Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
jagielus napisał/a:
Zobacz Comodo. Używałem kiedyś i byłem bardzo zadowolony.

Używam od ok. 6 miesięcy i mogę polecić. Jest bezpłatny, w polskiej wersji językowej, posiada wbudowanego antywirusa, który jest aktualizowany praktycznie codziennie. W testach jest wysoko oceniany.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Hmm.. Wirusy ?! ci na Makach ich nie mają bo oni nie piracą gier skoro i tak działać nie będą.
I tak szczerze wam powiem żeby złapać wirusa to trzeba samemu sobie być winnym, w necie ciężko złapać czasem jest ostrzeżenie że strona niebezpieczna (wtedy się nie wchodzi lub robi na własną odpowiedzialność).
Ilekroć potrzebuj crack (czasem się zdarza) to za każdym razem antywirus mi się drze. Z antywirusów do domowego użytku polecam Avira Antivir.
Nie polecam szukania po necie antywirusa jest kupa fałszywek które są wirusami.

Wirus komputerowy - Jedyny wirus który leczy uzależnienie.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
xolox, ja mam AVG antywirus, z darmowych.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
jagielus, Wolałbym jednak coś innego... nie najlepiej nam się współpracuje...

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
TomaSzSz napisał/a:
ja mam AVG antywirus, z darmowych.

Też tego używam i jest w porządku, zero problemów.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
bez różnicy
PK napisał/a:

No to po prostu wybierz ten, z którym lepiej ci się współpracuje :-) . 100% ochrony nawet płatny nie zapewni, więc właśnie wygoda obłsugi może decydować o wyborze (mowa oczywiście o antywirach od znanych producentów).
W różnych testach wyniki i są i tak na tyle różne, że pewnie nie ma większej różnicy, na co postawisz.
Można chyba założyć, że Avast, AVIRA, AVG (chyba trójka najpopularnijszych darmowcyh) oferują podobny poziom ochrony. A jeśli będziesz mieć "pecha" i tak ci żaden antywir nie pomoże ;-)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
AVG? TAK ! - Bo darmowy i nie wkurza reklamami (jak Avira) i nie trzeba go co rok odnawiać ( jak Avasta).
Mależy mu włączyć sprawdzanie pamięci masowych ( USB) i już można uznać go za jako takie zabezpieczenie ( o ile mnie pamięć nie myli, nie ma on ochrony stron WWW i nie zabezpiecza przed rokitami).
Do kompletu warto zainstalować Malwarebytes Anti-Malware ( -> TU <- ) i skanować tym programem kompa przynajmniej raz na tydzień/dwa

Pal licho- instaluję po kolei- któryś będzie musiał pasować... dzięki.

jagielus  Dołączył: 19 Lut 2008
PK napisał/a:

Hmm, może Outpost:

http://free.agnitum.com/

no i zonealarm, oba kiedyś miałem...

te dwa
jagielus napisał/a:

Hmm, może Outpost:

To jednak o firewall chodziło... Nie czytałemn poprzedniej strony, a odniosłem się do tytułu tematu. Osobiście nie używam, ale u innych (laików totalnych) instalowałem Outpost jako zaporę i jak najbardziej może być.
O ile chcesz się bardziej pobawić w konfigurację (choć na Outpost też się da) i mieć praktycznie pełną kontrolę, może warto spojrzeć na Comodo.
Z darmowych chyba tylko te dwa bym polecił na dziś (o ile mi się wiedza nie "przeterminowała" ;-) ).

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
ja mam avasta na 4 kompach i wirusów nie ma od niepamiętnych czasów a raz na rok wysłanie maila z nowym avim wystarczy wklepać maila w programie i się rejestruje automatycznie :-B

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Adriano, albo masz niebywale wąski zakres odwiedzanych witryn, albo farta ;) Serwisuję kompy i mogę się co nieco wypowiedzieć. Przy takim Avascie ponad 100 obiektów zainfekowanych to norma. Chciałbym zwrócić Waszą uwagę (bo spotykam się z takim myśleniem) że o sile antywirusa nie świadczy brak informacji o wirusach ;) To tylko znaczy że jest na nie "ślepy", patrz Avast. Przestrzegam, a jak już ktoś jest uparty to chociaz przestawić go na najsilniejsze zabezpieczenie.

Czego należy się najbardziej dziś wystrzegać to wirusidła z pamięci masowych usb. Te zas**ne cholerstwa nawet mnie w pełni zabezpieczonego potrafią czasem nękać. Chwila nieuwagi i kilkanaście funkcji systemu załatwionych. Albo nie ma widoku ukrytych plików, albo się nie da wyłączyć kompa (nieaktywne opcje, lub restart zamiast power off) i inne tego typu przypadłości.
Polecam szczerze każdemu zapuścić soft o nazwie USBfix lub FlashDisinfector (podłaczyć najpierw wszystkie pendrive'y i karty pamięci które mogą być narażone na infekcje przez używanie ich w innych komputerach). Pożegnacie się z "cudowną inaczej" opcją windowsa Autostart na rzecz bezpieczeństwa ;)

Do tego porządny Firewall+AVG i można spać spokojnie.

P.S. Odnośnie Comodo to trochę głośno się robi ze względu na ich dziwną ostatnio politykę. Okazuje się że (nawet sobie w licencji o tym piszą, ale kto by tam ją czytał ;) ) że zrobił się z tego jeden wielki szpieg, program zbiera informacje o naszych działaniach (odwiedzane strony, soft na kompie etc), a firma je odsprzedaje osobom 3-cim. Całkiem nie fajna zagrywka.
[czy jakoś tak..nie wczytywałem się bo z Comodo już dawno się pożegnałem, za dużo przepuszczał).

ja też servisuję kompy i mogę ci powiedzieć że znam wiele takich antyvirów, i te płatne też mają takie problemy - żaden antywirus nie zastąpi zdrowego rozsądku ja osobiście mógł bym nie mieć żadnego, na wszelki wypadek co jakiś czas skanuje kasperskym i problemów nie znajduję, miałem tez inne antywirusy kiedyś używałem pandy (była b.dobra dopóki nie rozrosła się do rozmiarów kobyły) jedyny jakiego nie polecał bym nikomu to norton z nimi jakoś zawsze był problem, i większość firm gdzie usuwałem z komputerów wirusy miały właśnie płatną wersję nortona a nie jakieś tam demo czy pirata.
avast nie spowalnia mi sprzętu - fakt mam mocne kompy, ale na starszych maszynach też się sprawdza. avg też jest niezły ale ja jakoś przyzwyczaiłem się do avasta i odzwyczaiłem od wirusów. pomimo tego że nadużywam neta, dużo plików ściągam (łącze 15 mega) i jest luzik

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
adriano210 napisał/a:
ja mam avasta na 4 kompach i wirusów nie ma od niepamiętnych czasów a raz na rok wysłanie maila z nowym avim wystarczy wklepać maila w programie i się rejestruje automatycznie :-B

Proponuję ci przelecieć system skanerami online i to nie jednym ale np.dwoma:Kaspersky i F-Secure ;-)

Havoc napisał/a:
(bo spotykam się z takim myśleniem) że o sile antywirusa nie świadczy brak informacji o wirusach ;) To tylko znaczy że jest na nie "ślepy"

Święte słowa :-B Dobry antywirus np.przed pobraniem treści z jakiejś stronki potrafi skanować dane przed wczytaniem.Czasami może to się wydawać uciążliwe,ale coś za coś.
skaner F-secure-http://www.f-secure.com/e...online-scanner/
Kaspersky http://www.kaspersky.pl/virusscanner.html
Poza tym jeśli ktoś jest pewien swojego antywira,to powinien znaleźć w necie specjalne linki do stron z wirusami i sprawdzać na własne oczy zachowanie programu anty.
Taki prosty przykład:
zapiszcie sobie w Notatniku takie coś:
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
Zapiszcie i spróbujcie otworzyć.Ostrzegam!Antywirus powinien zareagować.Moja G-data nawet nie pozwoliła tego zapisać ;-)
Jeżeli wystawicie swoje oprogramowanie na kilka takich prób-będziecie mogli spać spokojnie albo zmienić antywira

wrzuciłem właśnie skan na laptopa zobaczymy, czy coś znajdzie :D, a ten plik to avast wykrył zanim go zapisałem z wyłączoną osłoną rezydentalną

[ Dodano: 2010-04-05, 00:11 ]
przejechałem cały system 0 malware i 0 spyware system z avastem od 6mcy,
może jakiś wpływ na to ma to że używam systemów 64 bit które są dużo mniej popularne niż win xp 32

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Blesso napisał/a:
i nie wkurza reklamami (jak Avira)

Na nią jest dość fajny sposób :) i legalny - w skrócie nie pozwalasz modułowi reklamy się uruchomić.

Roszpunka  Dołączył: 14 Paź 2009
adriano210 napisał/a:
na wszelki wypadek co jakiś czas skanuje kasperskym i problemów nie znajduję

Kiedyś napisałem keyloggera, na użytek własny i chciałem sprawdzić czy antywirusy mi go wykryją. Jakież było moje zdziwienie, gdy wszystkie darmowe antywirusy go wyłapały oprócz płatnego Kasperskyego :D Od tej pory jakoś mu nie ufam ;)
Stosuję darmowe oprogramowanie - Avast jako skaner dostępowy, Comodo firewall i czasem puszczę skana Spybotem.

Roszpunka napisał/a:
Kiedyś napisałem keyloggera, na użytek własny i chciałem sprawdzić czy antywirusy mi go wykryją. Jakież było moje zdziwienie, gdy wszystkie darmowe antywirusy go wyłapały oprócz płatnego Kasperskyego

Wspominałem już tu chyba przy okazji, zresztą prawie wszyscy o tym wiedzą, że działanie anytwirusów w zasadzie polega na porównywaniu (podejrzanych) kodów z tym, co mają w swojej bazie. I z tego trzeba sobie zdawac sprawę (więc aktualizacje są bardzo istotnym czynnikiem). Jest też jeszcze heurystyka, ale na dziś bywa ona często mocno przeceniana...
Tak więc dla użytku domowego nie widzę szczególnego powodu do stosowania płatnych rozwiązań, bo jak tu wyżej pisałem, jeśli ktos będzie mieć "pecha" (żaden antywir nie wykrywa 100% - zależy na co się trafi), to wersja płatna też go nie uratuje... Podobnie nie widzę szczególnej róznicy przy wyborze darmowej wersji spośród programów znanych producentów. Nie ma się co "podniecać" testami, bo można dobrać testwe paczki tak, aby "wybraniec" wypadł dobrze (najlepiej).

Rafi napisał/a:
nie widzę szczególnej róznicy przy wyborze darmowej wersji spośród programów

Różnica jest choćby ze względu na łatwość osługi- dokopanie się do podstawowych ustawień w idiotenmenu Pandy może przyprawić o ból głowy; z drugiej strony NOD32 jest bardzo przejrzysty i przyjemny w konfiguracji.

[ Dodano: 2010-04-05, 21:21 ]
Havoc, dzięki, za info(...) o Comodo.

Jesli ktoś czegoś szuka (nawet do komercyjnego/firmowego/ użytku), to w PC FORMAT 8/2010 dostępna jest darmowa (w cenie czasopisma) licencja (na 12 miesięcy od daty rejestracji) wersja Emsisoft Anti-Malware 5 (wymaga rejestracji na stronie producenta).
Bardzo szeroki zakres zabezpieczeń. Emsisoft może jest mniej popularny, ale też całkiem do rzeczy.
Więcej http://www.pcformat.pl/in...hrona-komputera
Komentarze userów pod artykułem powyżej mówią o jakichś problemach z kodem, ale sam rejestrowałem (byłem ciekaw czy coś się znajdzie - znowu czysto i z programu już nie korzystam) i żadnych problemów nie miałem.

Skocz do: