ederlezi  Dołączył: 21 Mar 2008
Korekcja ekspozycji a bracketing
Witam,

czy ktoś wie jak rozwiązać problem korekty ekspozycji w K10d , gdy mamy włączony bracketing ? Może na przykładzie wyjaśnię o co mi chodzi:

- standardowo - rozkładam statyw , łapię AF , przełączam na MF , ustawiam pomiar światła matrycowy , podłączam wężyk spustowy ( własnej roboty )
- włączam bracketing , 5 naświetlań , -2 EV , -1 EV , 0 EV , 1 EV , 2 EV
- robię szybką serię pstryków

I teraz moje pobożne życzenie: chciałbym ustawić korektę -2 EV i zrobić znowu serię 5 pstryków a potem korektę +2 EV i znowu zrobić serię 5 pstryków. W efekcie końcowym wiem , że miałbym zdublowane klatki , ale chciałbym mieć w stosunku do klatki wzorcowej naświetlania -4 EV , -3 EV , -2 EV , -1 EV , 0 , 1EV , 2 EV , 3 EV , 4 EV.

Da się tak ? Bo przyznam , że jak włączę bracketing na 5 klatek , to korekta ekspozycji mi chyba nie działa :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
ederlezi napisał/a:
Da się tak ?

próbowałeś w trybie M?

l_uka napisał/a:
ederlezi napisał/a:
Da się tak ?

próbowałeś w trybie M?

Nie , jedynie w trybie Av. Spróbuję z tym trybem M za kilka dni ( teraz jestem poza domem ) i napiszę , czy to działa.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Nie mam K10 i z ciekawości sprawdziłem na K20D (tryb Av), wygląda że jest wszystko ok.

Może K10 ma byka albo coś jest uszkodzone w twoim egz., tak czy inaczej powinno działać.
Sprawdź jeszcze inne tryby jak proponował l_uka.

l_uka napisał/a:
ederlezi napisał/a:
Da się tak ?

próbowałeś w trybie M?

Dziś spróbowałem autobracketing z trybem M i dziwny zonk , chociaż to chyba normalne ( niestety ) - podczas naświetlań zmienia zarówno czas i ekspozycję. A przykładowo - panoramy w technologii HDR - jak do tego podejść ? Z tego co wiem panoramy należy naświetlać w trybie M , żeby każda klatka była tak samo naświetlona i żeby przy łączeniu później nie było problemów. Da się jakoś ustawić Pentaksa K10d , żeby nie zmieniał przesłony w trybie M ? Bo tryb A do panoram tak średnio mi podchodzi , każdorazowo trzeba by pamiętać o ewentualnej korekcie ekspozycji po obróceniu aparatu.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Manual, jak sama nazwa wskazuje, ustawiasz ręcznie. Co za problem zrobić serię-+0, -1, +1? Manual to manual. Nie mam co prawda Pentaxa, ale w E-420 w manualu też autobracketing nie chodzi.

technik219 napisał/a:
Manual, jak sama nazwa wskazuje, ustawiasz ręcznie. Co za problem zrobić serię-+0, -1, +1? Manual to manual. Nie mam co prawda Pentaxa, ale w E-420 w manualu też autobracketing nie chodzi.

Generalnie chodzi o to , żeby jak najmniej dotykać korpusu aparatu. Z doświadczenia wiem , że ruszanie kółkami między zdjeciami w celu ustawiania ekspozycji powoduje , że jednak jest różnica między kolejnymi ujęciami , o jeden , czasem dwa piksele. Owszem - można potem to korygować , ale czy nie lepiej postarać sie zarejestrować zdjęcia jak najlepiej ?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Co prawda, to prawda, ale chyba konstruktorzy nie przewidzieli takiej opcji. Mogę się mylić, może jednak w jakimś modelu to działa z trybem "M"? Jeśli do tej pory nikt na forum nic nie wymyślił, to chyba tak jest?

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Braketing wrzucasz lewy przycisk i kolko aby ustawic skok EV i ilosc zdjec.
Teraz shif EV robisz wciskajac prawy przycisk od WB i koleczko
Powinno dzialac. Podaje to na podstawie GX20 gdzie to dziala i mozesz sobie zrobic HDR z kilkunastu fotek.
Napisz czy OKI?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
ederlezi, z K10D działa wszystko prawidłowo, tak jak Makler opisał z k20D.
Przed chwilą, nie mogąc spać, sprawdziłem i przy włączonym Bracketingu, odejmując 2EV, 5 znaczków przesuwa się w lewo po drabince (dwa wychodzą poza widoczną skalę). To samo dodając 2 EV. W efekcie mam serię od -4EV do +4EV. Oprogramowanie w mojej K10D jest w wersji 1.30

Skocz do: