piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
YellowLabel napisał/a:
Jak sprawdzić ten typ aukcji?

Zazwyczaj to jest napisane pod przyciskiem "Kup teraz" (lub gdzieś w jego pobliżu).

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
jako, że nie widzę nic takiego tutaj:
http://cgi.ebay.com/2-x-G...=item2a00a59154

to chyba znak, że mogę kupić :P

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
YellowLabel napisał/a:
Czy adres mojego konta w ebay ma widniec jako "Polska" czy "Poland" (zakup z USA)?
Nazwa kraju jest chyba tłumaczona na język domyślny dla lokalizacji sprzedającego. Zalogowałem się na polskim, niemieckim i amerykańskim ebay-u i w zakładkach „dane adresowe” widnieje odpowiednio: Polska, Polen, Poland. ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
To jeszcze mały trik którego używam :idea:
Nistety wyszukiwarka Ebay.pl nie zawsze szuka tak samo jak te z domeny .com .de, czy .co.uk, a potem ceny są w dolcach czy innych ojro.
Dlatego po wyświetleniu przedmiotu wyszukanego na ebay.com np.tego z linka wyżej:
http://cgi.ebay.com/2-x-G...=item2a00a59154

zmieniamy nazwę domeny i mamy wszystko po naszemu ;-)

http://cgi.ebay.pl/2-x-Ga...=item2a00a59154

można też wyszukiwać w polskim ebayu poprzez zakładkę "Cały świat" po lewej stronie i tak samo to wtedy wygląda :)

Pytanko - czy jeżeli nie ma tego nakazu natychmiastowej wpłaty, to ile dni mam na zapłatę za przedmiot?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
YellowLabel napisał/a:
można też wyszukiwać w polskim ebayu poprzez zakładkę "Cały świat" po lewej stronie i tak samo to wtedy wygląda :)
- ale wyniki szukania nie są takie same :-(

YellowLabel napisał/a:
Pytanko - czy jeżeli nie ma tego nakazu natychmiastowej wpłaty, to ile dni mam na zapłatę za przedmiot?
Odezwij się do sprzedawcy :idea: , myślę że 7 dni to taki maks.

JackDeJack napisał/a:
YellowLabel napisał/a:
- ale wyniki szukania nie są takie same :-(

a to przepraszam :)

JackDeJack napisał/a:
Odezwij się do sprzedawcy :idea: , myślę że 7 dni to taki maks.

Myślałem, że są jakieś limity odgórne. Jasne, odezwę się. Wydaje się miły :)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
YellowLabel napisał/a:
Czy ja muszę od razu zapłacić za przedmiot
Jeśli dobrze pamiętam to do 2 tygodni, chyba że sprzedawca zaznaczył inaczej (najczęściej w opisie aukcji).
Cytat
Pewnie kaska na paypal przelewem dojdzie koło wtorku.
Po minucie lub niewiele dłużej masz potwierdzenie z PayPal'a, że wpłaciłeś i zablokowaną stosowną kwotę na koncie/karcie.
Sprzedawca otrzymuje zawiadomienie z PayPal'a.
piotrecius napisał/a:
nie wiem ile aktualnie wynosi ten próg ale na pewno ponad 50$
Uzupełnię:
http://podatki.gazetapraw...ro_bez_cla.html

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
O! dickkett, dzięki za linkę. :-B Ten artykuł wiele wyjaśnia.

dickkett, nie wpłacam kartą lecz przelewem bankowym :)
A te jak wiadomo w weekendy nie wędrują między bankami. No chyba , że jest to coś typu przelewy24.pl lub platnosci.pl ale tego tam niestety nie obsługują.
Swoją drogą myślałem, że debetowe karty wypukłe jakie daje teraz Mbank(Mastercard Paypass) albo karta wypukła z Deutsche Banku dadzą radę - niestety żadnej nie przyjęło mimo posiadania przez obydwie kodu CVV.

Ale teraz nie rozumiem, na stronie mBanku jest taki opis mojej karty:
Zakupy w internecie - płatności internetowe, korespondencyjne, telefoniczne we wszystkich sklepach internetowych akceptujących karty MasterCard - w celu ustalenia limitu dla danego rodzaju transakcji dokonaj zmian samodzielnie w serwisie transakcyjnym lub skontaktuj się z mLinią

więc czemu paypal jej nie akceptuje?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
YellowLabel napisał/a:
debetowe karty wypukłe jakie daje teraz Mbank(Mastercard Paypass) albo karta wypukła z Deutsche Banku dadzą radę - niestety żadnej nie przyjęło mimo posiadania przez obydwie kodu CVV.
w mBanku wystarczy zadzwonić na mLinię i ustawić limit na płatności internetowe

YellowLabel napisał/a:
w celu ustalenia limitu dla danego rodzaju transakcji dokonaj zmian samodzielnie w serwisie transakcyjnym lub skontaktuj się z mLinią

dzwoniłeś, ustawiałeś, mówiłeś że chcesz płacić via PayPal :?: ;-)

trzeba przyznać, że.. jestem głupi i nie umiem czytać ze zrozumieniem :-P
Dzięki opiszon! będę dzwonił

YellowLabel napisał/a:
trzeba przyznać, że.. jestem głupi i nie umiem czytać ze zrozumieniem :-P

nie za ma co :-P

Limity ustalone, kartę przyjęło.
Ale to i tak mi w niczym nie pomogło bo muszę czekać na potwierdzenie wykonania operacji na karcie a będzie to za jakieś 2-3 dni dopiero i dopiero wtedy będę mógł ją zweryfikować i wpłacić kaskę na paypal.

YellowLabel napisał/a:
Ale to i tak mi w niczym nie pomogło bo muszę czekać na potwierdzenie wykonania operacji na karcie a będzie to za jakieś 2-3 dni dopiero i dopiero wtedy będę mógł ją zweryfikować i wpłacić kaskę na paypal.
ee, że jak :?:
chcesz wpłacać kasę na paypal z karty :?:

po prostu podpinasz, robisz płać i automatycznie obciąża ci kartę
ZTCP, a podpinałem już 4 różne karty do PayPal, to płacić mogłem od razu po podpięciu - weryfikacja jest tylko po to, żeby konto było zweryfikowane, ale nie jest konieczne do płacenia kartą - chyba że jakiś sklep ma nałożone ograniczenia (np wysyłają tylko na zweryfikowane adresy, czy takie tam)

P.S. - numerki do weryfikacji karty (z obciążenia) w swoim (BZ WBK) banku mam dostępne od razu - wystarczy że wejdę na aktywne obciążenia na karcie - one się tam od razu ustawiają - w mBanku też coś takiego powinni mieć chyba

gilotyna  Dołączył: 13 Lut 2009
jak próbował podpiac karte bez limitów to mu zblokowali konto, wiec mimo iz teraz zrobil limit i podpiał karte musi sie uwiarygodnić , takie głupie procedury z przysyłaniem skanów dowodów, wyciągów itd.....

opiszon, tzn jak robię płać? na aukcji ebayowskiej a nie na Paypalu?
gilotyna, przed podpięciem karty też musiałem się "poddać weryfikacji". Dopiero po zaakceptowaniu karty przez system Paypal nie będę miał limitów wpłat i wypłat z niego i możliwość wpłaty środków kartą.

YellowLabel napisał/a:
opiszon, tzn jak robię płać? na aukcji ebayowskiej a nie na Paypalu?
mhm, kupujesz na ebay i w następnym kroku możesz od razu płacić paypalem i poziomu ebaya - takie to sprytne (chyba trzeba tylko coś skonfigurować w ebayu, ale nie chce mi się sprawdzać ;-) )

no tak, to wiem.
Ale czy takie cudo nie powoduje, że to mBank przelicza mi złotówki na USD a nie Paypal?
Bo kasa leci prosto z mojego konta a nie przez PP

YellowLabel, jak masz Visę to możesz wybrać sposób przeliczania podczas zatwierdzania transakcji z paypala (trzeba szukać - jest do tego link specjalny), jak masz Mastercarda to obciąża ci konto walutą i przelicza w banku dopiero po kilku dniach (przynajmniej ja tak miałem w WBK)

w każdym razie jak masz Visę, to domyślnie kwota jest przeliczana przez PayPal (w większości sytuacji to jest lepsze rozwiązanie, bo przynajmniej wiesz wg jakiego kursu ci przelicza - tzn aktualnego)

Skocz do: