Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
capo_, ja nie mam Corsy tylko Twingo II ;-)

capo_  Dołączył: 15 Cze 2008
Tym lepiej ;-)

Felgi po wymianie. Wszystko pasowało jak ta lala :-D

Nałożyłem na lakier dwie warstwy wosku Colonite 476, na felgi Smartwax Rimwax a na opony Meguiar's Endurance High Gloss. Gumy napompowane helem.

Stuknęła mi pięćsetka na liczniku :mrgreen:

A teraz ciekawostka. Gdzieś tam mi ktoś radził i to nie raz na naszym forum ,żeby posmarować śruby smarem miedziowym. Jak powiedziałem o tym w Norauto to Pan się skrzywił i powiedział, że to nie jest wskazane tłumacząc się już nie bardzo pamiętam czym. I założyli mi beż smaru. O co kaman, bo już nic z tego nie rozumiem?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No wszystko fajnie, ale fele o dwa cale za małe :-P

Jak Pan z Norauto będzie miał problemy z odkręcaniem śrub to przypomnij mu o smarze miedzianym ;-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Crow napisał/a:
Norauto to Pan się skrzywił i powiedział, że to nie jest wskazane

Bo jest dziwny i nie zna się na robocie. Poczekaj z rok i spróbuj odkręcić te śrubki. Ja mam posmarowane grafitowym i jest ok.

A już wiem. Wspomniał o tym, że jeśli śruba jest czysta to nic się nie zapiecze. Ale dalej tego co do mnie mówił to już nie pamiętam bo mamrotał coś po nosem i specjalnie nie wnikałem.

[ Dodano: 2010-03-21, 18:28 ]
matth napisał/a:

Tia? Małe jest piękne :-P .

Crow napisał/a:
Wspomniał o tym, że jeśli śruba jest czysta to nic się nie zapiecze

Tylko jak długo czysta pozostanie? ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Co ją ma zabrudzić, przecież gwint śruby jest na całej długości wkręcony w gwint piasty.

plwk napisał/a:
Co ją ma zabrudzić, przecież gwint śruby jest na całej długości wkręcony w gwint piasty.

Niekoniecznie. ;-)

Crow napisał/a:

matth napisał/a:

Małe tak, ale za małe nie :-P

Meggido napisał/a:
Niekoniecznie.

Chyba w jakimś bublu.

Śruba zazwyczaj wystaje z drugiej strony, mało, bo mało, ale zawsze. Poza tym woda ma tę paskudną właściwość, że włazi wszędzie. Tym bardziej w gwint.

matth napisał/a:
Crow napisał/a:

matth napisał/a:

Małe tak, ale za małe nie :-P

Akuratne :-P
To ze względów bezpieczeństwa (m.in.). Dając 15 albo 16 w razie złapania gumy musiałbym mieć identyczny zapas. A nawet gdyby to by nie wlazł w bagażnik bo "wnęka" jest krojona na miarę. Poza tym dochodzą dodatkowo koszta opon. Nie wiem czemu ale ja mam jakoś tak, że jak widzę podrasowane auto to automatycznie za jego kierownicą "widzę" dresa, jego łysy łokieć i łumcyk, aż zawieszenie podskakuje. Albo kolesia w garniaku i ciemnych okularach w pochmurny dzień. I niestety na 99,999% tego co jeździ po mieście się sprawdza.

[ Dodano: 2010-03-21, 21:04 ]
Zamówiłem sobie smar i wydziabgam w nim śruby. Przezorny ubezpieczony ;-) . Swoją drogą takie felgi to świetny radiator :mrgreen:

E tam, nowe opony przebijają się meeeeeeeeeeeeeeeeeeeega rzadko. Zapas jest na dojazd do oponiarza ;-) Poza tym obwód koła zachowujesz niezmieniony więc to jest najmniejszy problem jaki może być :-) Jak byś bardzo chciał to możesz sobie koło na 15 czy 16 calowej feldze w lukę zapasową włożyć - musi pasować.

Niestety obecne auta projektowane są tak, żeby dobrze wyglądały z dużymi kołami. Kiedyś 15 cali to był standard w autach klasy średniej, a teraz załóż 15' do mundasa czy laguny to będzie wyglądało jak na cegłach ;-)

Jedna rzecz, która wygląda równie źle jak agro tuning to oszczędzanie na dodatkach, którymi alusy tak czy siak są, bo służą w zasadzie tylko do poprawy wyglądu - przynajmniej te tanie ;-)

Tia nasze dziury i niski profil. Młody jeszcze jestem i chcę pochodzić.

Crow, przesaaaadzasz :-) Akurat odbicie kręgosłupa w renówce poniżej laguny w opcji GT na żadnym profilu Ci nie grozi, a już na pewni nie na 15 calowej feldze :-P Widać, że przyoszczędziłeś na kołach i tyle. Mimo całej sympatii do Twojej osoby mówię Ci to szczerze :-)

Meggido napisał/a:
Śruba zazwyczaj wystaje z drugiej strony, mało, bo mało, ale zawsze.

Prawidłowo dobrana lub fabryczna nie wystaje - przynajmniej w tych pojazdach, które miałem.

plwk napisał/a:
Prawidłowo dobrana lub fabryczna nie wystaje - przynajmniej w tych pojazdach, które miałem.

I tyle byłoby teorii. :-D

Meggido, praktyka się nie różni ;-) Jak nie zmienisz obwodu ani szerokości to nie ma znaczenia czy to będzie 13' z balonem czy 17 owinięte kawałkiem gumy :-)

matth napisał/a:
Meggido, praktyka się nie różni Jak nie zmienisz obwodu ani szerokości to nie ma znaczenia czy to będzie 13' z balonem czy 17 owinięte kawałkiem gumy

To chyba nie do mnie, prawda? :mrgreen:

Skocz do: