rysiak  Dołączył: 20 Sty 2010
[obiektyw] pentax 28-105 4-5,6 bląd AF
Niedawno zakupiłem obiektyw jak w temacie i było ok,dzisiaj powyżej ogniskowej 50 przestał działać autofocus.Do 50 wszystko jest w porządku,natomiast powyżej zaczyna się jazda w te i z powrotem i aparat nie może znależć ostrości.
obiektyw dokładnie to :http://kmp.bdimitrov.de/lenses/zooms/short/FA28-105f4-5.6-ii.html
proszę o pomoc lub o jakiś tani serwis?
A,może coś samemu da się naprawić ? :oops:

_basta_  Dołączył: 13 Lip 2008
Czy to dzieję się przy każdym oświetleniu? - tzn. dobrym i słabym?

niestety,ale tak ,światło nie ma znaczenia.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
rysiak, Stawiam na styki pod pierścieniem zooma lub taśmę od elektroniki.
Naprawa w serwisie nieopłacalna do kosztów szkła.
Miałem taki przypadek z Takumarem 70-200 którego nieopatrznie rozebrałem z pierścienia zooma (chciałem naprawić tarcie tubusa i naprawiłem :-P ), pogiąłem styki i w efekcie stracił AF na 200mm i informacje o przesłonie.
Jak się nie boisz to pewnie da się to rozebrać. Niestety by dostać się do tych styków trzeba by uzyć jakiegoś specjalnego myku, lub odkleić gumę z pierścienia zoom'a :-(
Generalnie sporo rozkręcania.

Guma jest nieprzyklejona i zdejmuje się ją łatwo,następnie po obwodzie są trzy śrubki,tylko co dalej?Wiem ,że trzeba te śrubki odkręcić?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:shock: kręć w lewą strone :-|

_basta_  Dołączył: 13 Lip 2008
Masz w tej chwili zamiast AF obiektyw manualny, po rozebraniu są duuuże szanse wyrzucenia go do kosza.
Rozumiem, że przejeżdżanie całego zakresu to stan permanentny i niezależny o niczego - czy nie jest tak, że o wyostrzeniu decyduje body? Dla spokoju sumienia podłączyłbym go do innego body.
Wiesz gdzie to możesz zrobić :lol:

grzegorzgr-dzięki za podpowiedż :lol: Myślałem ,że w prawo.
Jak odkręce te śrubki to wyciągnę cały przód obiektywu?,czy nic nie zerwę?
A,może trzeba zacząć od drugiej strony?
Proszę,o naprowadzenie od czego zacząć.
Basta ,tak wiem gdzie Cie znależć,ale brak ostrości zaczyna się powyżej ogniskowj 50-60,do tej ogniskowej działa wszystko dobrze.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
rysiak, O ile dobrze pamiętam to do zdjęcia pierścienia zooma, konieczny był demontarz pierścienia przysłon (uwaga kulka) i zdejmowało się to w kierunku bagnetu.
Ale może tu jest inaczej.
BTW - a jak odczyty przysłony ? Możesz zejść do 3.5 na 105 ?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
z tym kierunkiem to żart :lol: przemyśl to co napisał basta

Skocz do: