dublinie to możemy się spotkać i obadam sprawę

w tej chwili wlasnie w polsce.. szkoda ze nie napisalem tydzien wczesniej, aparacik byl wtedy w irlandii..

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
:-) kit jest do kitu :!: :?:

kacperAs, niewiem czy to wina kita, ale w heliosem rowniez nie ma potwierdzenia ostrosci, czy to czerwonym kwadracikiem czy tez sygnalem dzwiekowym, dlatego wydaje mi sie ze raczej cos z puszka jest nie tak..

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A nie jest czasem namieszane w menu? W k100D żeby było potwierdzenie z manualnymi obiektywami trzeba w menu ustawić dwie pozycje - "using aperture ring" oraz "FI with S lens used".

resetowalem juz do ustawien fabrycznych aparat..

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
v1ck napisał/a:
resetowalem juz do ustawien fabrycznych aparat..

No ja nie jestempewny czy akurat w ustawieniach fabrycznych te dwie opcje ustawione są na ON.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W fabrycznych obie są na OFF, ale tego można się doczytać w instrukcji bo pod koniec jest tabela z ustawieniami fabrycznymi.

ok dzieki panowie, sprawa wyjasniona, przywracanie do ustawien fabrycznych nie wlaczala AF, ustawilem wszystko tak jak powinno byc i AF smiga jak nowy.. uf.. szczerze mowiac zdziwiony jestem ze reset nie ustawial tego jak powinno byc

dzieki wielkie i pozdrawiam.

Skocz do: