sloniu_21  Dołączył: 27 Maj 2009
[Sam GX10] Światłomierz
Witam, czy ktoś mógłby potwierdzić, że światłomierz w GX10 niedoświetla o ok 1/2-1 EV?
Robię zdjęcie na Av jednostajnej powierzchni, w tym wypadku szarej karty, korektę EV mam na 0 i na histogramie wykres mam sporo przesunięty w lewo. Jak mierzę w manualu na bardzo białą kartkę, otworzę przysłonę o 2 EV (wg drabinki) to zdjęcie jest niedoświetlone o ok. 1/2 EV. Kitowy obiektyw ze stykami.

Oto screen z ALr

To tak ma być? Producent zabezpiecza użytkownika przed przepałami? Bo jak tak, to mi się to nie podoba.

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
nie znam się na lightroomie i z ciekawości spytam: to jest RAW czy JPEG?

To jest RAW. Ustawienia lightrooma domyślne. Ale jpegi z puchy takie same wychodzą.
Histogram na wyświetlaczu aparatu tak samo wygląda.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
sloniu_21 napisał/a:
Jak mierzę w manualu na bardzo białą kartkę, otworzę przysłonę o 2 EV (wg drabinki) to zdjęcie jest niedoświetlone o ok. 1/2 EV.

Co to znaczy? Czemu akurat o 2EV? Jak powinno być wg. ciebie naświetlone?

sloniu_21 napisał/a:
Robię zdjęcie na Av jednostajnej powierzchni, w tym wypadku szarej karty, korektę EV mam na 0 i na histogramie wykres mam sporo przesunięty w lewo.

A gdzie uważasz, że powinien być? Na środku?

http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=5388

Tak, uważam że powinien być mniej więcej pośrodku. Sprawdzałem wartości dla zdjęć z podanej strony i są ok 45% dla każdego kanału. Na moim zdjęciu są takie po korekcji +1 EV

Dodaję +2 EV wg Adamsa http://pl.wikipedia.org/wiki/System_strefowy i mimo wszystko zdjęcie jest za ciemne.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
sloniu_21 napisał/a:
To tak ma być? Producent zabezpiecza użytkownika przed przepałami? Bo jak tak, to mi się to nie podoba.

Pod koniec lat 90 ubiegłego wieku, kiedy dominowały klisze filmowe podobne twierdzenia można było usłyszeć o dwucyfrowych EOSach: ich światłomierz niedoświetlał. Dla odmiany ówczesne Pentaxy MZ naświetlały w punkt i wiele osób marudziło, że wolałoby tak jak w EOSach, lekkie niedoświetlenie, bo nie przepalały by tylu slajdów.

Jak widać, nie da się wszystkim dogodzić :-D

Osobiście stosuję zasadę, że należy się nauczyć światłomierza swojego aparatu, żeby uzyskiwać porządane efekty.

romeoad napisał/a:
wiele osób marudziło, że wolałoby tak jak w EOSach, lekkie niedoświetlenie

Czy prawie 1 EV to lekkie niedoświetlenie? Polemizowałbym z tym stwierdzeniem.

Czy ktoś mógłby kadyszką pstryknąć na automacie przy pomiarze punktowym lub uśrednionym jakąś jednostajną powierzchnię i wrzucić zdjęcie na forum. Proszę, proszę. :)

Generic napisał/a:

Co to znaczy? Czemu akurat o 2EV? Jak powinno być wg. ciebie naświetlone?

Generic ma rację. Nie ma jakiegoś ogólnego schematu. Robisz tak, żeby biała kartka była biała, czarna czarna, a szara szara.
Przykład dziwnego myślenia:
Wczoraj kolega fotografował na Rynku Wrocławskim filharmonię. Mówię mu, żeby skompensował na -, bo czerń czernią pogania w całym kadrze, a on się pyta czy -1, czy - 1 i 2/3 ...

Trzeba się uczyć swojego światłomierza. Mi ktoś kiedyś powiedział, że jak mam K20, to muszę mieć wbite stale 0,5+. A potem się dziwiłem, że mi większość zdjęć przepala i już tak nie robię.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
sloniu_21, wg mnie naświetla dobrze. Światłomierze w aparatach wyskalowane są przecież na 18% skali szarości, czyli sfotografowana jednolita powierzchnia powinna mieć mniej więcej taką jasność. U ciebie na histogramie jest ciut wyżej, ale wg mnie nie jest źle :-)

P.S. A jaki tryb pomiaru był włączony?

Tryb pomiaru taki, jaki wyświetlony w Ligtroomie - Metering Mode: Spot, czyli punktowy. Ale przy uśrednionym i matrycowym to samo się dzieje.
Wydaje mi się, że sfotografowana jednolita powierzchnia powinna być jaśniejsza niż na moim zdjęciu. Coś ok. RGB110,110,110 u mnie jest ok. RGB75,75,75

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
sloniu_21 napisał/a:
Wydaje mi się, że sfotografowana jednolita powierzchnia powinna być jaśniejsza niż na moim zdjęciu. Coś ok. RGB110,110,110 u mnie jest ok. RGB75,75,75

Ale dlaczego tak ci się wydaje?

Bo porównuję kolor fizycznej szarej karty, zdjęć z sieci oraz zdjęcia własnoręcznie naświetlonego na szarą kartę. Moje zdjęcie jest zdecydowanie ciemniejsze niż materiał porównawczy.

Czy ktoś wie co oznacza dokładnie 18% szarości? Czy to jest 18% czerni dodane do bieli, 18% bieli dodane do czerni czy w ogóle nie ma to powiązania? Jak przełożyć 18% szarości na RGB lub HSL?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Cytat
To tak ma być?

Tak ma byc.

sloniu_21 ty nie masz innych zmartwień? ;-)

andrusz napisał/a:
sloniu_21 ty nie masz innych zmartwień? ;-)

Mam. Za 3 dni czwarta rocznica ślubu, a ja jeszcze nie mam prezentu. Kupić żonie szkło do GX10 czy statyw? ;)

sloniu_21 proponuje żonie szkło, a sobie statyw (albo odwrotnie) ;-)

sloniu_21 napisał/a:
Mam. Za 3 dni czwarta rocznica ślubu, a ja jeszcze nie mam prezentu. Kupić żonie szkło do GX10 czy statyw? ;)

dziś moja dziewczyna ma urodziny. Gdyby w ogóle miał możliwość zastanawiania się o prezencie z gatunku "fotografia", nie mówiąc już o sprzęcie, to byłoby super. A tak, niestety - perfumy lub torebka. I bądź tu mądry;p
A więc ciesz się z tego co masz:P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
campanelli napisał/a:
A tak, niestety - perfumy lub torebka. I bądź tu mądry;p

ładna bielizna

jak to mówią "pańskie oko konia tuczy"

bo
i kobieta zadowolona
i mężczyzna zadowolony :-P
obopólna korzyść ;-)

opiszon napisał/a:
i kobieta zadowolona
i mężczyzna zadowolony :-P
obopólna korzyść ;-)

wilk syty, owca syta :P

Moja żona nie interesuje się w ogóle fotografią. Kupię albo obiektyw, albo statyw. Jak nie będzie chciała używać, to wezmę ja. :evilsmile:

A wracając do tematu. Jest ktoś w stanie podać w formacie RGB lub HSL wartości dla 18% szarości lub poprawnie naświetlonej szarej karty?
Ja rozumuję w ten sposób.
RGB 0,0,0 to będzie czerń
RGB 255,255,255 to będzie biel
Czyli 18% szarości to będzie wg mnie 256 - (256 * 18%) = rgb 210,210,210

Campanelli, dzięki za priva!
Według Twojej sugestii LAB 82,0,0 to będzie RGB 204,204,204 czyli pokrywałoby się z moimi wartościami powyżej.

Czy ktoś mógłby to potwierdzić?

Skocz do: