pejot32  Dołączył: 04 Lut 2008
espresso, przeglądając tak na szybko net - sigmy też trafiają do serwisu z powodu HSM... trochę ratuje sytuacja ew. dłuższa gwarancja.
Pozdr,

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
espresso napisał/a:
Paffcio napisał/a:
ciężar długiej Sigmy lekko zabija
tak jakoś niestety tak jest, że dobre, jasne szkła, w dodadku pod FF zawsze nieco ważą.

Nieśmiało zauważam, że mój k200 to nie jest FF a APS-C. Jakbym chciał szkło pod FF to przecież nie kupiłbym da*... :mrgreen: Ten argument więc upada.

Jedyna alternatywa dla długiej "gwiazdki" to sigma 50-150, ale z tego, co znalazłem wczoraj w sieci AF w nich też pada, podobnie jak w jasnych szkłach Olympusa czy IS w szkłach Canona czy VR w Nikkorach.

Nasuwa mi się myśl, że to wszystko przez pęd do zrobienia "jeszcze lepszego", przez co aparaty są przeładowane elektroniką, niestety nie do końca dopracowaną, bo przecież trzeba coś wypuścić na rynek. Ale żeby nie malkontencić za bardzo i nie być zbyt offtopicznie to napiszę, że na dpreview ktoś z Izraela napisał, że padł mu PO GWARANCJI silnik SDM w da*50-135 a Pentax Europe wymienił facetowi szkło na nowe kompletnie za friko... SZOK :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Paffcio napisał/a:
padł mu PO GWARANCJI silnik SDM w da*50-135 a Pentax Europe wymienił facetowi szkło na nowe kompletnie za friko... SZOK
to zacznij korespondencję z Pentax Europe i najwyżej do nich wyślesz
z kosztami wysyłki pewnie i tak wyjdzie taniej ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mosadu się przestraszyli

opiszon napisał/a:
Paffcio napisał/a:
padł mu PO GWARANCJI silnik SDM w da*50-135 a Pentax Europe wymienił facetowi szkło na nowe kompletnie za friko... SZOK
to zacznij korespondencję z Pentax Europe i najwyżej do nich wyślesz
z kosztami wysyłki pewnie i tak wyjdzie taniej ;-)

Obecnie prowadzę korespondecję z Apollo* na temat teoretycznych kosztów naprawy silnika SDM (ot tak, z ciekawości).

*prowadzę korespondecję z Apollo - w tym konkretnym przypadku "prowadzić korespondecję" znaczy wysłać maila z zapytaniem i cierpliwie czekać na odpowiedź :lol:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Paffcio napisał/a:
Nasuwa mi się myśl, że to wszystko przez pęd do zrobienia "jeszcze lepszego", przez co aparaty są przeładowane elektroniką, niestety nie do końca dopracowaną, bo przecież trzeba coś wypuścić na rynek.

Dziwisz się? Popatrz na fora internetowe. Żeby daleko nie szukać: jeszcze nie było finalnego K-7, a już była dyskusja o następcy. Także obie strony wzajemnie się nakręcają.

Dostałem odpowiedź z Apollo w sprawie naprawy SDM'a: koszt wymiany silnika to 450PLN, ale panowie z serwisu piszą też, że to bardzo rzadka usterka...

łeee

to tylko 1/10 wartości szkła ;-)

chciałbym żeby w razie awarii silnika w mojej Skodzie, wymiana na nowy razem z robocizną kosztowała mnie 350zł :-P

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
opiszon, przecież to 50% wartości skody :-P No chyba, że zalejesz do pełna :mrgreen:

matth, osz ty

to że jak ten jeden jedyny raz miałeś okazję jechać skodą, skończył się jeden klocek hamulcowy, to nie świadczy o tym że jest z nią źle - wręcz przeciwnie :-P

P.S. (same opony, które mają przejechane dopiero ok 180km warte są 500zł + gaz i paliwo w zbiornikach jakieś 100zł, co już daje 600, a ty wyceniasz ją na 700zł) 8-)

opiszon, oj... no przecież moja wycena nie obejmowała paliwa w zbiornikach :-D

EOT ;-)

opiszon, matth, zwróćcie uwagę, że przy szkle odnosicie cenę do nowego a przy skodzinie do napędzanego głównie siłą woli właściciela.

plwk, masz rację

w takim wypadku ciężko będzie wyliczyć odpowiedni ułamek dla 50-135 po gwarancji :-|

plwk napisał/a:
do napędzanego głównie siłą woli właściciela.

:evil:
uważaj na Skody w kolorze "romantyczna czerwień", bo może kiedyś będę przejeżdżał przez Włocławek
:-P

Uważaj na dziury na 1-ce :mrgreen:

[ Dodano: 2009-11-18, 11:20 ]
Chociaż od Poznania/Gorzowa to właściwie nie 1-dynką a prawie u mnie pod oknem.

plwk, hyhy a myślałem, że to ja jestem złośliwcem :-D

opiszon, ten kolor to "Plastové červené" :lol:

Odgrzebuję wątek, teraz chyba moją długą * zaczyna dopadać zaraza... obiektyw nie używany przez miesiąc zaczął wymagać krótkiej "rozgrzewki" by łaskawie zacząć ostrzyć. Aż kusi mnie, by go rozkręcić w wolnej chwili i sprawdzić "co w trawie piszczy"...

na szkło mam jeszcze pół roku rękojmii, tylko kufra, konia z rzędem temu, kto wskaże mi miejsce, gdzie w czasie remontu w mieszkaniu upchałem rachunek :mrgreen: :oops:

Skocz do: