Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Do czego to prowadzi?
W dzisiejszych czasach liczy się informacja. Liczy się to że jest.To nie jest istotna jak podana- ważne że jest. Nie jest istotne czy z przekaz/fotografia jest z telefonu komórkowego czy z aparatu czy z kamery profii....
Dlaczego, o co chodzi? Dlaczego ludzie łykają coraz gorszą papkę - może być nieostro i do dupy ,ale 10 filtrów i jest git....
Dlaczego przestaje być istotne zrobienie dobrych zdjęć....
to jest dołujące

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008

niezłe...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Fafniak napisał/a:
W dzisiejszych czasach liczy się informacja. Liczy się to że jest.To nie jest istotna jak podana- ważne że jest.
Prawda. Niestety dużo zależy od ludzi, którzy tej informacji oczekują. Skoro lud nie protestuje, że dostaje papkę (dosłownie, zjedzoną, niestrawną i zwymiotowaną) to ta papka będzie publikowana. Dobry reportaż foto w dobrej gazecie? Rzadkość. Ale media teraz mają inne priorytety, a zarobek pojawia się nie za jakość, nie za ilość, lecz za głupotę odbiorców, którym wciśnie się wszystko. I ta część bardziej wrażliwa, wymagająca musi cierpieć.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Fafniak napisał/a:

Tak jest z każdą dziedziną która ulega coraz większemu upowszechnieniu i jest dostępna praktycznie dla każdego.... Właśnie fotografia jest wzocowym przykładem tego zjawiska :-(

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
Re: Do czego to prowadzi?
Fafniak napisał/a:
W dzisiejszych czasach liczy się informacja. Liczy się to że jest.To nie jest istotna jak podana- ważne że jest. Nie jest istotne czy z przekaz/fotografia jest z telefonu komórkowego czy z aparatu czy z kamery profii....
Dlaczego, o co chodzi? Dlaczego ludzie łykają coraz gorszą papkę - może być nieostro i do dupy ,ale 10 filtrów i jest git....
to jest dołujące

Niestety to nie dotyczy wyłącznie fotografii. Pseudo demokracja sprawiła że karmi się ludzi tym, czym chcą być karmieni. Szybkie, wizualnie atrakcyjne, często nie mające związku z rzeczywistością, sztucznie kreowane nurty, hmm ... Kto wygrywa? Ten kto więcej zapłaci?

Ale to nie może być tak że umysłowe niedorozwoje oczekujące informacji czy doda była w majtkach czy bez ma wyznaczać standardy ...ale pogoń za informacją pieniądzem i komercjalizacja mediów jest nieodwracalana. Kiedyś żeby wystapić na antenie trzeba było mieć kartę keranowa - w radiu trzeba było mieć (wypadło mi z głowy ale coś analogicznego) dziś zatrudnia się prezenterów ,którzy język polski kaleczą albo wręcz obcokrajowców - bo tak jest fajnie.
Zdjęcia też czymkolwiek. Nagrania radiowe przy 32kbit - aż syczy...... ale ważne że jest...

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
tref napisał/a:
Dobry reportaż foto w dobrej gazecie?

http://lens.blogs.nytimes.com/

Jesli chcesz dobrego reportazu w Polsce, to raz na jakis czas znajdziesz dobry material w Duzym Formacie, Rzepie, kolorowych magazynach, a czasem Milach, Dabrowski, Prugar, Lipa i wielu innych opublikuje cos niezaleznie. Moim zdaniem jest duzo lepiej niz jeszcze kilka lat temu.

Poczytalem wiecej tych waszych narzekan i uwazam, ze ostro przesadzacie. A juz wywody "ex katedra" o fotografii sa, by uzyc delikatnego jezyka, nietrafione.

Lepiej niż kilk alat temu - raczysz żartować....kupowałem ten dodatek do gazety wyborzcej - 2-3 fajne reportaże tak było - jest cokolwiek teraz? W jakim formacie?
A co z dokumentem filmowym? Co z reportażem? Sensacja jest podstawą....
reprtaże radiowe / "przedstawienia radiowe - praktycznie zanikły - jak cokolwiek sie pojawi to jest to 1 na 2 tygodnie może 3 tygodnie - jeśli chodzi o reportaż - przedstawienia to chyba 1 na 1/2 roku

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
dzerry napisał/a:
Jesli chcesz dobrego reportazu w Polsce, to raz na jakis czas znajdziesz dobry material w Duzym Formacie, Rzepie, kolorowych magazynach
Raz na jakiś czas. Duży Format kiedyś kupowałem, ale mi przeszło. W RP jest niewiele.

O papce pisałem nie w kontekscie foto, tylko ogólnie informacji. A reportaż... było, minęło. Nie wierzę, że powróci. A "raz na jakiś czas" to tylko potwierdzenie reguły.

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
Fafniak napisał/a:
Sensacja jest podstawą....

Oooo, definitely YES. Tym się łapie ludzi.

Fafniak, reportaze sa CODZIENNIE przynajmniej raz dziennie w Trojce. Regularnie trafiam na reportaze w Radiu Gdansk. Teatr PR - prosze Cie --> http://www.polskieradio.pl/teatr/

Proponuje sie obudzic. Zyjemy w XXI wieku - jesli chcecie dobrej zawartosci, to sami ja sobie dobierajcie. Nie slucham RMF, Zetki, prawie nie ogladam telewizji, nie czytam Pudelka, Faktu i Superaka, wiec tak prawde mowiac, nie wiem o czym w ogole do mnie mowicie. Siedzicie przed monitorem, macie caly swiat na wyciagniecie reki.

Co to znaczy "bylo, minelo". Jakos sobie nie przypominam, zebym ogldal dobre reportaze przed wysypem polskich absolwentow Opavy.

Fakt, dziennikarstwo jest ogolnie na kiepskim poziomie, ale sa wydawnictwa, ktore nie schodza ponizej pewnej poprzeczki i mozna je kupic w kazdym kiosku. Poza tym, nawet Timesa, trzeba umiec czytac krytycznie.

tzn. ze ja trafiam dokladnie odwrotnie jesli chodzi o reportaz radiowy.Pytanie jak długo będzie istniał :evil:
chcesz tymi "wyspami" zmienić nasze widzenie rzeczywistości która nas zalewa?

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
dzerry napisał/a:
Zyjemy w XXI wieku - jeśli chcecie dobrej zawartosci, to sami ja sobie dobierajcie

kiedyś się śmiałem z ojca że słucha jedynki polskiego radia, teraz jak jestem w pracy na dyżurze słucham właśnie jedynki. Może muzyka jest czasami archaiczna jak dla mnie ale reportaże, wywiady słuchowiska pierwsza klasa. Internet też jest wielkim wyborem mogę czytać i pisać na forum pentaxa albo wejść na stronę pudelka czy innego kundelka.

Fafniak, ja slucham tylko 3, nie wiem jak jest gdzie indziej. W 3 codziennie o 18:15 -> http://www.polskieradio.pl/trojka/ramowka/ Tutaj mozesz posluchac archiwum studia reportazu online -> http://www.polskieradio.p...r=6&name=trojka

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Dla mnie wygląda to trochę inaczej. Według mnie po prostu ze względu na rozwój "cywilizacji" uwydatnia się granica pomiędzy ludźmi. Granica ta istniała od zawsze, ale dopiero teraz (w Polsce) zaczyna być widoczna i wykorzystywana. Ponieważ większość chce, albo lepiej, większości wystarcza taka informacja żeby czuli się dobrze, a przy okazji informacja taka jest tania i nie wymaga dużo pracy to się opłaca. Ci którzy potrzebują więcej (zdecydowana mniejszość społeczeństwa) są obecnie pewną niszą rynkową, która również zostanie w końcu wykorzystana, prędzej czy później. Ładnie proszę nie wiązać mojej wypowiedzi z jakąś filozofią, ani nie nad interpretować ;-) :-B

Fafniak, tak zapytam, czy założenie tego wątku miało coś wspólnego z wypowiedziami pewnego użytkownika forum Nikona w wątku o K-7?

Faktem jest, ze mainstream to faktycznie lekkostrawna papka. Cale szczescie dzisiaj mamy wybor - odrobina wysilku i znajdziecie tego tyle, ze bedzie was frustrowal nadmiar, a nie brak.

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
Fafniak napisał/a:
tzn. ze ja trafiam dokladnie odwrotnie jesli chodzi o reportaz radiowy.Pytanie jak długo będzie istniał :evil:
chcesz tymi "wyspami" zmienić nasze widzenie rzeczywistości która nas zalewa?

mnie sie wydaje, że dzerry raczej próbuje wskazać, że są jeszcze miejsca gdzie można się zapoznać z Kulturą przez duże "K" a nie paplać się w szambie pseudo reportaży, zdjęć, muzyki, książki itp

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Też słucham tylko trójki i szczerze polecam. Generalnie Polskie Radio trzyma dość dobry poziom. Szkoda, że nie można tego powiedzieć o telewizji, bo te tasiemce i bzdurne teleturnieje na które idzie masa pieniędzy to jakaś paranoja jest. Oczywiście radio w międzyczasie klepie biedę i tylko dzięki oddanym słuchaczom może się zdarzyć akcja typu "Przyjaciele trójki". Chciałbym zobaczyć ilu chętnych wpłaciłoby kasę przy podobnej akcji na naszą telewizję...

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
dzerry napisał/a:
odrobina wysilku i znajdziecie tego tyle, ze bedzie was frustrowal nadmiar, a nie brak

dokładnie ludzi ogarnęło straszne lenistwo i z reguły biorą to co im pod nos się podsuwa nie próbując poszukać czegoś bardziej wartościowego

Skocz do: