W obiektywach powyżej 500mm
Lepiej jest mieć MF
34% Complete
8 (34%)
Lepiej jest mieć AF
65% Complete
15 (65%)

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Samyang 800 MF
WWW mówi :

Ostrość ustawiana jest manualnie, co jednak nie nie stanowi utrudnienia, ponieważ układy AF aparatów zazwyczaj nie pracują poprawnie przy ogniskowych ponad 600mm.

Moje pytanie brzmi.. jak jest z GO w takim cudzie ?
czy wystarczy mieć te f8. i już... GO jest ładne i długie ewentualnie pokręcimy coś i już ?
(oczywiście obiektyw na statywie itd)

Na razie z MF mam tylko 8mm i jak te 8mm działa tak samo jak 500mm czy 800mm to by było fajnie.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
http://www.dofmaster.com/dofjs.html mówi, że rpzy 500mm f/8, ostrząc na 40m, głębia ostrości wynosi jakieś 2m. To chyba nieco odpowiada na twoje pytania...

Cytat
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Podziałałem na stronce i musze powiedzięc... chyba kupie sobie taki 500mm

Lepiej kupic pompke czy krótki ? jak to się przekłada na optyke? pompka jest o 40 zł tańsza.... ;)

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
piotrek0001 napisał/a:
układy AF aparatów zazwyczaj nie pracują poprawnie przy ogniskowych ponad 600mm.

to po jakiego grzyba SMC FA* 600/4 jest FA? Dla picu?
Układy af nie pracują poprawnie z ciemnymi szkłami (dotyczy to też potwierdzania ostrości i... matówki z klinem ;-) ) a jasne tele jest GIGANTYCZNE, ciężkie i pieruńsko drogie... resztę dopowiedz sobie sam.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
piotrek0001, Ale powiedz szczerze, tak z ręką na sercu, do czego jest Ci potrzebna taka ogniskowa? Sam mam 500/8 i prawdę mówiąc nie miałem okazji użyć tego w warunkach polowych. Fotografowanie wież zegarowych mało mnie pociąga, a do fotografii przyrodniczej przysłona 8 to trochę za dużo. Jest jeszcze jedna sprawa. Te Samyangi nie mają mocowania statywowego. Dla mnie jest to dyskwalifikujące, bo nie ma możliwości dodatkowego usztywnienia zestawu: obiektyw - aparat - statyw, a to jest akurat istotne przy fotografowaniu rzeczonych wież zegarowych. Światło f/8 wyklucza AF, a i powaznie utrudnia ostrzenie manualne (kliny też nie działają, a wręcz przeciwnie, utrudniają obserwację). Rozumiem, że długa ogniskowa ma swoją magię. Ja też ulegam jej urokowi, ale dopóki Samyangi nie będą miały mocowania statywowego, doputy bedą one dla mnie bezużytecznym badziewiem. Chodzi o to, że mocowanie statywowe obiektywu plus gwint statywowy korpusu dają możliwość usztywnienia zestawu razem ze statywem. Taki usztywniacz oferuje np. Manfrotto. Mam to coś i wiem, że przynajmniej w przypadku wież zegarowych warto mieć to coś. Jednakowoż na szybkiego zająca, a tym bardziej na nacierającego nosorożca obiektywy f/8 raczej się nie nadają :-(

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
teta napisał/a:
a do fotografii przyrodniczej przysłona 8 to trochę za dużo
Nie wydaje mi się. Czasami trzeba przymknąć żeby cały zwierz zmieścił się w ostrości.
Co do AF, to nawet przy @2,8 w krzakach nie wyostrzy tam gdzie trzeba :-P .
piotrek0001, Wracając do ciamciangów, to najgorsza jest minimalna odległość ostrzenia. Chyba 10m dla 500, na małe ptaszki za daleko. Lepsze będzie jakieś 300/4 i dobry kamuflaż ;-) .

Chyba Macie racje... w sumie juz mam 300mm heh...
może lepiej jak dokupie konwenter x2 ? jest takie cudo pod sigme 70-300 ?

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
teta, precyzyjniej to Samyangi 500/f8 o klasycznej konstrukcji mają mocowanie statywowe, lustrzane chyba nie mają.

teta napisał/a:
Te Samyangi nie mają mocowania statywowego.

Po za tym te samayingi nie muszą mieć mocowania statywowego bo nie są popmkami tylko obiektywami które mają długość... na oko.. 10 cm.

[ Dodano: 2010-04-07, 09:44 ]
http://jabbafoto.pl/opis/...f63-mirror.html

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
piotrek0001 napisał/a:
Po za tym te samayingi nie muszą mieć mocowania statywowego bo nie są popmkami tylko obiektywami które mają długość... na oko.. 10 cm.

ale ręka drży tak samo i czas potrzebny do nie poruszenia zdjęcia na 500mm się specjalnie nie zmienia ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
denvi napisał/a:
Nie wydaje mi się. Czasami trzeba przymknąć żeby cały zwierz zmieścił się w ostrości.
Co do AF, to nawet przy @2,8 w krzakach nie wyostrzy tam gdzie trzeba .

Nie chodzi o małą GO tylko o to że na f8 będzie za ciemno dla układu af.

Ja bym do poważnego focenia ptaszków wolał s100-300/4 z tcx2

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Eldred napisał/a:

Ja bym do poważnego focenia ptaszków wolał Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM

Poprawiłem ;-) coś Ci się literówka wkardła, oczywiście w Pentaxie to praktycznie tylko Sigma 100-300, 50-500, 120-400 co tam komu potrzeba i na co go stać

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Alyjen, hehe w sumie to masz rację, no i oczywiście puszkę 50d a nie 5d.
Ale do pentaksa to byłby zestaw k7 i s100-300/4 z tcx2

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
Alyjen napisał/a:
Eldred napisał/a:

Ja bym do poważnego focenia ptaszków wolał Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM

Poprawiłem ;-) coś Ci się literówka wkardła, oczywiście w Pentaxie to praktycznie tylko Sigma 100-300, 50-500, 120-400 co tam komu potrzeba i na co go stać
Tu masz rację,K-7 z Tairem przy f8,11,nie potwierdza ostrości(albo bardzo rzadko).

[ Dodano: 2010-04-07, 11:06 ]
Natomiast af w krzaczorach,jezdzi często,bez efektu.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Eldred napisał/a:
Nie chodzi o małą GO tylko o to że na f8 będzie za ciemno dla układu af.
Nie rozmawiamy tu o obiektywach z AF :-P
z resztą sam sobie przeczysz:
Eldred napisał/a:
Ja bym do poważnego focenia ptaszków wolał s100-300/4 z tcx2

Alyjen napisał/a:
Pentaxie to praktycznie tylko Sigma 100-300, 50-500, 120-400

DA 300/4 ? :roll: No i trochę trudniejsze do upolowania np: FA 300/4,5 i 400/5,6 ( na tego ostatniego zbierałem ale nie zdążyłem :-( )
Adamss68 napisał/a:
Natomiast af w krzaczorach,jezdzi często,bez efektu.
Zgadza się, szwagier miał przez bardzo krótki okres czasu S 120-400 na canonie i się pozbył bez żalu, wolna i słaba na długim końcu. AF w ogóle się nie sprawdzał i trzeba było ostrzyć ręcznie, więc po co przepłacać. Chyba się nie obrazi jak podlinkuję ;-) .
Ostatnie ~40 to rozklekotana Jaszma 300/2,8 na @4-5,6 jeżeli dobrze kojarzę.
http://picasaweb.google.pl/piotrseczek/ZwierzTa#

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
denvi ale ja specjalnie napisałem "praktycznie" jak bym miał $ potrzebne na DA 300 F4 to pewnie bym się nad nim zastanawiał, a później i tak wybrał Sigmę 100-300 F4, i nie byłbym w tym wyborze osamotniony

jak by kasa nie grała roli to bym pewnie sobie kupił od 16-50 do 300 Pentaxa, a tak trzeba racjonalizować wydatki ;-)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
piotrek0001, Tu nie chodzi wyłącznie o długość, czy też wagę owych Samyangów. Chodzi o to, że gwint statywowy przy obiektywie w połączeniu z gwintem statywowym korpusu daje możliwość dodatkowego usztywnienia zestawu. Przy ogniskowych 500 - 800 mm nigdy nie dość sztywności. Światło f/8 do fotografii przyrodniczej jest maLo poręczne, głównie z tej przyczyny, że nawet przy ostrzeniu ręcznym obraz na matówce jest ciemny. To prawda, że do złapania całego zwierza przysłonę trzeba często przymknąć do 8, jednakowoż przy jasnych obiektywach ostrzy się zawsze przy pełnym otworze, tak zostały już one skonstruowane.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
teta napisał/a:
Światło f/8 do fotografii przyrodniczej jest maLo poręczne, głównie z tej przyczyny, że nawet przy ostrzeniu ręcznym obraz na matówce jest ciemny. To prawda,
:idea: Ideałem przy obiektywach o takiej sile światła była by czysta matówka bez klinów i mikro rastra , które ciemnieją i tylko przeszkadzają.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Wy mówicie o samyangach 500mm f8 lustrzanym czy klasycznym?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:-/ a który na F8 :?:

Skocz do: