polak82  Dołączył: 04 Kwi 2010
WItam, dostałem niedawno mojego wymarzonego Kiksa Wszystko ogolnie smiga i chodzi ale zauwazylem coś dziwnego, mianowicie podczas robienia zdjec w warunkach ze tak powiem malo naswietlonych kitowy obiektyw 18 - 55 mm w trybie LV aparat nie "radzi sobie ze zrobieniem zdecia" bez lampy. Mam tu namysli ze nie lapie ostrosci wartosci przeslony i czasu naswietlania sa na czerwono, podczas gdy w wizjerze przy tych samych warunkach zdjecie wychodzi okej?
Czy ma to zwiazek z tym ze obraz widzi sie przez lcd? uwazam ze nie powinno sie tak byc :-/ .
Jesli ktos tak ma lub mial prosze o rade co zrobic.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
LV działa powoli, to primo, a po drugie musi mieć ładny kontrast na obiekcie żeby złapać ostrość. Jak masz ciemną scenę to nic dziwnego, że nie może złapać ostrości. Dla wielbicieli robienia zdjęć poprzez LV powstało coś takiego jak SONY.

PS. A ja uważam, że powinno się robić zdjęcia tylko przez wizjer... a LCD używać tylko do podglądu. Pozdrawiam! :-B

Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
ile razy pisałem, aby wyłączyć pomiar AF przez kontrast w trybie LV? działa to powoli i nie zawsze dobrze... lepiej korzystać z normalnego AF - w trybie LV aparat w tym celu zrzuci lustro, ustawi ostrość i znowu podniesie lusterko. Trwa to chwilkę, a efekt bez porównania lepszy. Jedyna niedogodność, że przez sekundkę mamy blackout na ekranie lcd

polak82  Dołączył: 04 Kwi 2010
Ja też nie uzywam lcdka do cykania fotek, tylko wizjerka, ale chcialem tylko sie dowiedziec czy jest to normalne zjawisko ze tak sie dzieje. Faktycznie z manualnie nastwaionym focusem idzie latwiej.
W kazdym razie świat się nie wali i wciąż podoba mi się mój nowy nabytek w postaci Kiksa.
Dzieki ze odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie. ;-)

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Cytat
PS. A ja uważam, że powinno się robić zdjęcia tylko przez wizjer... a LCD używać tylko do podglądu. Pozdrawiam! :-B

Święte słowa :-B Do lipca tamtego roku miałem Fuji S9600 i mimo nie najpiękniejszego widoku w wizjerze,kadrowałem właśnie w ten sposób.O przesiadce na lustro zadecydował fakt gdzie wziąłem do ręki Canona Szwagra.Obraz przez wizjer mnie zaczarował i kilka dni później na szyi dyndała mi puszka z napisem SAMSUNG na pasku :lol:
Do 25 roku życia pstrykałem Zentami/Prakticą i być może jesyem ortodoksem ale według mnie kadrowanie na LCD to profanacja ;-)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:-P A ja uważam, że powinno się robić zdjęcia tylko przez http://turysta.maniooo.pl...007-07-22/3.jpg

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Lustrzanki do pomiary światła i łapania ostrosci mają specjalne układy (bardzo czułe). Kiedy używasz LV oba te okłady sa pomijane, zaś wszystko jest robione/sterowane przez procesor na podstawie tego co "widzi" matryca (która już taka czuła jak dedykowane układy wcale nie jest). Stąd i AF wtedy wolniej chodzi i ekspozycja moze być deko inna. Jeżeli masz parametry wyświetlane przy AF na czerwonu oznacza to, że ilośc światła (w/g aparatu) jest niewłaściwa by uzyskać poprawnie naświetlone zdjęcie - zwykle jest za ciemno. Czyli zwykle także i dużo za ciemno jak na ustawianie ostrosci w trybie LV. Poza tym, biorąc pod uwagę czas trwania tej procedury i chybotliwe ludzkie ręce ogólnie stosowanie tej "procedury" z reki jest dyskusyjne.

Skocz do: