"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Pozdrawiam
NX100/12-24mm/30mm/20-50mm/50-200
akuracik napisał/a:Tak tutaj zgoda, chociaż zdania uczonych jak zauważyłem necie. są na jego mocno podzielone(niektórzy uważają wręcz że nie ma sensu dla 2mm płacić X razy więcej).
akuracik napisał/a:]zanim nastała era obecnych ,,standartowych" zoomów ( lub nieładnie mówiąc krótkich kitów)
Pozdrawiam
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Pozdrawiam
akuracik napisał/a:FAJ 18-35 był poprzednikiem DA 16-45 ale był robiony pod analoga
akuracik napisał/a:Wg.mnie a mogę się mylić ,było to w danym okresie tanie dostępne szkło,więc dołączano go do ist*D
CytatPentax *ist D z nowym, szerokokątnym zoomem FAJ 18-35mm f/4-5.6.
...
Aparat trafi do sprzedaży na przełomie czerwca i lipca. W tym samym czasie na rynku pojawią się battery grip do *ista D i nowy szeroki zoom FAJ 18-35 f/4-5.6. Nie znamy jeszcze daty polskiej premiery aparatu.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
W jakim sensie? Wspomniany FAJ na analogu, jest odpowiednikiem DA12-24 na cyfrze. Oczywiście biorąc pod uwagę ogniskowe.akuracik napisał/a:FAJ 18-35 był poprzednikiem DA 16-45
lepiej popraw na "kąty widzenia", zanim się jakieś mądre głowy zaczną tu rozpisywać;-)Pentagram napisał/a:Oczywiście biorąc pod uwagę ogniskowe.
Yashica Mat124, Canon 100d
Pozdrawiam
była prowokowana przez ciebieakuracik napisał/a:historyczno-kitowa,dyskusja
akuracik napisał/a:nie tylko,, mądrości"wyczytanych w różnych wikipediach ,fotopolisach czy też innych optycznych , lecz konkretów , od osoby które je posiada i używa
to czemu nie zadałeś ani jednego konkretnego pytania o ten obiektyw?akuracik napisał/a:wchodząc do tego tematu myślałem,że dowiem się na temat tego szkła nie tylko,, mądrości"wyczytanych w różnych wikipediach ,fotopolisach czy też innych optycznych , lecz konkretów , od osoby które je posiada i używa
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
Pozdrawiam
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
akuracik napisał/a:.Zależało by mi aby szkło było ostre głównie na szerokim końcu zarówno w centrum i na brzegu (dobrze też, aby było w ten sposób ostre w całym zakresie ogniskowych) no i nie miało zyt dużej dystorsji.
Pozdrawiam
no coś tam trzeba zabrać niestety :) Na większości zdjęć zdalnie odpalane dwie lampy na niektórych trzy (Takie zwykłe zewnętrzne lampy błyskowe). Teraz i tak poszedłem po rozum do głowy bo wcześniej targałem statyw, akumulatory żelowe i halogenyakuracik napisał/a:jak sprawa oświetlenia w takich miejscach,no bo po pierwsze ciemno a po drugie targanie ze sobą dużej zewnetrznej lampy niewygodne.
Cytatszkło o ogniskowych 10-20 bedzie w połowie zakresu ostrzejsze od 16-45
K-5|FA35,50,77|DA12-24,16-45,55-300|8|