Szach_db  Dołączył: 27 Mar 2010
AF w świetle żarowym
Witam serdecznie,

Otóż mam problem z Af tylko w świetle żarowym. Front Focus występuje wówczas dla kombinacji najszerszy kąt danego obiektywu i ostrzenie na obiekty oddalone o 2-3m i więcej. W połowie zakresu do końca problem nie występuje. Problemu nie ma też gdy ostrzę na obiekt w odległości poniżej 2m.
Problem dotyczy co prawda sprzętu Olympus, ale tylko u Was znalazłem na forum jakieś wzmianki o af w żarowym (na forum Olympus jakoś nie potrafią pomóc).
Serwisowałem korpus i obiektywy kilka razy. W końcu dali mi inny korpus, nowszy, z nowym układem af (E-510 -> E-620). I jest tak samo. Mogą to być trefne obiektywy (3 razy niby je regulowali, ale może nie potrafią?)? Wiem, że ludzie pracują na Olympusach całkiem profesjonalnie i nie chce mi się wierzyć, że nie zauważyli by takiej wady. Tylko oni mają obiektywy z wyższej półki, a nie kit za 400zł. Może o to chodzi? Konstrukcja, rozmiar obiektywu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie wiem jak u Olympusa ale u Pentaksa problem został rozwiązany dopiero w K-7. We wcześniejszych modelach czujnik AF nie uwzględnia zmiany długości fali świetlnej w zależności od temperatury barwowej i stąd są te problemy. W K-7 (w K-x jako nowszym pewnie też) został dołożony w układzie AF układ korekcji działania w zależności od temperatury światła.
We wcześniejszych modelach ludzie radzą sobie w ten sposób, że przy sztucznym świetle wprowadzają w trybie serwisowym, dobraną doświadczalnie, korekcję AF.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
No wlasnie.
Gdzies przeczytalem ze w olympusie mozna powiedziec nie wystepuje ten problem BF/FF w
roznej temp swiatla. Moze prawie nie istnieje i dlatego na forum nie wiedza o co ci chodzi.
Sprobuj z innym zoomem.

Co do kx-a to przed chwila przetestowalem z ciekawosci i wydaje mi sie ze jest ten uklad korecji w k-x. Zdjecie przy zarowym i przy dziennym przez chmury ( roznica przynajmniej 3500 kelwinow) i zdjecia w punkt. Troche nie wierzylem wlasnym oczom. Moze inni sobie przetestuja i sprawdza bo mi juz sie nie chce

Dziękuję bardzo za zainteresowanie. A czy Pentaxy bez tej korekcji pudłowały zawsze w żarowym, czy też to było zależne od odległości obiektu i ogniskowej tak jak u mnie?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Zawsze pudłowały. :-P Potrzebna korekcja to zazwyczaj -7.

Pentax potrafił pudłować ze względu na odległość czy ogniskową (ale niezależnie od temperatury barwowej światła), jeśli to obiektyw sprawiał takie problemy. Ewentualnie para korpus/obiektyw. Przy czym jeśli fotografowało się takim obiektywem w świetle żarowym, to pudłowanie przesuwało się w kierunku FF, jak to w żarowym.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dsk napisał/a:
Zawsze pudłowały.
To ja mam jakiegoś skundlonego chyba K200, bo tak samo trafia w świetle dziennym i żarowym, jarzeniowym też. Z Sigmami także. :-P Szach_db, Mam też Olka E-400 i z nim także nie mam problemów zależnych od rodzaju światła. Trafił Ci się wyjątkowy raczej egzemplarz, bo nie słyszałem o przypadkach FF/BF w Olkach, zwłaszcza z typowymi szkłami .

Po prostu Dada masz pecha i trafiłeś na zepsutą puszkę ;-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
plwk napisał/a:
Dada masz pecha i trafiłeś na zepsutą puszkę

powiem Wam, ze Pentax ma bardzo słabą kontrolę jakości. na swojej puszce tez nie zauważyłem żadnych FF/BF, znaczy się też mam felerny egzemplarz...
a może to dlatego, że jak dotąd robiłem tylko zdjęcia, a żadnych testów?...

tatsuo_ki, Musimy chyba obaj reklamować :-P (tak poważnie, to chyba rzeczywiście K200 jest pod tym względem trochę nietypowym Pentaksem)

[ Dodano: 2010-03-27, 22:24 ]
plwk, No popatrz, nawet z zeputym DA 60-250 Inżyniera moja puszka dobrze ostrzyła. :mrgreen:

Dada napisał/a:
tatsuo_ki, Musimy chyba obaj reklamować :-P

nie będą mogli tego naprawić, to może na K-7 nam wymienią? :evilsmile:

K-7 chyba też zepsuty bo z 60-250 Inżyniera nie miał problemów.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
To ja też dołączę do tych pechowców ;-) . Moja K10D ostrzy tak samo w dziennym jak i sztucznym.

Panowie, jeszcze dwóch-trzech użytkowników z taką przypadłością i z pełną powagą będzie można powiedzieć, że jednak ten system jest do dupy...

Myślisz, że w naszych puszkach przez pomyłkę zamontowali AF z kolonoskopów ? To wyjaśniałoby tak szybkie wycofanie K200 z produkcji - błąd konstrukcyjny.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: AF w świetle żarowym
Szach_db napisał/a:
Serwisowałem korpus i obiektywy kilka razy. W końcu dali mi inny korpus, nowszy, z nowym układem af (E-510 -> E-620).

Szacuneczek. Co firma, to firma... :->

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Dada napisał/a:
przez pomyłkę zamontowali AF z kolonoskopów

albo filipinka przy stracie palca uroniła łzę, która spadłszy na układ AF zniwelowała prawidłowe (czytaj zgodne z tradycją BF/FF) działanie 8-)

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
no patrz, a mój skubany K200D ma FF w żarowym, ostrzy w punkt w czarnej d* za przeproszeniem ale jak włączę światła to 1-2cm pudło ;) pożyczę od kumpla K-x i zobaczę jak się zachowa na tych samych obiektywach

Widocznie Twój przeszedł przez kontrolę jakości i był dokładnie sprawdzany.

Re: AF w świetle żarowym
Benek napisał/a:
Szach_db napisał/a:
Serwisowałem korpus i obiektywy kilka razy. W końcu dali mi inny korpus, nowszy, z nowym układem af (E-510 -> E-620).

Szacuneczek. Co firma, to firma... :->

To fakt, popisali się :-) Nie potrafili naprawić, ale wyszli z twarzą.
Tylko co z tego jak system upada od urodzenia :mrgreen: Jak upadnie to przechodzę do Pentaxa ;-)

Dzięki za odpowiedzi. Sympatycznie tu u Was :-)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:-> Jak w rodzinie, najlepiej wychodzimy na zdjęciach :mrgreen:

Skocz do: