komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
W moim K200D też nie mam żadnego problemu z FF/BF w świetle żarowym (słonecznym też :-> ) . Faktycznie jest to dziwne... Niektóre egzemplarze mają tę wadę, a niektóre nie? Fakt, że nigdy nie prowadziłem specjalnych pomiarów mających wykryć FF/BF... bo nie mam powodu. Aparat ustawia ostrość tam, gdzie chcę i to mi wystarczy ;-) Jeśli jest tak, że na codziennych fotkach przy żarówkach czy świecach widać "na oko", że jest FF/BF, to chyba rzeczywiście tylko serwis - zwłaszcza, że serwis Olympusa jest (jak słyszałem) bardzo OK.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Cytat
Dzięki za odpowiedzi. Sympatycznie tu u Was

ale zdarza się, że czasami się kłócą ;-)

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
U mnie problem zauważyłem dopiero z dłuższym jaśniejszym szkłem, na kicie do dziś bym pewnie nie zwrócił uwagi więc dramatu nie ma ;-)

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
A to z BF/FF w świetle żarowym jest tak, że jeśli to wystąpi, to już z każdym obiektywem? Bo BF mam w świetle żarowym przy Pentaksie F-50/1.7 (wyszło to roku od zakupu, bo akurat wtedy fociłem tym obiektywem jedyny raz przy świetle żarowym), ale z FA 35/2 tego problemu przy takim świetle nie ma.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Marcin1978 napisał/a:
A to z BF/FF w świetle żarowym jest tak, że jeśli to wystąpi, to już z każdym obiektywem?

Prawdopodobnie tak. Wygląda na to, że zjawisko wiąże się z różnicami w załamywaniu światła o różnej długości fali w układzie AF. Dziwne jest tylko to, że nie wszyscy tego zjawiska doświadczają ;-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Rozrzut jakościowy z tego garażu z napisem Pentax ogromnym jest ;-)

Ja doświadczyłem. W K100D i K10D.
Co ciekawe, AF był ustawiony fabrycznie "w połowie drogi" - żarowe trzeba było kompensować w jedną, a dzienne w drugą. Niby niewiele, ale wkurzające.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
komtur napisał/a:
Dziwne jest tylko to, że nie wszyscy tego zjawiska doświadczają ;-)

Myślę, że nie wszyscy są to wyczuleni po prostu.

komtur napisał/a:
Prawdopodobnie tak. Wygląda na to, że zjawisko wiąże się z różnicami w załamywaniu światła o różnej długości fali w układzie AF. Dziwne jest tylko to, że nie wszyscy tego zjawiska doświadczają ;-)

Nie doświadczyłem, bo testów nie robiłem :-) . W F-50/1.7 wylazł taki BF, że na niektórych zdjęciach nawet już na wyświetlaczu LCD go widziałem. W FA 35/2 wszystko na razie gra. W każdym razie nie będę robił testów z 35/2, to nie będę miał BF ;-)

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
mój FF jest taki, że z jakieś 2m 150mm F2,8 brzegi są ostrzejsze od środka ;-) ciekawy efekt ale po prawdzie to mało przydatny

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Alyjen napisał/a:
mój FF jest taki, że z jakieś 2m 150mm F2,8 brzegi są ostrzejsze od środka

Aberracja sferyczna albo niezbyt płaska płaszczyzna obrazu. Sporo jasnych szkieł tak ma.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Marcin1978 napisał/a:

Nie doświadczyłem, bo testów nie robiłem :-) . W F-50/1.7 wylazł taki BF, że na niektórych zdjęciach nawet już na wyświetlaczu LCD go widziałem. W FA 35/2 wszystko na razie gra. W każdym razie nie będę robił testów z 35/2, to nie będę miał BF ;-)

Chyba to szkło tak ma, z ta różnicą, że przy ustawieniu w GX-20 na zero w świetle żarowym jest dobrze, przy dziennym BF. Jak ustawię na dzienne, to w żarowym mam FF. Co najgorsze, nie ma reguły, co do wielkości korekcji. Mam wrażenie, ze odpowiedzialne za to są luzy w układzie af obiektywu- po zablokowaniu ostrości da się wykonać minimalny ruch pierścieniem ostrzenia, chociaż F-50 nie ma qsf. W moim przypadku na pewno wina szkła, bo identycznie zachowywało się na K10. Zwykle ustawiam korekcje na +5 i najniższą przesłone na 2.8, wtedy jest nawet dobrze. Jak chce byc pewny strzału na 1.7 to korzystam z manualnego ostrzenia i LV. Jeszcze przy K10 ustawiałem korekte na tablicy testowej, na 1m było OK, a powyżej powiększajacy sie BF. Miałem nawet taka sytuację, że robiłem znak drogowy na tle ściany oddalonej o jakieś 50 m- znak był mydlany, natomiast ściana ostra.

weiss77 napisał/a:
Mam wrażenie, ze odpowiedzialne za to są luzy w układzie af obiektywu- po zablokowaniu ostrości da się wykonać minimalny ruch pierścieniem ostrzenia, chociaż F-50 nie ma qsf.

O, rzeczywiście, F 50/1.7 ma taki luz (do tej pory nie zauważyłęm tego). Ale sprawdziłem FA 35/2 i też ma taki luz :-) .

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Marcin1978 napisał/a:

O, rzeczywiście, F 50/1.7 ma taki luz (do tej pory nie zauważyłęm tego). Ale sprawdziłem FA 35/2 i też ma taki luz :-) .

No właśnie FA 80-320 i FA 28-80 też maja luzy. Ale może ze względu na mała głębię ostrości F 50/1.7 luz akurat w tym szkle jest istotny.

Z drugiej strony przy ogniskowej 320mm też można uzyskać bardzo małą głębię ostrości. Więc teoretycznie tam też luzy powinny być istotne dla BF/FF.

Z ciekawości zerknąłem do FA 28-70/4 - też ma luzy :-) . Innych obiektywów bez QSF nie mam, ale coś czuję, że sporo innych też ma te luzy.

Skocz do: