maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Wulkaniczne zachody słońca.
Według mojej wiedzy od jutra (o ile pogoda dopisze) będziemy mieli lekko apokaliptyczne zachody słońca spowodowane wybuchem wulkanu na Islandii a co za tym idzie dużym zapyleniem atmosfery.
Zatem do fotografowania jutro wieczorem czas się szykować.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
A akurat aparatu nie mam... Czy w dzien moga byc widoczne chmury pylu?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ubeuszek napisał/a:
Czy w dzien moga byc widoczne chmury pylu?

raczej nie, skoro u nas pył ma iść na 5km podobno ;-) (tzn na animacji wczoraj widziałem że pierwsza chmura miała przechodzić dzisiaj w nocy, więc już było :-P )

W dzień nic nie zobaczysz, ale zachód słońca może być ciekawy.
Ja dziś będę na wsi - no i jestem na północy Polski, więc liczę że coś tam zobaczę :)

Jasiek Matacz, ale to nie chodzi o kolor pyłu :!:

zapylenie powietrza po całym dniu powoduje to, że zachód słońca ma taki kolor jaki ma zazwyczaj

teraz pomyśl, że powietrze będzie jeszcze bardziej zapylone, to i kolory jeszcze bardziejsze

Jasiek Matacz, "fala uderzeniowa", czyli front chmury miał dotrzeć wczoraj ok 23:30 w okolice Szczecina

wątpię żebyś w Staszowie widział zachód o 2giej w nocy :-P

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Potwierdzam, nie było zachodu słońca dzisiaj o 2 w nocy. :-P
Zachód był coś między 20, a 21.

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Cytat
Według mojej wiedzy od jutra (o ile pogoda dopisze) będziemy mieli lekko apokaliptyczne zachody słońca spowodowane wybuchem wulkanu na Islandii a co za tym idzie dużym zapyleniem atmosfery.
Zatem do fotografowania jutro wieczorem czas się szykować.

zajefajne zachody są zawsze , jakby atmosfera nie była tak ciężko zanieczyszczona to mielibyśmy boskie widoki z drogą mleczną i olbrzymią liczbą gwiazd, a w naszej sytuacji możemy podniecać się zanieczyszczeniami :D

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Re: Wulkaniczne zachody słońca.
maser napisał/a:

Na czym ma to polegać?

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Cytat
Na czym ma to polegać?

na tym że media będa miały jeszcze jeden powód do propagandy, jak jeszcze dorzucą jakiś pogrzeb to będzie komplet żeby z 2012 roku zrobić szoł

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Re: Wulkaniczne zachody słońca.
Meggido napisał/a:
Na czym ma to polegać?

http://forum.astropolis.p...opic=22847&st=0

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
pikolo napisał/a:

zajefajne zachody są zawsze , jakby atmosfera nie była tak ciężko zanieczyszczona to mielibyśmy boskie widoki z drogą mleczną i olbrzymią liczbą gwiazd, a w naszej sytuacji możemy podniecać się zanieczyszczeniami :D

raz z polski widzialem droge mleczna jak na dloni i widok mnie powalil. gdzies pomiedzy czestochowa a lodzia bylem wtedy.

Lipa, Nic ciekawego raczej nie było :-/ . Bez wulkanu jest lepiej niekiedy.
Bywa np tak:

Albo tak:

Lub:

Oraz:

A nawet:

No i co? Reklama taka a widowisko marne...
Ale przynajmniej nie widziałem ANI JEDNEJ smugi kondensacyjnej.
Jakiś plus.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
W Piaseckim parku niebo było bardziej niebieskie, jak moja tojota. Możliwe, że to to?

Może właśnie dlatego że samoloty nie latały?
Poza tym mamy wyż z północy a ten daje super błękitne niebo i dobrą widoczność.
Tylko chłodno...

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
radekone napisał/a:
raz z polski widzialem droge mleczna jak na dloni i widok mnie powalil. gdzies pomiedzy czestochowa a lodzia bylem wtedy.

polecam wycieczke w gory z noclegiem w schronisku. pare lat temu bylem na wielkiej raczy... czegos takiego jak wtedy nie widzialem do tej pory...

Droga mleczna nie jest specjalnie trudna do zobaczenia. Potrzebny teren poza obszarem gdzie masz uliczne oświetlenie i dobra przejrzystość powietrza.
Sporo razy ją widziałem. Mieszkałem wtedy na wsi nad dużym jeziorem gdzie nie było jeszcze ulicznych latarni. Zobaczyć w letnią noc gwiazdy na środku gładkiego jak stół jeziora nad i w jeziorze - to jest widok.

Edit:
Coś jednak jest na rzeczy:
Księżyc dzisiaj:

Crop niestety, Mam teraz tylko 50-200, więcej z niego nie wycisnę...

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
Księżyc dzisiaj przypylony.
A tak wygląda świętokrzyskie niebo.

Czuje jakbym miała pył w oczach :roll:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Tak było w Łodzi... Ale nic szczególnego. :-|

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Szpileczka napisał/a:
A tak wygląda świętokrzyskie niebo.

Potwierdzam!
Mimo tego co mowili w TVP wyraznie widac bylo smuzenie pylu, ktorego nijak nie moznaby pomylic z chmurami...
Niestety bylam za kierownica i nie moglam zlapac aparatu ;-)

A droga mleczna jest bardzo czesto widoczna - tam, gdzie nie ma swiatel miasta.
Ale najpiekniejsze niebo noca widzialam w noc sylwestrowa 2002 w Wołosatem - nów!, mroz -20, albo i lepiej [pekaly drzewa], tysiace gwiazd, droga mleczna na wyciagniecie reki i jedna spadajaca gwiazdka :-)

A wiecie, ze podobono giwazd widocznych golym okiem jest zaledwie ok 3 tysiecy? [gdzies wyczytalam, ale nie potwierdzalam tej wiadomosci :-) ].

Skocz do: