sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
Re: plfoto.com - o co c'mon?
volender napisał/a:

Czy ono naprawdę jest takie tragiczne, żeby zebrać 2/10, i same marudzenia w komentarzach, a na końcu zostać usunięte z galerii przez moderatora,

Nie należysz do kącika wzajemnej adoracji.
Bez tego na plfoto możesz zapomnieć o wyższej średniej.

Za to jak już zaczniesz należeć (trzeba wyczuć których 'autorów' chwalić), to wtedy nawet dark frame dostanie 9/10 za artystyczne ujęcie nocy.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
No nie chodzi mi o pochwały, ale zwykłą krytykę z intencją pomocy.
Chyba, że to nie do osiągnięcia za free ;-p .

Popróbuję paru portali równolegle, i zobaczę gdzie się dowiem czegoś mądrego :=) .
(o, a o fotoik'u tom nie słyszał jeszcze ;-) )

Coś nie mogę odkopać tego wątku o wyborze, ale może kiedyś...

ps. Ktoś pamięta, co to dokładnie stało się z www.fotomotywy.pl ?

[ Dodano: 2010-03-20, 22:02 ]
sp7foy, dark frame jest czasem nie do przecenienia ! :-D

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Kiedyś wstawiałem zdjęcia na fotomoon.pl, pamiętam z tego portalu krytyka o nicku j**, on to dopiero dosadnie komentował http://foto.moon.pl/uzytk...cja/komentarze. Sam portal jednak dość ciekawypod względem poziomu zdjęć.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
volender, to nie są portale do nauki, tylko do prezentacji!

White, no ale komentarze są, i jak myślę nie tylko po to, żeby czytać peany, sącząc śmietankę ;-) .

No ale niech będzie.
Więc co mi polecisz, takiego żebym znalazł tam dobre porady, a jednocześnie żeby to nie było przedszkole ;] .

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
ja się nie znam na sztuce , ale słyszałem że na tym portalu tylko najlepsi z najlepszych umieszczają swoje prace i raczej zwykły śmiertelnik tam nie ma czego szukać. Podobno tam nawet Sebastiao Salgado wrzucił coś ale się nie odnalazł :/, za cienki był.
Jak chcesz rozwijać się i znasz trochę angielski to dobrym rozwiązaniem jest www.dewiantart.com, fajne prace, masa bardzo dobrych poradników i bardzo przyjemne towarzystwo.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
White napisał/a:
volender, to nie są portale do nauki, tylko do prezentacji!
otóż to, właśnie tak jest.
Plfoto lubię bo jednak jest moim zdaniem najbardziej obiektywne z tych które znam. Tak jak wszędzie są TWA oraz dużo zależy od tego kto i jak jako pierwszy skomentuje twoje zdjęcie. Mam tam zdjęcia które przeszły niemal niezauważone pomimo tego, ze zostały docenione gdzie indziej ale są też foty które wylądowały na TOP-ie i nie mam pojęcia dlaczego bo są raczej takie sobie.
Wolę mieszanie z błotem na Plfoto od cmokania z zachwytu na Digarcie.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
nie ma co ukrywać, zdjęcie słabe, rozpacz autora niczym nieuzasadniona.

Temat może i dobry, można podyskutować o TWA które istnieją na tego typu portalach, ale nie w obronie tego zdjęcia.

volender napisał/a:
Więc co mi polecisz, takiego żebym znalazł tam dobre porady, a jednocześnie żeby to nie było przedszkole ;] .

Polecam to forum, i nie przedszkole tylko żłobek raczej, ja jestem w przedszkolu :)

Okeeej....

No ale u nas mi jednak nie mówili, żebym zdjęcie od razu usunął bez przenoszenia do kosza ;-)

O, tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=18650 .

Bo tu są kulturalni i mili ludzie, dlatego jeszcze raz polecam to forum :-B

[ Dodano: 2010-03-20, 23:08 ]
ale z fotomisiami to przesadziłeś :mrgreen:

to co byś poprawił, gdybyś to Ty robił to zdjęcie? :mrgreen:

Tylko weź poprawkę na to, że jak widzę Ty uciekasz od bokehu, ja do niego tęsknię.

Motywem oczywiście "rzeczone" rozkrojone cytryny, z kubkiem w tle.

Czyli generalnie skojarzenie z przygotowywaniem herbaty.

I ten nóż, nie ostry z przodu też wydał mi się ciekawym dopełnieniem kompozycji.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
wygląda na to, że jeszcze nie wyrosłeś z zachwytu nad papierową GO - mówię po przejrzeniu całego tamtego tematu
nie panujesz nad kadrem, to co rejestrujesz nie jest ani rzeczywistością ani Twoim jej postrzeganiem

z tamtego tematu, pierwszy post
1 - dlaczego nóż nieostry, po co kubek w tle - do kubka ta cytryna, sok pijesz?
2 - obrzydliwa (dla mnie osobiście) sepia, nieprzyjemny panning, niepotrzebna winieta
3 - bardzo fałszywe i nieciekawie zakomponowane - oko ucieka, czemu miśki spadają w mrok, czemu w pd rogu widać na czym stoją a potem nic - stoją na krawędzi?
4 - kompletnie bez pomysłu makro, zbliżyłeś, strzeliłeś, masz. amen.
5 - bardziej interesuje mnie góra niż ostry element - wolałbym już pointylizm a'la Seurat oglądać niż kolejny "kwiatkostrzał-bo-mam-f/1.4"; a czemu leci w lewo, to upadek natury czy jak mam rozumieć?
6 - zero kompozycji, samochód ucięty, kominy napromieniowane od hdr...zwiedzając miasto gdy nie fotografujesz, zakładaj dekielek i wyłączaj aparat, bo czasem zahaczysz guzikiem od koszuli o spust migawki i strzelisz takie coś - a przecież szkoda migawki.

proszę bardzo, nie musisz się na żaden portal wybierać
po prostu nie masz pojęcia, po co fotografujesz, wszystko jest bezduszne
bardzo dobrze zrobiłaby Ci lektura starych magazynów FOTO (przed 1988)
jest tam dział fotoocena, można się trochę dowiedzieć
i ogólnie zobaczyć, jak proste zdjęcia były wtedy chwalone (nie prostackie)
a zarazem jak trudno zrobić "prostą" fotografię

xneon, yyyy.... ok. Ale zauważ, że drążę temat tylko jednego zdjęcia, reszta (zwłaszcza 3,4,5,6) była mniej na poważnie, a bardziej typu "hello dslr world" i z chęci pochwalenia się, że coś nienajbrzydszego mi wyszło, więc nie za bardzo wiem po co poruszasz ich temat.

No więc tak jak przed chwilą napisałem, kubek jest częścią tematu zdjęcia, a nóż jest nie ostry, bo to tylko dodatek, a chciałem skoncentrować wzrok oglądającego na cytrynach.

Nie chcę odbijać piłeczki, ale naprawdę siedzę, i patrzę na fotkę, i zachodzę w głowę, co jest tak bardzo nie tak, że aż coponiektórzy nie mogą na nią patrzeć.

Chyba ją wydrukuję, i pokażę mojej młodszej siostrze,
może ona mi powie coś więcej, niż o zakładaniu dekielka :-P .

Bo nie był to głupi (bezduszny) pstryk, ale przed nim była rozkmina, co gdzie dać, czym zapełnić dół (nóż), itp.

od patrzenia na swoje zdjęcie nie nauczysz się, co robisz źle
rzeczy typu hello dslr world zachowaj dla siebie a z czasem skasuj
jeśli wystawiłeś do ocenienia, co właśnie uczyniłem, to zakładam, że robisz to świadomie

skoro twierdzisz, że to o herbacie fotografia, to udowodnij
a skoro myślałeś, teraz zaś przyznajesz, że GO za mała, to nad czym myślałeś? chyba tylko żeby barwa wyszła
no i barwa wyszła, ładny kontrast żółci i zieleni
ale cytryny wciąż są przypadkowe, poucinałeś jak się dało i nie wiem dlaczego
ten nóż wygląda jak pilnik - kolejna wpadka
to, co za kubkiem, również nie nastraja pozytywnie

Ha, i o to mi chodziło!

Znaczy, żeby się czegoś dowiedzieć o swoim zdjęciu.

Może i masz rację, że ten nóż jest nożem nie jest takie jednoznaczne.
Za kubkiem... no coś musiało być, ale faktycznie może lepsze by było jednorodne tło.

Ale ciągle nie rozumiem tego, że mówisz, że cytryny są przypadkowe.
Że chodzi ci o to, że szerzej lepiej?
Wszak jakoś wykadrować trzeba, coby się skupić na temacie, nie obejmując w zdjęciu sufitu i podłogi ;-) .

No ale co do zachowywania dla siebie... u Ciebie na digarcie, pomiędzy świetnymi fotkami (np. ta z gościem ze śliniaczkiem), tak samo wrzucasz zwykłe pstryki/kotlety.

Np. fotka z klasy z tablicą w tle i 3ma osobami. Profesor (jak myślę), wygląda raczej na pana zbierającego na wino ;-) , a inne przesłanie mi się nie nasuwa. Może dla osób, które uczestniczyły w tych zajęciach zdjęcie znaczy coś więcej.

Notabene przy tym kocie z pokemonem użyłeś tego samego obiektywu, co ja tutaj.

Nie chodzi mi o ripostę, ale skoro mówisz o kasowaniu kiepskich fot..

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
volender napisał/a:

No ale co do zachowywania dla siebie... u Ciebie na digarcie, pomiędzy świetnymi fotkami (np. ta z gościem ze śliniaczkiem), tak samo wrzucasz zwykłe pstryki/kotlety, więc sam to samo robisz.

a i tak o zgrozo same "rewelacje" i "bardzo dobre". Żenada komentujących, którzy liczą na odwet w postaci dobrego komentarza i wysokiej oceny. Kurde, taka fotograficzna nasza-klasa.

xneon, rozumiem, że oceniasz swoimi uczuciami. Ale komentowanie warsztatu to chyba już lekka przesada. Bo raczej powinieneś się go dobrze nauczyć a potem komentować. Dlatego ja np. oceniam jedynie zdjęcia, które mi się podobają. Ograniczam wydawanie ocen dotyczących techniki, bo jej po prostu nie umiem.
Na tym forum tylko kilka osób takich jak Fafniak, dzerry, alkos, white (oraz oczywiście kilka innych osób, które zapomniałem wymienić albowiem godzina późna i pamięć już nie ta ale również zasługują na miano "uprzywilejowanych") powinny komentować techniczne aspekty fotografii. Ale to tylko takie moje przemyślenia.

Tak samo to kasowanie kiepskich fot lub nie ujawnianie ich światu bo są niedobre. Ale skąd niedoświadczony fotograf taki jak ja może o tym wiedzieć? Przecież dla mnie zdjęcie, które przed chwilą cyknąłem jest całkiem całkiem i chętnie bym je pokazał większemu gronu. Muszę pokazywać, żeby inni mogli korygować moje błędy KONSTRUKTYWNĄ KRYTYKĄ.
No chyba, że mam swoje pstryknięte zdjęcia pokazywać mojemu kotu. Jak kot miauknie dwa razy to znaczy, że zdjęcie się nadaje i mogę je opublikować jak nie, to jedynie zostawię je na dysku albo od razu skasuję, bo przecież jest tak kiepskie, że nie warto go nawet trzymać.
Jasne, rozumiem, że nie możemy popadać w paranoje i w pierwszy dzień po zakupie lustrzanki ładować 100 pstryków, które poczyniliśmy w pierwszych chwilach euforii. Jednakże, po wstępnej selekcji, uważam, że powinniśmy zamieszczać jak najwięcej naszych prac na różnych serwisach licząc na dobre rady kolegów "po fachu". :-B

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Tak na szybko moje 0,03$ w temacie. Jakiś czas temu zrobiłem mały eksperyment i przez kilka dni wstawiałem te same zdjęcia o tej samej porze na kilka galerii typu plfoto, digart i kilka innych. Jak zobaczyłem rozrzut ocen dałem sobie spokój :-) Rozrzut polegał na tym miedzy innymi, ze pewna fotka na jednej galerii została zdjeciem dnia ... a na innej została wymoderowana :roll:
Tyle odemnie w temacie :-) i :-B dla Wszystkich na ukojenie nerwów ;-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
wuzet, poka to foto :->

"Np. fotka z klasy z tablicą w tle i 3ma osobami. Profesor (jak myślę), wygląda raczej na pana zbierającego na wino ;-) , a inne przesłanie mi się nie nasuwa. Może dla osób, które uczestniczyły w tych zajęciach zdjęcie znaczy coś więcej. "

przeczytałeś tytuł fotograffi?
"PROFESSION: BEGGAR"

zarejestrowałem surrealistyczną sytuację, w której autorytet staje się podnóżkiem. oczywiście, to tylko wycinek z jakiejś nic nie znaczącej dyskusji, chodzi wyłącznie o zmianę funkcji danego podmiotu.

(rozumiem, że zajrzałeś, bo miało niską ocenę - faktycznie, wielki wyznacznik)

mam w nosie rewelacje i bardzo dobre
to że nie mam najlepszej techniki nie znaczy że do niej nie dążę
nauczyć się patrzeć można w miarę łatwo

a jak będziemy wybierać "uprzywilejowanych"? może po ilości medali? bzdura

o co się kłócę? o to, że zbyt łatwo dzisiaj się pstryka zdjęcia
robisz i masz błyskawicznie na podglądzie, zero tajemnicy, karta pamięci nie kosztuje, migawka jest wytrzymała to jedziemy 1000 w godzinę - wyolbrzymiam? niekoniecznie.
między innymi dlatego "cofnąłem się" w rozwoju do fotografii tradycyjnej. cyfra nie rozwija wyobraźni, promuje postawę konsumpcjonistyczną i robi z fotografii to samo, co zupka chińska z pojęcia obiad.

volender proszę o następny przykład "kotleta".

Skocz do: