MIREK_J  Dołączył: 24 Gru 2007
Podstawka lampy zniszczona .
Witam .
Mam problem Moja lampa błyskowa TumaxDPT386AFZ-P, tak niefortunnie upadła że stopka kompletnie się zniszczyła .
Szukam stopki PTTL obojętnie jakiej aby jakoś zamontować

Próbowałem ją zastosować mocując na szynie z boku i odpalać z wbudowanej lampy w Pentaxie K10 .Niestety setki prób z ust. manualnymi zpełzły na niczym wychodziły za ciemne zdjęcia.

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
:!: daj zdjęcia z goglii lub allegro :-|

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
MIREK_J napisał/a:
Próbowałem ją zastosować mocując na szynie z boku i odpalać z wbudowanej lampy w Pentaxie K10 .Niestety setki prób z ust. manualnymi zpełzły na niczym wychodziły za ciemne zdjęcia.
Przez fotocelę, tak?
Jest za ciemno ze względu na przedbłysk P-TTL, który wyzwala główną lampę za wcześnie. Musisz użyć obiektywu bez styków, wtedy wbudowana lampa błyśnie tylko raz, za to pełną mocą.

Na doklejenie stopki PTTL "obojętnie jakiej" raczej bym nie liczył.
kacperAs napisał/a:
daj zdjęcia z goglii lub allegro
A nie lepiej ze świstaka?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Re: Podstawka lampy zniszczona .
MIREK_J napisał/a:

Szkoda migawki, nie uda się, ta lampa juz tak ma. To zwykła fotocela na pierwszy błysk, a w K10 nie da się ustawić wbudowanej tak, żeby nie błyskała w P-TTL, jest to możliwe tylko przy użyciu obiektywu bez styków. Moze kup najtańszy kabel p-ttl i spróbuj zrobić przeszczep stopki? Chyba, że trafisz na allegro popsuta lampę. To całkiem możliwe, bo Tumaxy 386 sypią się jak bloki w NRD.

MIREK_J  Dołączył: 24 Gru 2007
Dziękuje za rady szczególnie za wyjaśnienie przedbłysku P-TTL to dużo rozwiązuje a reanimacja stopki za pomocą kabla pttl to dość ciekawy pomysł .

Pozdrawiam.

Skocz do: