Pioter napisał/a:Witam
Jaką dystrybucję polecacie na router serwer, ma na tym być oczywiście dhcp, proxy squid, firewall, traffic shaper, samba do drukarki, apache, maksymalnie 10-20 komputerów, plus podsieć złożona z 10 komputerów pod kontrolą small business server 2008. Tak sobie teraz myślę, że nie ma co szukać jakiś automagicznych dystrybucji, tylko jakiegoś debiana postawić, bo w razie czego łatwo będzie jakieś modyfikacje ustawień robić.
Druga sprawa, czy są jakieś fajne obudowy serwerowe nie za drogie, nie wiem, czy zmieszczę się w budżecie, ale może uda mi się coś z dobrym zasilaczem kieszeniami hot swap i dedykowaną płytą główną? Istnieje coś takiego?
sp7foy napisał/a:
Jeśli o obudowę chodzi to hotswap? To taki ważny serwer będzie?
Ogólnie z Linuxem łatwiej na normalnym PC. Na specjalnych serwerowych oczywiście śmiga dużo lepiej, ale trzeba go najpierw dobrze skonfigurować pod taką płytę inaczej będzie gorzej.
Pioter napisał/a:
Chodzi mi raczej o coś z dobrym zasilaczem i chłodzeniem, z tym hotswapem to może przesada, ale chciałbym żeby było w miarę stabilne. Idealna byłaby jakaś macierz lustrzana i możliwość podmiany dysków w locie, żeby można było co pewien czas w ten sposób backup tak zrobić.
To ma być projekt działający na potrzeby mojego miejsca pracy (szkoła), ale traktuję go na dzień dzisiejszy jako projekt edukacyjno badawczy Dotychczasowa konfiguracja działa ok, ale niedługo trzeba będzie podłączyć kilka, kilkanaście komputerów spoza sekretariatu i pracowni komputerowej, trzeba coś poważniejszego postawić. Chciałbym, żeby to wszystko było przeźroczyste, żeby w razie awarii, można było przepiąć router z neostrady. Na serwerze nie będzie nic ważnego, tylko dzielenie pasma, filtrowanie stron po zawartości, reszta w celach edukacyjno - poznawczych (Squid, Apache etc..) hosting strony mamy z firmy zewnętrznej, zresztą tym się nie zajmuję.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:Pioter, najpierw chciałem zaproponować WRT54GL i podmiana softu na Tomato -
Posiadam "kultowy plecak z biedronki" i nie waham się go używać...
Pioter napisał/a:filtrowanie stron po zawartości, od czasu tych stronek www z proxy, filtrowanie po domenach jest już bez sensu.
Pioter napisał/a:No i sieć ma być po kablu.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:no a Slackware, cóż, jak tam teraz wygląda zarządzanie paczkami? To moja pierwsza dystrybucja była - wszystkie zależności śledziło się ręcznie, większość rzeczy trzeba było kompilować
l_uka napisał/a:
Jak ktoś sprytny, to i tak znajdzie sposób na obejście, Twojego squida też.
Pioter napisał/a:W tym wszystkim priorytetem jest filtrowanie stron po zawartości, od czasu tych stronek www z proxy, filtrowanie po domenach jest już bez sensu.
sp7foy napisał/a:Bo jak ma swój serwer (na zewnątrz) to postawi szyfrowany tunel.
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
papcio napisał/a:Pioter napisał/a:W tym wszystkim priorytetem jest filtrowanie stron po zawartości, od czasu tych stronek www z proxy, filtrowanie po domenach jest już bez sensu.
A może jednak WRT54GL + Tomato + .hosts
Tanio, dobrze, DZIAŁA! Z dużym powodzeniem miałem na tym całą szkołę (gimnazjum + podstawówka). Cztery lata nie dali rady gg odpalić , o reszcie nie wspomnę.
[ Dodano: 2010-03-16, 13:08 ]
sp7foy napisał/a:Bo jak ma swój serwer (na zewnątrz) to postawi szyfrowany tunel.
To tak naprawdę jest jedyny poważny problem, ale daje się obejść.
Pioter napisał/a:.hosts od czasu pojawienia się stronek www proxy, stracił nieco na funkcjonalności ;)
Pioter napisał/a:dhcp, proxy squid, firewall, traffic shaper, samba do drukarki, apache
Pioter napisał/a:Jak się okaże, że Tomato to za mało nie dostanę więcej pieniędzy.
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
papcio napisał/a:
Pioter napisał/a:dhcp, proxy squid, firewall, traffic shaper, samba do drukarki, apache
Wszystkie w/w funkcje zrealizuje Ci SBS
papcio napisał/a:Zainteresuj się układem: router -> serwer -> user
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
papcio napisał/a:Pioter napisał/a:.hosts od czasu pojawienia się stronek www proxy, stracił nieco na funkcjonalności ;)
Oczywiście, ale jako uzupełnienie działa znakomicie, zwłaszcza, że możesz niektóre zabronone strony przekierować np. na radiomaryja.pl. Budzi to jednak trochę respektu. Jeśli masz SBSa i 10-20 komputerów to mi to szkołą pachnie.
Dlaczego nie chcesz wykorzystać możliwości SBSa?
Wszystkie w/w funkcje zrealizuje Ci SBS, chyba, że jest to główny komputer nauczyciela... widziałem już takie knoty.
Zainteresuj się układem: router -> serwer -> user
router: firewall, traffic shaper (WRT + Tomato albo m0n0wall)
serwer: samba, serwer druku, IIS (lub apache), DHCP, DNS, AD, proxy (SBS, najlepiej *2 lub + w2k8R2)
[ Dodano: 2010-03-16, 18:52 ]
Pioter napisał/a:Jak się okaże, że Tomato to za mało nie dostanę więcej pieniędzy.
Routery czasem się psują...
Ważne jest jaką kwotą możesz maksymalnie dysponować, jeśli to edukacja, to VAT 0% i bardzo atrakcyjne ceny MS
CytatJa za każdym razem instalując SBS zastanawiam się jaka konfiguracja z tego wyjdzie :)
W warunkach szkolnych to można się pobawić, ale w produkcyjnych to bym się nie odważył.
Pioter napisał/a:Mój sbs ma chyba tylko 12 lub 13 licencji i został tak skrojony, że w chwili obecnej ledwie zipie, stoi sobie w pracowni, oczywiście wszelka praca na nim nie ma sensu, jest za mocno obciążony. Boję się ten system wykorzystywać jako główny serwer z powyższych przyczyn ale także dlatego, że na dzień dzisiejszy stanowi całość z pracownią komputerową i jest objęty gwarancją. Na ten czas zakazane są wszelkie modyfikacje infrastruktury pracowni. Kiedy się coś posypie dzwonię po serwis i oni się już tym sami bawią. W każdej chwili może wpaść kontrola...
Papcio
Pentax K-x, Zenit 12XP, Kodak DX6490, Pentax SMC DA-L 18-55, Tamron 70-300 LD Di, Helios-44M-4 58, Metz 48 AF-1, Marumi DHG PLD, pół kilograma pierścieni, pilot, statyw, torba, BC-900 i dwie tony eneloopów :D
papcio napisał/a:
Instalując SBSa wybierasz co ma być uruchomione. Konfiguracja wychodzi taka, jaką sobie wymyślisz. Nie trzeba korzystać z wszystkiego, co dają w komplecie, celowo instaluję czasem zupełnie ine rozwiązania, mimo, iż mam już "wbudowane".
Mówimy o Windows Small Business Server (SBS) 2008
Papcio