titi  Dołączył: 30 Mar 2010
  [K20D] uszkodzona matryca
Witam!
Jestem nowy na forum :D
Mam dosyć poważny problem z moim K20d. Otóż na każdym ciemniejszym zdjęciu lub zdjęciu bez lampy widać dosyć długą linię w górnej lewej części zdjęcia. Problem jest w tym, że sprowadziłem go z USA podczas mojego pobytu w UK.
Oczywiście gwarancja jeszcze jest ważna kilka miesięcy, ale Polski serwis uznaje gwarancję sprzętu kupionego za granicą tylko przez 12 miesięcy od daty zakupu więc tu pojawia się problem, bo koszt wymiany matrycy ( a raczej jest to to matryca ) wynosi coś koło 2 tysi, a wysyłka do USA może być i kosztowna i niebezpieczna, no i nie wiadomo czy ta ją uznają

Doradźcie co mam robić, bo na wymianę matrycy po prostu mnie nie stać...
Z góry dzięki!
titi

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
ja widzę 2 wyjścia bo biorac pod uwage ze za 2 tys to mozna juz k20d uzywane kupic wiec wymiana w PL odpada
1 wystawić jako uszkodzone na alledrogo najlepiej bez minimalnej ceny na jak najdłużej czasem nieźle się o taki sprzęt potrafią licytować
2 jak masz kogoś znajomego w usa to wysłać ewentualnie może ktoś ze znajomych tam się udaje

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
titi, skontaktuj się bezpośrednio z serwisem w Hamburgu (bez pośrednictwa serwisu z PL)

może być taniej

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Po pierwsze pokaż tą linię. Pewien jesteś, że to usterka matrycy ?

pentax K20d
hmmm jak załączyć fotkę?

[ Dodano: 2010-03-30, 23:11 ]
no udało się,
poniżej zamieściłem link z fotką i widoczną linią w górnej, lewej części zdjęcia

http://www.fotosik.pl/pok...29fa8c35ca.html

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006

wysłałem do Hamburga i do USA maila, więc czekam na odpowiedź... :-/ ale załamka niezła

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: pentax K20d
titi napisał/a:
hmmm jak załączyć fotkę?
Obrazek

[ Dodano: 2010-03-30, 23:11 ]
no udało się,
poniżej zamieściłem link z fotką i widoczną linią w górnej, lewej części zdjęcia

http://www.fotosik.pl/pok...29fa8c35ca.html

Chodzi o tę rysę z lewej strony? Bo ja nic innego nie widzę na tym czarnym malutkim zdjęciu.

titi napisał/a:
ale załamka niezła
No trudno. Taka jest cena za kupowanie taniego sprzętu spoza EU. Czasem lepiej zapłacić więcej, ale mieć święty spokój.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Benek napisał/a:
Taka jest cena za kupowanie taniego sprzętu spoza EU. Czasem lepiej zapłacić więcej, ale mnieć święty spokój.

Kolejna złota myśl, a może ktoś nie ma kasy na "święty spokój"?

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Raven napisał/a:
Kolejna złota myśl

Dziękuję za uznanie. Choć osobiście nie przykładałbym takiej wagi do mojej wypowiedzi.

pentax K20d
tani to on nie był i nawet teraz nie jest, a kupiony był 20 miesięcy temu...
kupiłem go na amerykańskim eBayu...bo w Polsce go nie było...

a czy ktoś jest w stanie na 1000% potweirdzić, że jest to uszkodzona matryca?!

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
8-) jak wymienisz to odpowiesz sobie sam :idea:

Skocz do: