bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
meds, pixel mapping działa na "deady", czyli takie popsute na stałe, które wychodzą niezależnie od czasu wyświetlania. Po prostu zapamiętuje, że w tym miejscu jest kicha i zamiast wartości z tego piksela uśrednia sobie z pikseli dookoła przy sczytywaniu. A że hoty (szum termiczny) wychodzi przy takich czasach, to normalka, używaj opcji "odszumiania", to znikną, z tym, że wtedy po zdjęciu z czasem 30sek czekasz dodatkowe 30sek. Jeśli nie chcesz czekać - poszukaj w necie n/t techniki zwanej "odejmowanie darka" :-)

Marsjon  Dołączył: 08 Paź 2009
mam podobny problem, ale przy zamknietym obiektywie tego nie widać..pozatym problem pojawia sie przy dluzszym czasie naswietlania, bez wzgledu jaki obiektyw stosuje.. kolorowe kropki pojawiaja sie w tych samych miejscach i jest ich naprawde duzo!! :shock:
a z testow wynika ze 0 martwych. co zrobić?? sprzedać?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Marsjon To crop jest? Przy krótkich czasach problem nie występuje?
Marsjon napisał/a:
z testow wynika ze 0 martwych. co zrobić?? sprzedać?

Testy sobie wsadzić oddolnie i cieszyć się zdjęciami ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Marsjon, jaki aparat :?:
k20d :?: jeżeli tak, i jeżeli masz firmware 1.0, to warto wgrać nowszy

opiszon napisał/a:
Marsjon, jaki aparat :?:
k20d :?: jeżeli tak, i jeżeli masz firmware 1.0, to warto wgrać nowszy

k10d z nowym firmware

Marsjon, no to nic się nie poradzi

masz 2 wyjścia
albo zapytać serwis ile by kosztowało zmapowanie pikseli (rozumiem że aparat masz już po gwarancji)
albo robić zdjęcia w RAW - porządne wywoływarki RAW radzą sobie świetnie z takimi pojedynczymi hotami (też miałem 1 hota w k10d - w jpg widoczny, po wywołaniu RAW nie było go widać)

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
opiszon napisał/a:
Marsjon, no to nic się nie poradzi

masz 2 wyjścia
albo zapytać serwis ile by kosztowało zmapowanie pikseli (rozumiem że aparat masz już po gwarancji)
albo robić zdjęcia w RAW - porządne wywoływarki RAW radzą sobie świetnie z takimi pojedynczymi hotami (też miałem 1 hota w k10d - w jpg widoczny, po wywołaniu RAW nie było go widać)

To ja dodam jeszcze dwa wyjścia.
Uruchom redukcje szumów przy długim czasie- to tzw. metoda pustej klatki- wykonywana jest podwójna ekspozycja, druga z zamkniętą migawką i dzieki tamu aparat wie, które szumy są generowane przez wady matrycy i je usuwa ze zdjecia, albo nagraj w Fotoshopie akcje z punktowym pędzlem korygującym. Ta druga metoda jest dobra też na uciazliwe syfy na matrycy, kiedy nie chce Ci się jej czyścić. Tylko trzeba uruchomic akcje po wywołaniu RAW, ale przed kadrowaniem. W twoim przypadku ten pierwszy sposób powinien jednak pomóc. Tylko licz się z tym, ze zdjęcie powstaje dwa razy dłużej. Jak ustawisz czas na pół godziny, to fotke będziesz miał po godzinie.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Na moim Olympusie E-420 (co ja zrobię, że czuję sentyment do tej marki?) pojawił się biały punkcik. Ponieważ nie lubię jak mi coś "bruździ", uruchomiłem mapowanie. Pomogło. Po jakichś dwóch miesiącach znowu w innym miejscu. Znowu mapowanie. Postanowiłem sprawdzić mojego "służbowego" EOS-a 40D, którego użytkuję od wiosny. Nic nie znalazłem. No i teraz zastanawiam się czy Canon jest rzeczywiście tak dobry, czy jego mapowanie robi się automatycznie - czyszczenie matrycy w 40D uruchamia się przy włączaniu i wyłączaniu aparatu. Może wreszcie poszli po rozum do głowy i zadali tę funkcję automatycznie, żeby nie denerwować klientów? Bo to aż dziwne, że jest aż tak dobrze.

software
juz mi sie niechce tym martwic..hehe chyba za bardzo zmeczony po pracy :D

w kazdym badz razie znalazlem na necie cos takiego:
PZapGUI and PixelZap work together to remove "hot", "stuck" and/or "dead" pixels from images taken with digital cameras.

dla chetnych do testow dodalem klucz do programu i umiescilem na chomiku, mozna sciagac za darmo i nie logujac sie, na moj koszt :-P :

Usunąłem link do czasu wyjaśnienia sprawy.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Marsjon napisał/a:
dla chetnych do testow dodalem klucz do programu i umiescilem na chomiku

A to aby legalne? Bo na stronie stoi, że shareware i kluczy nie widzę.

Re: software
Usunąłem link do czasu wyjaśnienia sprawy.
[/quote]

skoro tak to mozna sciagnac wersje testowa z: http://www.tawbaware.com/pixelzap.htm

[ Dodano: 2009-10-09, 13:54 ]
oto tresc 1 wiadomosci ktora dostalem piszac do serwisu pentax polska, z zapytaniem o te kolorowe kropki:

"Witamy

Aparat należy dostarczyć bezpośrednio do naszego serwisu. Prosimy załączyć przykładowe zdjęcia
na karcie SD.

Warunki obsługi serwisowej oraz przesyłki zależne są od posiadanej karty gwarancyjnej.
Standardowy termin naprawy 14 dni roboczych

Dla gwarancji Apollo Electronics (oficjalny dystrybutor Pentax w Polsce).
Gwarancja 24 miesiące.
Bezpłatna naprawa, na podstawie wypełnionej karty gwarancyjnej Apollo Electroniocs Sp. z o. o. oraz kopii dowodu zakupu.
W przypadku uszkodzenia należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu firmą dhl na koszt Apollo Electronics.
Nasz numer klienta dhl 1203818.

Dla gwarancji międzynarodowej Pentax. Zakup po za granicami kraju/sklep internetowy.
Gwarancją 12 miesięcy.
Bezpłatna naprawa, na podstawie wypełnionej karty gwarancyjnej Pentax lub dowodu zakupu.
W przypadku uszkodzenia należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu
(na swój koszt).
W przypadku uszkodzenia głównego układu elektronicznego,
sprzęt wysyłany jest do centralnego serwisu Pentax w Hamburgu.
Przesyłka do Pentax Hamburg jest płatna, 80 EURO
Koszt przesyłki pokrywa użytkownik (zgodnie z warunkami gwarancji Pentax)

Pozdrawiamy

Centralny Serwis Apollo Electronics Sp. z o. o."

[ Dodano: 2009-10-09, 13:57 ]
a oto tresc 2 wiadomosci, ktora dostalem po tym jak poprosilem o szczegoły:

"Koszt czyszczenia i mapowania matrycy 250 pln

Sprzęt należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu.
(na swój koszt) np firmą dhl"

i teraz pytanie do WAS..jak czyscic fizycznie nie bede pytal..ale jak mapowac w pentax k10d i czym?? do konca nie jestem pewien co to znaczy dlatego prosze o wyjasnienie
pozdro

Marsjon, matryca mapowana jest programowo, więc sam tego nie zrobisz niestety

(przynajmniej nie w k10d ;-) )

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
ziomalki ja w ten sam deseń, jak zmapować matrycę w K100? może jakiś hakier coś poradzi? :-P

p_ttl
[Usunięty]
odgrzeję

taka linia idzie przez całą długość zdjęcia :/
co to może być ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Matryca lub taśma.

p_ttl
[Usunięty]
plwk napisał/a:
Matryca lub taśma.

czyli serwis?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli na gwarancji to tak, jeśli po gwarancji i ma się smykałkę do grzebania to można samemu podociskać taśmy na złączach i sprawdzić czy coś to dało.

p_ttl
[Usunięty]
plwk napisał/a:
Jeśli na gwarancji to tak, jeśli po gwarancji i ma się smykałkę do grzebania to można samemu podociskać taśmy na złączach i sprawdzić czy coś to dało.

no to dupa :/ aparat potrzebuję do maja :/

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Witam , czy jest juz znany program do mapowania matryc w K100? :cry:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Maxi 7 napisał/a:
Witam , czy jest juz znany program do mapowania matryc w K100?

Znany jest w serwisie.

Skocz do: