Omen  Dołączył: 02 Lip 2008

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
@SeizeThePicture - ależ Fafniak pisał o słuchaniu muzyki, do tego się odniosłem.
serio ? w którym miejscu?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
guerilla napisał/a:
@SeizeThePicture - ależ Fafniak pisał o słuchaniu muzyki, do tego się odniosłem.
serio ? w którym miejscu?

zasugerowałem się "Potem wracałem autem, ale nie miałem czego posłuchac " . Mój błąd jeśli nei chodziło o muzykę.

A tak OT...
wczoraj rano jechalem do pracy i sluchalem ksiazki czytanej w radiu....
akcja toczyła się w kanjpie..... ktoś o "ksywce" lowelas (lub podobnie) padł na serce
byli dwaj młodzi policjanci.....
niestety umknał mi tytuł moze ktoś podpowie - wiem ze to karkolomne zadanie

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Fafniak, myślę, że podanie stacji ułatwiłoby sprawę ;-) Do tego dokładniejsza godzina i stwierdzenie czy 'wczoraj' oznacza piątek czy czwartek. Jednak jest po 24 i różnie można interpretować ;-) Na 99% tytuł książki będzie podany w opisie audycji w czasie której czytano fragment. Dodam, że jeśli była to Trójka to informacja będzie na 100% - znajdziesz w ramówce z danego dnia.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Fafniak, "piąta strona świata"?

nie pamietam stacji bo "na pamiec wciskalem" zmiane czestorliwosci - spieszyłem sie.
To było w czwartekchyba ok 9.40

[ Dodano: 2010-03-20, 08:05 ]
w programach radiowych nie znalazłem, ale "otworzyła się klapka" w dyńce - "wniebowstąpienie" Konwickiego :)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
:-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Skoro zeszliście na radio, to powiem, że ostatnie zmiany w trójce są niepokojące. Za dużo gadających głów, za dużo polityki i wywiadów około politycznych. Niestety.

A wracając do mediów pisanych - internet zaczyna walkę o dominację nad prasą drukowaną, więc (i niestety) powstaje wiele serwisów newsowych na bardzo niskim poziomie. Pod każdym względem niskim. I można mówić, że przecież nie trzeba tych stron odwiedzać, ale martwi to, że zyskują one coraz większą popularność, co oznacza, że ogół społeczeństwa jest tym szitem zainteresowany. Wniosek - ludzie głupieją? Mają coraz mniejsze wymagania? Jeśli tak, to niedobrze, bo w taki trendzie złe wyprze dobre jeszcze bardziej.

A kim wy jestesc by rostrzygac poziom? Opinotworczymi nigdy nie bedziecie. Poziom infantylnosci, argumentacji jest zalosny, odczucia estetyczne dotyczace odbioru, jakiegokolwiek materialu sa subiektywne i emocjionalne. Trudno tu o racionalizm.Problem estetyki i poziomu, zwlaszcza poziomu- jest przez was nie zrozumialy. poziom tego co jest nie jest w zadnym stopniu naruszony bo nie ma dezinformacji czy jakichs podstawowach bledow. Natomiast to iz Fafiniakowi cos sie nie podoba i sie infantylnie chce wyzalic to, to malo kogo obchodzi. fakt jest faktem a emocje sa raczej trudno weryfikowalne i dobrze ,ze puki co fakty biora gore nad emocjami. Gallia est omnis divisa in partes tres... poczytaj se w orginale Cezara jak ci brak czegos.... mniemam klasycznego.Taki szowinizm i dezaprobata pana Fafiniak jest taka no nie specialnie uzasadniona... ewentualnie wojne peloponeska ale to juz nie Juliusz.

poziom tego co jest nie jest w zadnym stopniu naruszony bo nie ma dezinformacji czy jakichs podstawowach bledow

Właśnie jest ogromna ilość dezinformacji i podstawowych błędów, wręcz podręcznikowych, na każdym kroku.

Puki co to w twojej wypowiedzi roi się od nich, zwłaszcza infantylne cytowanie po łacinie, nie z gruchy ni z pietruchy;-) Napisałeś wypracowanie nie na temat, dostajesz dwóje za ortografię, interpunkcję i gramatykę.

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
Omen, trochę jątrzy ale małe ziarenko prawdy w jego wypowiedzi jest , nie ważne ze napisał to byle jak z błędami. Ludzie się nie zmieniają tak bardzo jak nam się wydaje. Jeśli ktoś się relaksuje przy szmirowatym serialu a inny przy teatrze telewizji to jego wybór.

przepraszam, nie chce mi się już dyskutować

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
SeizeThePicture napisał/a:
PS. płacicie abonament RTV?

Abonament jest głównie TV, a tam marnowane są takie pieniądze, że nie mam zamiaru w tym uczestniczyć. Poza tym nie widzę różnicy między TVP i stacjami komercyjnymi.
I uprzedzając pytanie; TV ogladam głównie w hotelach, w których nie ma często radia, w domu radio i internet mi wystarczają.

Właśnie jest ogromna ilość dezinformacji i podstawowych błędów, wręcz podręcznikowych, na każdym kroku.
przyklady prosze, a nie slogany.

Omen napisał/a:
przyklady prosze, a nie slogany.

Mi też się nie chce już dyskutować, zwłaszcza z kimś, kto tak ignoruje swoich rozmówców ignorując wszelkie zasady pisowni. EOT.

no fakt zapomnialem sie ,ze ktos streylnie cos poukladal. ciezko sie mysli w jezyku polskim... Nitsche ,Platon...Witgenstein.... ferdek kiepski.Kurde faktycznie bladze bo co jak co ale pisac poprawnie sie... musi, ale co to juz kwestia umowna ,tak jak grmatyka i ortografia. Utwierdzacie mnie w swoim formalizmie...
Macie demokracje!!!!-nie marudzic ,ze poziom jest jaki jest i kogos nie zadowala. bo macie Mcdonalds i macie wolny wybor i mozecie Soba reprezentowac co chcecie. Dzieki temu mozecie byc Dumni z Siebie ale to nie determinuje poczucia alienacji kwestia wyboru i koniec.

[ Dodano: 2010-03-20, 14:10 ]
Poprosze te liczne przyklady:"Właśnie jest ogromna ilość dezinformacji i podstawowych błędów, wręcz podręcznikowych, na każdym kroku."
Swoich slow tez nie rozumiesz?

[ Dodano: 2010-03-20, 14:12 ]
czy mam przyjac a priori bo.... jest jak ma byc ma byc jak jest? a pospekulowac i pomarudzic robi zawsze lepiej niz sie wyslic...No jestem ignorantem ale nadal nie rozumiem w czym problemw wybrzdzaniu owsianki? owsianka jak jest kazdy widzi albo zje albo nie ewentualnie mozna mi ja w twarz......

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
guerilla napisał/a:
kto tak ignoruje swoich rozmówców ignorując wszelkie zasady pisowni

a co sie tak tej ortografii przyczepiliscie?
ortografia to nastepstwo jezyka a nie jezyk nastepstem ortografii

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
Nie ukrywam, że sam mam problemy z ortografią. Jednak staram się nie robić błędów jednak jak mi się zdarzy to czasami irytuje mnie wytykanie moje małej ułomności.
Uważam jednak że należy pisać poprawnie i rozumnie, że błędy mogą drażnić

Dlaczego bledy moje komus przeszkadzaja i jest mi to surowo wytykane....
Pomiene juz fakt ,ze rozmowa ze mna jest akcydentalna i skupia sie na luznej wypowiedzi na forum patrz na rynku nie roznie sie od sprzedawcy pietruszki na imbramowski... Problem tego watku nie jest we mnie ale w tym ,ze Fafniak nie dosc jasno postawil sprawe problemu o ktorym tu piszemy.Moge zrozumiec o co mu chodzi a raczej domniemuje:
-Decydenci w prasie czy innych mediach zapodaja nam papke ktora jest (tak odbieram mysl autora watku) bez ambic i bez warsztatu.
-Kolejna kwestia to kwestia wyboru osoby robiacej material.Owa osoba nie ma ambicji moze wiedzy o warzstacie prawidlach.

-robi zdjecia komorka.-To nie jest problem bo mistrzem mozna zostac skaczac na deskach od plotu a nie na profesionalnym nartach.Tylko o ile latwiej zweryfikowac czy mistrz skaczacy na deskach od plotu nim jest wystarczy odpowiednia odleglosc . Co do zdjecia czy materialu np: reportaz- to trudniej bo tu dochodzi kwestia estetyki.I subiektywna ocena odbioryc

Do tego mamy demokracje i mozemy policzyc ile w kalendarzu michelina jest w Polsce dobrych restalracji a ile fastfoodow...

Reasumujac : Diagnoza trafna. jest bylejakosc, moze coraz wiecej....

Mysle ,ze jednak zybt malo postulatow z Twojej strony. jakies wizji, bo z jednej strony nie mozna uznawac komurki z apartem za standard ale tez nie mozna pietnowac.

Demokracja sprawia,iz mamy wybor, mozna sie starac i miec zadowolenie, choc moze kosztem odbiorcow(mniejsza liczba do ktorych sie dociera)

Bylo by gorzej Fafniak-Gdy by wlasnie takie osby jak TY- nie dostrzegaly takich spraw. bo to swiadczylo by o splaszczeniu sie pozomu nie tych ktozy maja inny poziom refleksji ale tych z szerszym ogladem z wieksza wiedza.

Nie jestem w stanie odpowiedziec do czego to prowadzi ale historia kolem sie toczy i paradoksalnie komunisci byli pierwsi w kosmosie a niewatpliwie arcymistrzowskie kino opowiadalo o totalitaryzmie -mowie o filmie Metropolis F.Langa czy moze napisze Fritza Langa bo ...
Ja mam tylko tak refleksiej ,ze ogolnie pojeta mysl tworcza rodzi sie z tego co nam doskwiera, kiedys smierdziala nam kupa, tosmy slawojki postawili. dopiero potem ktos wyznaczyl standardy , ze trojkacik meski a kolko kobiec-To a propos waszego,czepiania sie mnie o jezyk.Mozecie mnie wyzucic z tego forum jak wam nie odpowiadam nie ucierpie na tym!
Nie zapominajcie jednak ,ze pomimo iz sa toalety. to czlowiek nadal robi kupe!!!!! Tego tworczo sie nie pominie.Wiec jest w nas cos nie doskonalego cos co nam samym przeszkadza ale takie to pietno gatunku.

Skocz do: