Raziel  Dołączył: 06 Paź 2007
K200D-ramka matówki skasowana..
Witam.
Usiłowałem dzisiaj wymienić znajomemu matówkę w K200D z kitowej na chińską...Mam K10D i sama operacja wydała mi się banalna.Na początku nie mogłem otworzyć zatrzasku co mnie nieco zdziwiło.Kiedy zatrzask puścił wyjechała mi cała ramka z mocowania.Po kilku próbach upchnięcia tego ustrojstwa najpierw puścił zatrzask(odpadł) a następnie pękła ramka...No i szukam teraz ramki do K200D...Czy ktoś była taki "mądry" jak ja?Czy istnieje jakowyś zamiennik albo inne źródło tej części?
Napisałem do serwisu Apollona razie bez odpowiedzi...
Dziękuję za wszelkie sugestie...
Pozdrawiam...

Przy pomocy kleju dwuskładnikowego udało się doraźnie usterkę usunąć...matówka trzyma,ostrzy bez zmian i nie wylata...:)Nic to..szukam nowej ramki dalej ale już może na spokojnie..:)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Chyba tylko serwis pozostaje, bo raczej nikt nie ma zapasowej ramki. Jak nie odpiszą na maila to dzwoń, ramka powinna być osiągalna, pytanie tylko za jaką cenę.

Napisałem do połowy serwisów w kraju z Apollo włącznie:)
Obaczymy jaki będzie odzew:)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Nie dramatyzowałbym z ceną. Napewno będzie rozsądna. :-)

Oby:)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Meggido, zapomniał dodać, że miał na myśli rozsądny zarobek dla serwisu ;-)
ja bym się przygotował na co najmniej 250zł za taki "drobiazg" ;-)

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
A może poszukać zdezelowanego K200 np. eBay lub Alledrogo. Często widuję bebechy różnych aparatów po upadku, zgnieceniu , zalaniu; K200 jeszcze nie widziałem, ale nie znaczy, że nie będzie.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Ja ściągałem wizjer do k100d i krzyknęli coś koło 100pln, więc może nie będzie źle... :-)

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
opiszon napisał/a:
Meggido, zapomniał dodać, że miał na myśli rozsądny zarobek dla serwisu ;-)
ja bym się przygotował na co najmniej 250zł za taki "drobiazg" ;-)

Jakis czas temu ktoś pisał, ze za oryginalna matówke zawołali w Apollo 50 pln, wiec może ta blaszka nie będzie droższa

geeker84 napisał/a:
A może poszukać zdezelowanego K200 np. eBay lub Alledrogo. Często widuję bebechy różnych aparatów po upadku, zgnieceniu , zalaniu; K200 jeszcze nie widziałem, ale nie znaczy, że nie będzie.

Wydaje mi się, ze pasuje blaszka także od k100, k110 i być może od istDL. Matówki w każdym razie mają identyczne wymiary.
Raziel a nie założyłeś Ty czasem podkładki odwrotnie? Bo w porównaniu do K10 powinna być dokładnie do góry nogami, inaczej ramka się nie chce zamknąć. W sumie to uwaga już po ptokach, ale chyba będziesz to ponownie montował.

opiszon, dramatyzujesz. Ja za wymianę całej górnej obudowy z akcesoriami zapłaciłem w serwisie 150 zeta.

ja tam się nie znam, ale mam wrażenie że im mniejsza część, tym droższe są następstwa jej awarii

weźmy na ten przykład taki synchronizator w skrzynce biegów :-P

Akurat jest to duża i precyzyjna część wykonana z relatywnie drogiego materiału. ;-) Zły przykład. :mrgreen: :-P

Hej:)
No pochwalić się muszę...Dostałem tą ramkę pierońską...:)
Dzięki uprzejmości serwisanta z Hiszpanii...za friko.Serwis opłacił nawet przesyłkę kurierską w TNT!:)Na początku nie chcieli nawet gadać gdyż "operacja wymiany jest skomplikowana i wymaga warunków serwisowych" ale przedstawiłem im moje referencje z roboty jako mechanik i wysłali...normalnie w szoku jestem...paczka o wymiarze 20x20cm wypełniona styropianowymi farfoclami a w środku maleńka ramka matówki do K200D owinięta folią bąbelkową:)
Są ludkowie sympatyczni na tym świecie stwierdzam po tygodniowych bojach i monitach do serwisów i warsztatów w PL:)

[ Dodano: 2010-04-14, 19:24 ]
weiss77, zakładałem normalnie czyli w pozycji jak mi wypadła.Ale po 8 godzinach w fabryce łapy zdrowo przejechane fizycznie no i docisnąłem kurcze z siłą niezbadaną a skubana mi się złożyła pod paluchami...:)

[ Dodano: 2010-04-14, 19:31 ]
Aha.Uważajcie na matówki z Trevora-nie wiem czy są już na Alledrogo po nowych kosmicznych cenach (po 180 zeta już widziałem!!Morderstwo jakieś), ale na pewno do nabycia na Ebayu za zabójcze 20$ z groszami i wysyłka gratis.Różne cuda wyłażą z rozmiarami.Trza doszlifowywać i takie tam.Pokazały się takie dziwa ostatnio z podwójnym klinem a i te z 45 stopni nie za bardzo zwymiarowane.Soł ostrzegam lojalnie.

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Te matówki z Trevora to rzeczywiście nienajlepsze.
Zdecydowanie lepiej wspominam tą zakupioną kilka lat temu prez Strunę bodajże.
Była z klinem pojedyńczym i wszystko pasowało.
Ta z Trevora mam wrażenie że ma odrobinę przesunięte środkowe kółko z podwójnym klinem.
A i pojedyńczy klin był IMHO wygodniejszy.
Dobrze,że kupiłem przynajmniej przez Ebay,wyszło sporo taniej.

Dziś dostałęm po 12 dniach odpowiedź z serwisu Apollo:
"Szanowny Panie

Aktualnie nie ma na stanie magazynu ramki matówki do aparatu Pentax K200D.
Istnieje możliwość sprowadzenia, cena 50 pln , termin dostawy około 1 miesiąc , termin może ulec zmianie.

Z poważaniem
XXXX"

Łomatkoo...:)

Dodam że od serwisu zagramanicznego dostałem przesyłkę w ciągu 24h...

Cytat
Łomatkoo...:)

pewnie muszą z Hiszpanii sprowadzić ;-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Raziel napisał/a:
Dodam że od serwisu zagramanicznego dostałem przesyłkę w ciągu 24h...

Wtedy jeszcze wukan sobie smacznie spał ;-)

Skocz do: