kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Przeglądarka zmienia kolor zdjęć
Czołem.

Dziś po raz pierwszy spotkałem się z problemem zmieniania przez przeglądarkę (niezależnie jaką czy FF czy IE czy Operę) zabarwienia wstawionego przeze mnie zdjęcia na mojego photobloga. Usiłowałem znaleźć remedium na tę bolączkę ale google milczy jak grób :|

Jeśli zgrać foto ze strony to już pokazuje prawidłowo ale do momentu gdy jest ono wyświetlane za pomocą przeglądarki internetowej to ciągle jest źle ;(.

Nic w htmlu nie grzebałem tym razem więc tym bardziej nie potrafię ogarnąć co leży u podstaw problemu.

http://kulten.phpnet.us - Pierwsze zdjęcie to przykład, że cosik jest źle. Zdjęcie jest nasycone fioletem mimo, iż w rzeczywistości jest niebieskie.

Proszę o pomoc.

ps
zapomniałem dodać, że to zdjęcie właśnie wywołałem z RAWa i zamieniłem na 8bit i w jpeg, czy gdzieś po drodze zrobiłem błąd, który mógłby za to odpowiadać?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Hm... Zgrałem sobie to zdjęcie. Jest identyczne, niezależnie od tego, czy je wyświetlam w Operze (ze strony), czy w FastStonie (z dysku).

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
u mnie jest niebieskie.... nizbadane sa sciezki nieskalibrowanych monitorow i programow 8-) a przegladarek tym bardziej :-P

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
OK, poradziłem sobie. Problem leżał w przeskakiwaniu z Lightrooma do PS i teraz zmieniłem by przechodzące zdjęcie szło na 8bitach i sRGB i dzięki temu problem znikł :lol:

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Odkopuję ;-)

Od jakiegoś czasu mam probelm z Firefoxem - kiedy wrzucam zdjęcia na net i przeglądam je w Firefoxie, obojętnie czy to na deviantart, flickr czy picasie, zdjęcia okropnie tracą na jakości, wyglądają jak skompresowane, z podkręconym kontrastem i posteryzacją, paskudztwo jednym słowem.

Zainstalowałem Operę - problemu nie ma, foty wyglądają dokładnie tak jak powinny. Odpaliłem nawet IE, choć myślałem, że juz nigdy tego nie uczynię - też jest ok.

Czy ktoś ma pomysł o co może chodzić? Czy to kwestia jakichś ustawień przeglądarki? Da się to jakoś zmienić? Przyzwyczaiłem się do Firefoxa, nie chce mi się na nowo ustawiać wszystkich zakładek itp. w nowej przeglądarce, ale problem ze zdjęciami dyskwalifikuje tę przeglądarkę kompletnie (o ile to wina przeglądarki a nie czegoś innego, o czym może nie wiem). Czy mam sie przyzwyczajać do Opery? ;-)

Dodam, że problem pojawił się chyba po którejś aktualizacji Firefoxa. Obecnie mam 3.6.3.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
ulro napisał/a:
Zainstalowałem Operę - problemu nie ma,

Włącz Opera Turbo i problem pojawi się także w Operze. Z tego co piszesz, to wydaje mi się, że po drodze dochodzi do sporej stratnej kompresji zdjęcia. Tak mam też gdy łączę się z netem przez niektóre sieci GSM (Orange).

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
ulro napisał/a:
Od jakiegoś czasu mam probelm z Firefoxem - kiedy wrzucam zdjęcia na net i przeglądam je w Firefoxie, obojętnie czy to na deviantart, flickr czy picasie, zdjęcia okropnie tracą na jakości, wyglądają jak skompresowane, z podkręconym kontrastem i posteryzacją, paskudztwo jednym słowem.

Pokaż screenshot z tego Firefoksa. Może ktoś coś wymyśli. A może wynika to z wbudowanego w FF mechanizmu zarządzania kolorem? Może masz w systemie kiepski profil monitora i obrazki się wyświetlają paskudnie? Miałem taki przypadek z monitorem Samsung 940Fn i jego fabrycznym profilem. W Firefoksie wszyskio było jakieś żółte i dziwnie kontrastowe ;-) W starszych Firefoksach (chyba od 3.5?, ale mogę się mylić) zarządzanie kolorem można było sobie włączyć i dopiero wtedy robiła się kicha. Domyślnie było to wyłączone. Teraz chyba włączyli na stałe...

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
szybciej nie znaczy lepiej
poradzę , bo zazwyczaj z (ciii...) , który mi problemów stwarzał.
ulro - tylko z : a jak oglądane w przeglądane z Internetu (np. z dysku)?

Piszę, naszła taka "", że szybkości i sposobów "" nam , niedługo do , w którym forum wyświetlane drugie lub ...

**

Nie poradzę niestety, bo korzytam zazwyczaj z poczciwego (ciii...) Tridenta, który jeszcze mi takich problemów nie stwarzał.
ulro - tak tylko z ciekawości: a jak zdjęcia oglądane w ff przeglądane nie z Internetu (ale np. z Twojego dysku)?

Piszę, bo naszła mnie taka "refleksja", że wyścigu szybkości przeglądarek i sposobów "ułatwiania" nam życia, niedługo dojdziemy do etapu, w którym na forum będzie wyświetlane co drugie słowo lub litera...
Znaczy będzie tak jak nieco wyżej (powyżej **) przykładowo widać. Dla naszego dobra oczywiście ;-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
ulro napisał/a:
Odkopuję ;-)

Zainstalowałem Operę - problemu nie ma, foty wyglądają dokładnie tak jak powinny. Odpaliłem nawet IE, choć myślałem, że juz nigdy tego nie uczynię - też jest ok.

Czy ktoś ma pomysł o co może chodzić? Czy to kwestia jakichś ustawień przeglądarki? Da się to jakoś zmienić? Przyzwyczaiłem się do Firefoxa, nie chce mi się na nowo ustawiać wszystkich zakładek itp. w nowej przeglądarce, ale problem ze zdjęciami dyskwalifikuje tę przeglądarkę kompletnie (o ile to wina przeglądarki a nie czegoś innego, o czym może nie wiem). Czy mam sie przyzwyczajać do Opery? ;-)

Dodam, że problem pojawił się chyba po którejś aktualizacji Firefoxa. Obecnie mam 3.6.3.
Wydaje mi się że to problem z profilami - FireFox w przeciwieństwie do produktów przeglądarkopodobnych ( :evilsmile: ) oferuje, jak kolega wyżej napisał, zarządzanie kolorem. Możesz na sztywno wpisać mu ścieżkę do profilu monitora. Możesz zmienić też tryb profilowania (percepcyjny jest dosyć kiepskim rozwiązaniem choć "bezpiecznym")

komtur napisał/a:
Pokaż screenshot z tego Firefoksa

Rafi napisał/a:
a jak zdjęcia oglądane w ff przeglądane nie z Internetu

Tak samo do chrzanu.

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Możesz zmienić też tryb profilowania

Ok, czyli mam pogrzebać w ustawieniach monitora? To są jakies ustawienia dla konkretnej przeglądarki? Tzn, czy jak coś nagrzebię to nie zmieni to zarządzania kolorem dla innych programów?

[ Dodano: 2010-04-07, 11:59 ]
Co ciekawe, plik wrzucony przez operę w ff wygląda ok.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Możesz pokazać co pokazuje FF po wpisaniu w adresie
about:config
filtrując przez " color " ?

Spróbuj do gfx.color_menagment.display_profile dopisać ( Value ) - true , co będzie po restarcie ?

Nic się nie zmieniło, uploadowałem zdjęcie, wygląda tak samo źle.

Może te profile od drukarki coś knocą ? Sam to ustawiałeś czy automatycznie się zapisało ?

Automatycznie.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
gezeb, zwróć uwagę, że gfx.color_management.display_profile jest typu string czyli tutaj prawdopodobnie podaje się ścieżkę do profilu. Już prędzej zmiana wartości gfx.color_management.mode z 2 na 1 lub 0 może coś dać.

gezeb napisał/a:
Spróbuj do gfx.color_menagment.display_profile dopisać ( Value ) - true , co będzie po restarcie ?
Nie jestem teraz w domu by to sprawdzić ... ale tam się chyba nie wpisuje "true" tylko c:\ścieżka_do_profilu\profil.icm :P

management mode daj na 1 i rendering intent daj na 1 (jak przyjdę do domu to powiem jak powinno to być na 100% ustawione dla max optymalnych rezultatów bo nie wiem czy nie 2). ... i wprowadź ścieżkę do profilu monitora w display profile.

https://developer.mozilla.org/En/ICC_color_correction_in_Firefox

... wstaw jak mówiłem jedynki ... jeśli masz monitor z wąskim gamutem to możesz dać ostatecznie profilowanie percepcyjne ... choć bywa żałosne (ale bandingu nie będzie). Osobiście wolę "relative colorimetric".

Ja mam true bez ścieżki , ale fakt zmiana wartości gfx.color_management.mode z 2 na 1 lub 0 może cos dać , zerknąłem i mam 0 .

gezeb napisał/a:
Ja mam true bez ścieżki , ale fakt zmiana wartości gfx.color_management.mode z 2 na 1 lub 0 może cos dać , zerknąłem i mam 0 .
I masz wersję 3.6.3 czy jakiegoś antyka ?

Skocz do: